Plnou parou proti koroně: Do minuty je po viru veta

Úklid si můžete zpříjemnit a zefektivnit
Zdroj: Shutterstock.com
Plná výbava je důležitá.Při úklidu používejte gumové rukavice.Špinavé nádobí je nejčastější "kuchyňský jev".I v neustlané posteli se najdou "breberky".+ 2 fotky+ 3 fotky

Je prokázáno, že správné a efektivní čištění horkou párou o teplotě kolem 100 °C po dobu necelé minuty zničí naprostou většinu obalených virů. Platí to i během aktuální pandemie, kdy takto můžete snadno vydezinfikovat celý byt. Vidíte, a jde to i bez chemie…

Jana Šulcová
Jana Šulcová 10. 09. 2020 09:00

Strašák poslední doby, obalené viry, jako je například koronavirus SARS-CoV-2, se překvapivě snadno zničí díky vysoké teplotě, kterou dokáže dosáhnout horká pára. A jde to jen proto, že viry jak známo nejsou bakterie ani živé organismy. Překvapí vás a jistě i potěší, že parní čističe pro domácí použití jsou v tomto boji podobně účinné jako profesionální přístroje. Protože ať už je pára produkována v kotli nebo v průtokovém ohřívači vody, nemá to vliv na výsledek v boji proti viru; obě technologie dosáhly při laboratorním měření srovnatelného výsledku.

Efektivní čištění

Dobrého výsledku dosáhnete jedině tehdy, když na výstupu z trysky přístroje dosahuje pára kolem 100 °C. Ale ani to samo o sobě nestačí, záleží i na pečlivém vedení trysky přímo nad čištěným povrchem a délce času napařování, které by mělo být minimálně 30 sekund na jedné oblasti.

Příjemné vedlejší účinky

Všechny parní čističe pro svou práci nepotřebují moc, jen elektřinu a vodu, a co je nejdůležitější, nevyžadují žádné dezinfekční ani čisticí prostředky. Naopak, ty jsou v případě, že pracujete s párou, nežádoucí. Díky tomu, že parní čističe nepracují s chemickými prostředky, jsou během úklidu ochráněny i dýchací cesty uživatelů a samotná pára zajišťuje v místnosti příjemné klima. Vedlejším, nikoli však zanedbatelným faktem je, že absence chemikálií zabrání potenciálně alergickým reakcím například pro děti, které si hrají na podlaze. A další benefit pro alergiky je, že pára váže prach a snižuje tak rozptyl alergenů.

Šikovní pomocníci

Při výběru konkrétního přístroje si dejte pozor na to, jak dlouho vydrží pracovat po vytvoření páry. Ruční čističe můžete pohodlně ovládat jednou rukou. Zvládnete s nimi uklidit nepořádek, ale poradí si i s plísní v koupelně, s obklady v kuchyni i špinavými rámy oken. Fungují jako spolehlivá první pomoc v domácnosti. Pojízdné parní čističe připomínají na první pohled malé vysavače. V nádobě je ovšem místo sáčku na prach umístěná nádržka na vodu s ohřívačem pro vyvíjení páry. Oproti ručním nabízejí vyšší výkon, který je logicky spojený s vyšším tlakem páry a tím i s efektivnějším úklidem na větší ploše.

Rozdíl mezi parním čističem a parním vysavačem je v tom, že na rozdíl od parního čističe, který nečistoty pouze rozpouští, parní vysavač je rozpustí, ale navíc je i vysaje, takže po jeho použití nemusíte plochu ještě stírat mopem nebo hadříkem k dočištění. Hodí se proto nejenom k čištění koberců nebo sedaček, ale také tvrdých podlah a obzvlášť těch, na kterých by déle působící vlhkost mohla způsobit problém. Také parní mopy se podobají vysavačům, tentokrát tyčovým. Jsou lehké, snadno se s nimi manipuluje, jsou skladné a v domácnosti zastanou každodenní pravidelné uklízení.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články