Vypěstujte si meduňku! Stačí obyčejný truhlík, za odměnu získáte skvělého bojovníka proti stresu

Vypěstujte si meduňku! Stačí obyčejný truhlík, za odměnu získáte skvělého bojovníka proti stresu
Zdroj: Pixabay

Hodí se nejen do salátů, nápojů, ale i pro přípravu čajů, které mohou pomoci s různými zdravotními komplikacemi. Tahle bylinka přijde obzvláště vhod večer po rušném dni, kdy zklidní pocuchané nervy. Meduňka je nenáročná na pěstování a bude bez problémů růst téměř kdekoliv.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 10. 03. 2021 12:30

Hrnek meduňkového čaje prospěje nejen trávení, ale i nervové soustavě. Bylinka s dezinfekčními, antivirovými a revitalizujícími účinky dobře poroste v záhonu i v květináči. Je poměrně odolná a na vaší zahrádce by rozhodně neměla chybět.

Meduňka je vytrvalá, původem středomořská bylinka, která má plazivé oddenky a může dorůstat až 80 cm. Kvete od června do srpna.

Pěstování meduňky ze semínek

Meduňku můžete vypěstovat ze semínek. Pokud se do toho budete chtít pustit, je právě březen tím správným obdobím. Vysévá se do pařeniště nebo do truhlíku v pokoji ve vzdálenosti 3 cm od sebe. Semena pak vyklíčí do 25–28 dnů. Vzrostlé sazeničky přesaďte do záhonu nebo do květináče.

Sázení odkopku meduňky

Trochu jednodušším způsobem, jak rostlinku získat, je požádat souseda o odkopek alespoň dvouleté rostliny. Vhodná doba pro tento druh množení nastává brzy zjara. Trs meduňky můžeme hned zasadit do půdy. Buď můžeme vzít řízek bez kořenů, ten se sází mělčeji, zhruba do dvou cm. Druhou možností je odkopek i s kořeny. Ten by měl přijít do hloubky 10–12 cm. Rostlinka poměrně dobře košatí, je třeba ji zaštipovat a brzy z ní bude pěkný keříček.

Vhodná hlína pro meduňku

Meduňce se dobře daří především ve výživných hlinitopísčitých půdách. Až pro ni budete vybírat místo, ideální je na slunci, případně v polostínu. Meduňka nesnáší čerstvě pohnojenou půdu. Ta by proto měla být připravena už od podzimu. Zeminu ale můžete zkombinovat s kompostem a hlavně dostatečně zalévat.

Pěstování meduňky v květináči

Když budete chtít pěstovat meduňku v květináči, je dobré vědět, že kořeny rostliny prorůstají do hloubky 20–30 cm. Bude proto potřebovat nádobu odpovídající hloubky.

Péče o meduňku

Během růstu můžeme meduňku mírně okopávat. Dostatečně ji zalévejte, protože rostlina nemá ráda delší sucho. Je také potřeba likvidovat plevel. Jednou za měsíc můžeme k meduňce přidat kompost.

Sklizeň meduňky

Meduňka se sklízí sestřihnutím těsně před rozkvětem. Většinou od června do srpna. Čiňte tak za slunného počasí okolo poledne, kdy jsou listy plné účinných látek. Suší se ve slabé vrstvě a je třeba dávat pozor, aby ji slunce nesežehlo, doporučuje se ve stínu.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články