Dehet a peří: Potupná mučicí metoda na veřejnosti, k níž dochází i v dnešním světě

dehet a peří
Zdroj: Wikimedia Commons, Philip Dawe, Public domain

Byla to chladná bostonská noc roku 1774, kdy se okolo nebohého padesátiletého celníka věrného britské koruně, Johna Malcolma, shromáždil dav rozčílených lidí. Svlékli ho, polili horkým dehtem a posypali peřím. Takto zneuctěn musel kráčet městem a pít litry čaje, dokud se nepozvracel.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 12. 2023 11:00

Nebyl to ojedinělý případ. Takový osud potkal před revolucí nejméně sedmdesát osob. Ale ani poté, co byly odloženy spory a bajonety, se s touto nechutnou praxí nepřestalo. Jaká historie se však k tomuto mučení pojí?

Dehet a peří: Počátek hledejme ve 12. století

Téměř 600 let před krutým Malcolmovým osudem přikázal Richard Lví srdce polít dehtem a obalit v peří nájezdníky. Když tento nepřítel padl do zajetí, byla mu oholena hlava, ta následně polita dehtem a posypána peřím. Pak se tento rozsudek objevoval v kronikách spíše sporadicky. Až do roku 1623, kdy biskup z Halberstadtu takto potrestal skupinku opilých mnichů a jeptišek.

O sedmdesát let později zesměšnil dav Londýňanů exekutora, který chtěl zatknout dlužníka. Dehtování se ale nejvíce rozmohlo v šedesátých a osmdesátých letech osmnáctého století, kdy se tímto trestal v Americe každý, kdo se odvážil vyjádřit věrnost britské koruně.

Americká revoluce

Rozbuškou pro revoluci bylo rozhodnutí zvýšit daně v koloniích. Náhle se tak společnost rozdělila na revolucionáře a loajalisty. Scénář byl vždy stejný. Oběť byla buď loajalista, výběrčí daní, nebo celník. Někdy se peří i zapálilo, nebo dotyčný čelil výprasku či bičování.

Nejznámějším ze všech, a snad i nejbrutálnějším, byl právě Malcolmův případ. Tomu navíc hrozili, že pokud svého krále veřejně neprokleje, uříznou mu i uši. Bití ale neušel. Domů se mohl vrátit až po několika hodinách.

Moderní historie trestu

Po válce za nezávislost se tento trest použil v roce 1798 proti Irům během jejich povstání. A neušel mu ani mormonský vůdce Joseph Smith. V roce 1910 byl zase takto ponížen jeden německo-americký farmář, který odmítl podporovat válečné dluhopisy. V roce 1971 zase tento osud potkal ředitele jedné střední školy, který podpořil vyznamenání Martina Luthera Kinga Jr.

Dehtu a peří se ovšem nevyhýbá ani současnost. V roce 2007 byl ke sloupu v Belfastu přivázán dealer, kterého následně čekal, v jeho případě by se dalo říci, že výchovný trest. Na krku mu visela tabulka s nápisem: "Jsem hajzl, který obchoduje s drogami."

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Tarring and feathering
Allthatsinteresting.com: The Painfully Sticky History Of Being Tarred And Feathered

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články