Nástrahy obezity u dětí: Podle vědců zhoršuje jejich logické myšlení

Nástrahy obezity u dětí: Podle vědců zhoršuje jejich logické myšlení
Zdroj: Unsplash

Obezita má vliv na různé oblasti života. Odborníci z Bostonské dětské nemocnice nedávno přišli se znepokojivým zjištěním. Děti na prahu puberty, které byly obézní, podle nich mají větší problémy s řešením problémů a logickým myšlením.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 16. 05. 2023 16:30

Podle ČTK má v Česku obezitu 16,4 % a nadváhu dalších 9,6 % dětí. Jde o výsledky za rok 2021, kdy situaci zhoršila pandemie. Na porovnání si můžeme uvést údaje z roku 1991. Tehdy bylo u nás obézních dětí o poznání méně - jenom 2 %. A nadváhu mělo asi 7 % dětí.

Co hrozí obézním dětem

Obézní děti mají větší riziko vzniku cukrovky, srdečných onemocnění či potíží s klouby. K tomu se podle odborníků z Bostonské dětské nemocnice přidružují také dosud ne příliš často zkoumané potíže. Starší děti s nadváhou prý mají výrazné rozdíly v poznávacích funkcích a struktuře mozku než jejich hubenější vrstevníci.

Ty části mozku, které zodpovídají třeba za zpracování emocí a pozornost, jsou u obézních dětí méně organizované a propojené. Zjednodušeně řečeno, tyto děti mají větší problémy s řešením problémů a logickým myšlením.

Upozorňuje nás to na to, že je důležité sledovat zdraví mozku dospívajících, zvláště když mají nadměrné BMI," cituje NY Post vedoucí studie Caterinu Stamoulis. Ta také poznamenala, že se to děje v klíčovém věku, kdy jsou dětské mozky stále v procesu vývoje. Studie se zaměřila na děti ve věku 9-10 let. „Časné dospívání je obdobím, kdy se mozek velmi aktivně vyvíjí a kdy se frontální oblasti mozku, ty, které se podílejí na vyšších kognitivních funkcích, enormně mění a jsou náchylné k chybnému zapojení,“ dodává Stamoulis.

Rizika obezity u dětí

Odborníci z Bostonské dětské nemocnice sice dodávají, že zatím nemohli prokázat souvislost mezi obezitou a zhoršením kognitivních, tedy poznávacích funkcí. Ale porovnání s mladšími dětmi s nižší hmotností ukazuje, že na tom něco bude. A za dva roky plánují uskutečnit další studii, aby zjistili, jak se za tu dobu vyvinuli mozky sledovaných dětí.

Nejde o první výzkum, který přišel s podobně alarmujícím zjištění. V roce 2018 proběhla studie na myších, která ukázala sníženou "výkonnost" mozku u zvířat s velkou nadváhou. Někteří američtí lékaři dokonce požadují, aby byla obezita překlasifikována na „poruchu vývoje mozku“, jako je ADHD nebo Aspergerův syndrom.

Zdroje informací:

Nypost.com: Obese kids show alarming cognitive differences than lighter peers: study

Nature.com: Excess BMI in early adolescence adversely impacts maturating functional circuits supporting high-level cognition and their structural correlates

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články