Příprava na kojení krok za krokem: O prvním přisátí miminka k prsu s laktační poradkyní Zdeňkou Noskovou

Jak začít s kojením: Rozhovor s laktační poradkyní Zdeňkou Noskovou
Zdroj: Se souhlasem Zdeňky Noskové
Kojení je tím nejlepší startem do života dítěte. Jak s ním začít, nám prozradila laktační poradkyně Zdeňka Nosková. Základem je správné přisátí dítěte k prsu. Maminka by měla držet prso ze široka a do oblasti dvorce nezasahovat, aby se mohlo dítě k bradavce s dvorcem přisát.Zdeňa Nosková pomáhala s kojením po porodu také prezidentce nadace Kapka naděje Vendule Pizingerové.Pro maminky po porodu napsala Zdeňka Nosková knihu Kurz kojení.+ 3 fotky+ 4 fotky

Kojení je tím nejlepším startem do života dítěte. Kojení je ale také umění, kterému se musí žena porodu naučit. Zeptali jsme se laktační poradkyně Zdeňky Noskové, kdy a jak začít s přípravou a jaké zásady při prvním přisátí miminka k prsu dodržovat. „Před porodem doporučuji kontrolu bradavek gynekologem nebo laktační poradkyní, aby se eventuálně stihly změnit bradavky formovačem,“ uvádí v rozhovoru.

Markéta Behinová
Markéta Behinová 03. 08. 2023 14:00

Kojení je považováno za nejpřirozenější výživu narozeného dítěte a navíc je pro miminko i matku velmi prospěšné. V rámci Světového týdne kojení, který trvá od 1. do 7. srpna, jsme se zeptali laktační poradkyně a autorky knihy Kurz kojení Zdeňky Noskové na důležité otázky. Kojení je totiž umění, kterému se musí každá novopečená maminka, která chce kojit, postupně a trpělivě naučit.

Jak se na kojení připravit a jak by mělo proběhnout první přisátí miminka k prsu? To vám představí Zdeňka Nosková, která mimojiné radila po porodu i naší Mámě na přechodu Vendule Pizingerové.

Příprava na kojení

Dá se na kojení dopředu připravit? Je něco, co by měly ženy řešit a vědět už před porodem?

K přípravě před porodem bych doporučila kontrolu bradavek gynekologem nebo laktační poradkyní, aby se eventuálně stihly změnit bradavky formovačem. Edukace na téma kojení nastávající maminky se mi zdá před porodem zbytečná, protože z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že instinktivní chování bývá v tomto případě následně potlačeno. Nastavení a zasvěcení na míru konkrétního miminka po porodu je nejlepší.

Když jsou ženy po porodu v kojení nejisté, tak mohou kontaktovat laktační poradkyni?

Ano. Poslední léta si mě maminky zvou právě po návratu domů z porodnice z preventivních důvodů. Škoda, že tuto možnost nemají všechny. Možná je to ale hudba budoucnosti, v mnoha zemích je již systém takto nastavený.

První přisátí k prsu

Můžete popsat, kdy a jak probíhá první přisátí miminka k prsu?

Už na porodním sále, těsně po porodu, dochází k prvnímu přisátí a s tím i k prvnímu signálu pro tělo, aby tvořilo mléko. Maminky se ale nemusí znepokojovat, pokud k tomu z nějakého důvodu nebyla příležitost a k prvnímu přisátí nedošlo v prvních minutách života dítěte. S miminkem budou v těsném kontaktu i nadále. Přikládat se bude hned, jak to bude možné. Dětská sestra nebo porodní asistentka přikládá dítě k prsu, aby mohlo instinktivně sát.

Jak rychle po porodu se to zpravidla odehrává?

Většinou po prvním ošetření (vážení, měření, zabalení) donáší ženě miminko do náruče a po obnažení prsu pocítí počátek kojení. Tím je právě první přisátí k prsu. Maminka po porodu zůstává z pravidla dvě hodiny na porodním sále, v tuto dobu dochází k první edukaci. V tento krásný okamžik již někdy nastanou první otázky k tématu kojení, ale zpravidla tomu bývá až na oddělení šestinedělí.

Kojení má své zásady. Jaké z nich doporučujete dodržovat při přisátí k prsu?

V každém případě doporučuji na kojení klid. Žena by se měla pohodlně usadit, opřít se a přiložit miminko k prsu – nikdy ne naopak. Přikládá se v momentě, kdy otevře pusinku tak, aby mělo oblast celého dvorce k dispozici k přisátí. Maminka by měla držet prso ze široka a do oblasti dvorce nezasahovat, aby se mohlo dítě k bradavce s dvorcem přisát. Bývá to častá chyba. Aby se děťátko nenamáhalo k prsu dostat, zlehka by se mělo dotýkat nosem kůže matky. Mírný záklon hlavičky umožní hladký průchod mléka a hlavička by měla být výš než tělíčko. Bříško miminka směřuje na břicho maminky.

Když miminko u kojení usíná...

Jak žena pozná, že miminko saje a nespí u toho třeba?

Jestliže má dojít k úspěšnému nakojení, dítě by mělo sát, polykat a hýbat čelistí (zároveň se mu hýbe i ouško). Žena podporuje sací reflex tím, že mu při přisátí vyvíjí tlak - tlačí ho ohnutým ukazovákem do bradičky. Miminka u prsu spokojeně usínají, protože jsou si jistá, že jsou u mámy, ale jestliže se mají najíst, měla by sát a nespat. Mimochodem sliny dítěte jsou vůči kůži na bradavce agresivní, tak je dobré minimálně v počátcích kojení strávenou dobu u prsu zefektivnit.

Měla by se prsa při kojení prostřídávat?

Jestliže je laktace spuštěna (u prvorodiček tomu bývá z pravidla do 14 dnů od porodu), doporučuji kojit z jednoho prsu ve dvou polohách, aby docházelo k souměrnému vyprazdňování prsu, na další kojení pak prso vystřídat. A snažit se, aby opět proběhly – poloha klasická a poloha boční. Protože kam směřuje nosánek a bradička, ta část prsu se vyprazdňuje (největší tah je u bradičky). Z porodnice ženy odcházejí s informací, aby kojily vždy z obou prsou. Dělají to z toho důvodu, aby mezi jednotlivým kojením nebyly dlouhé pauzy mezi prsy a mléko se začalo tvořit. Aby se však laktace, tlak a bolest v prsou nastavily dlouhodobě správně, radím maminkám v momentě rozběhnuté laktace kojit již jen takto.

Jaké nejčastější chyby dělají ženy při kojení, jak podpořit laktaci, v jakých intervalech a jak dlouho plně kojit? O tom se dočtete v druhé části rozhovoru, který pro vás připravujeme.

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články