Nejčastější chyby při kojení: Krmit miminko každé tři hodiny a budit ho ze spaní, říká laktační poradkyně Zdeňka Nosková

Jak správně kojit: Technika kojení, nejčastější chyby a optimální délka krmení mateřským mlékem
Zdroj: Se souhlasem Zdeňky Noskové
Kojení je tím nejlepší startem do života dítěte. Jak s ním začít, nám prozradila laktační poradkyně Zdeňka Nosková. Základem je správné přisátí dítěte k prsu. Maminka by měla držet prso ze široka a do oblasti dvorce nezasahovat, aby se mohlo dítě k bradavce s dvorcem přisát.Zdeňa Nosková pomáhala s kojením po porodu také prezidentce nadace Kapka naděje Vendule Pizingerové.Pro maminky po porodu napsala Zdeňka Nosková knihu Kurz kojení.+ 3 fotky+ 4 fotky

Kojení je považováno za nejpřirozenější výživu narozeného dítěte, a navíc je pro miminko i matku velmi prospěšné. Laktační poradkyně Zdeňka Nosková upozorňuje na nejčastější chyby, se kterými se u maminek setkává. Proč miminko na kojení nebudit a jak podpořit laktaci, pokud je mateřského mléka málo?

Markéta Behinová
Markéta Behinová 07. 08. 2023 15:30

Podle nedávného průzkumu nadačního fondu 1000 dní do života, který proběhl mezi pediatry v Česku, je po propuštění z porodnice kojeno v průměru 90 % novorozenců a ve věku 6 měsíců je podle pediatrů stále kojeno 61 % dětí. V porovnání s ostatními zeměmi Visegrádské čtyřky jsou české maminky premiantkami v kojení.

V rámci Světového týdne kojení jsme si povídali s laktační poradkyní Zdeňkou Noskovou o přípravě na kojení, prvním přisátí miminka k prsu i polohách při kojení. Druhá část rozhovoru s autorkou knihy Kurz kojení se zaměřuje na chyby při kojení, podporu laktace i intervaly při kojení.

Chyby při kojení

Jaké nejčastější chybě dělají maminky při kojení?

Patří sem špatná technika - maminky se předklání, aby přiložily prso miminku. Přikládá se děťátko k prsu, nikdy ne naopak, a žena má být uvolněná. Další chybou je, že kojící maminky málo pijou. Tekutiny se tvoří z tekutiny, zapomínat pít, je jako zapomenout koupit umělé mléko miminku, které není kojené. Doporučuji minimálně 3 litry za den a směřovat to k navýšení vypitých tekutin za den.

Mezi další chyby patří, že miminko váží a budí na kojení, když není třeba. Stresují se tím, a když víte, že tělo se ve stresu stáhne, tak i mléčná žláza se stáhne a nepustí tolik mléka, kolik by pustila uvolněná. Když nemusí dítě budit, neměly by. Narušují tak spánek, který je nedílnou součástí správného vývoje. Mohou pak očekávat, že po probuzení nebude spolupracovat děťátko právem.

Často také přikládají miminko k prsu, když nemají - pláč neznamená vždy hlad. Spustí se tak začarovaný kruh, ze kterého je pak častokrát dostane podání umělého mléka i přesto, že mají mléko mateřské. Jednoduše se uklidní, až když vidí vypitou lahvičku.

Triky pro zvýšení laktace

Jak se dá laktace podpořit, když je mateřského mléka málo? Fungují třeba nějaké babské rady?

Za mne funguje uklidnění - ať už na základě návštěvy vybrané laktační poradkyně, která ženu zasvětí do potřeb děťátka a ujistí v tom, co dělá, nebo že se maminka třeba jen konečně vyspí. Když nebude uvolněna a klidná, mléko nepoteče, tak jak by teklo v opačném případě. Jestli chce pít kojící čaje, brát homeopatika, je na ní, hlavně ať má neustálý přísun tekutin, protože mléko bude lépe dostupné.

Dále by měla přikládat během dne každé dvě hodiny, když děťátko projevuje zájem, protože mateřské mléko se tráví do dvou hodin. Po nakojení prso může odsát odsávačkou, aby byla větší poptávka. Miminko může uspokojit jednorázovým přisátím k druhému prsu během jednoho kojení, když v daný moment jedno prso nestačilo, nebo jej dokrmit odsátým mlékem z předchozího kojení.

Co dělat, když kojení bolí a je ženě nepříjemné?

Nejčastěji je třeba upravit techniku kojení za pomoci odborníka.

Budit miminko na kojení? Ne!

Můžete uvést nějakou konkrétní zkušenost, kdy měla žena problém a jak se ho podařilo vyřešit?

Vzpomínám si, že mi jednou volala paní, že asi nemá dostatek mateřského mléka, že miminko u prsu pokaždé pláče. Začala jsem si s ní povídat, pila dostatečné množství tekutin, s přisátím problém od začátku údajně nebyl, ale týdenní chlapeček, který měl ukázkovou porodní váhu a neměl novorozeneckou žloutenku, byl pokaždé na kojení buzen. Maminka dostala v porodnici informaci, že má kojit každé 3 hodiny a bála se, že se na kojení nevzbudí. Krásu kojení pocítila až po pár dnech, když zjistila, že každý den není a nebude stejný a je to v pořádku, protože miminko se na kojení opravdu samo budilo a bylo u prsu aktivní v momentě, kdy bylo na čase. Pochopila, že spánek je nedílnou součástí správného vývoje a pokaždé ho narušit není správné. Maminku jsem navštívila, upravila techniku kojení a ujistila ji, že nadále budeme v kontaktu, aby nebyla nervózní a abych ji jednoduše řekla, co je normální a co by se dít nemělo. Byla šťastná.

Jak často kojit podle laktační poradkyně

V jakých intervalech doporučujete kojit?

Mateřské mléko se tráví do dvou hodin, takže jestliže maminka již kojí, měla by vědět, že miminko má nárok být každé dvě hodiny kojené. Takže budu-li hovořit o situaci, kdy chceme miminko nakrmit (ne prsem uklidňovat, v tom je rozdíl) a být si jisté, zda má dostatek potřebné dávky, musí být kojení efektivní. Dítě saje (může mít zavřené oči a dávat si pauzy - to hned neznamená, že u prsu spí, důležité je, aby sálo a polykalo), avšak v momentě, když začnou být pauzy delší a je třeba čím dál častěji podporovat sání (bývá to zpravidla v 5-15 min, záleží na staří miminka), doporučuji změnit polohu a nechat dítě v druhé poloze přibližně stejný čas. Každé miminko je jiné, ale takto jim umožníme dosáhnout potřebné dávky lehčím způsobem. A žena zároveň pečuje o svá prsa souměrným vyprazdňováním. U jednoho prsu může dítě trávit méně času, jednoduše si nebere stejné množství pokaždé.

Jak dlouho by mělo být miminko, v ideálním případě, plně kojené?

Když se kojit daří a miminko prospívá, tak jak má, doporučuji plně kojit do ukončeného šestého měsíce. Pak už u něj přirozeně nastává zájem o další potraviny a můžeme tak podpořit přirozený vývoj.

Zdroj průzkumu: Společnost Nielsen IQ pro nadační fond 1000 dní do života

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články