Tvrdí vaše dítě, že vidí duchy? Takto mu můžete podle odborníků pomoci

Tvrdí vaše dítě, že vidí duchy? Takto mu můžete podle odborníků pomoci
Zdroj: Freepik

Také má vaše dítě imaginárního kamaráda, nebo dokonce vidí duchy? Nebojte, nejde o nic výjimečného ani alarmujícího, byť si to jen těžko dokážeme vysvětlit. Podobnými fantaziemi „trpí" v určitém věku téměř dvě třetiny dětí. Co si v takové situaci počít?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 15. 04. 2021 13:30

V našich životech se odehrává řada těžko vysvětlitelných událostí, a když k nim přičtete bujnou fantazii a citlivost malých dětí, duchové jsou na světě.

Děti mají imaginární kamarády

To, že mají děti imaginární kamarády, dnes už považujeme za normální a prakticky se nad tím nepozastavujeme. Mluví s nimi, vyprávějí jim příběhy a hrají si s nimi. Často je také berou na procházku, takže s vámi „jde“ více lidí, než je ve skutečnosti vidět. Dříve byly tyto stavy považovány za předchůdce duševních chorob.

Občas se můžeme setkat s tím, že vedle těchto kamarádů vidí naše děti cizí osoby, které do obvyklého společenství nepatří. Najednou začnou mávat lidem, kteří nejsou vidět, a ukazovat na osobu, která v uvedeném místě rozhodně nestojí. Je těžké říct, co je skutečnost. Malé děti bezesporu mají neuvěřitelnou fantazii, která nás snad ani nikdy nepřestane překvapovat.

„Víme, že třetina až dvě třetiny dětí mají imaginární společníky," řekl pro Washingtonpost.com Charles Fernyhough. Tento psycholog z Durham University zkoumá fenomén halucinací. Fernyhough se domnívá, že dnes si už děti s imaginárními přáteli nenesou žádná společenská stigmata, a naopak to svědčí o jejich zdravém vývoji. Myslí si, že děti kombinují představivost a realitu, což nakonec vypadá podobně jako halucinace.

Jak naložit s duchy

Svému dítěti nejspíš neřeknete, že jeho imaginární kamarád není skutečný a že si věci vymýšlí. Jak ale reagovat, když vaše dítě začne mluvit o „paních a pánech“ nebo o duchovi? Fernyhough se domnívá, že pokud není dítě vyděšené, není potřeba nic řešit.

Psychologové a psychoterapeuté se většinou shodují v tom, že malé děti zhruba do pěti let nedokážou odlišit ducha od kamaráda, kterého si vymyslely. Podle nich to není o tom, že by na sebe chtěly přitáhnout pozornost.

Psychologové doporučují pracovat s fantazií. Důležité je s dítětem o uvedeném problému mluvit, přidat se k jeho „hře“ a ptát se, jak jeho duch (nebo zkrátka ona osoba) vypadá, jestli se mu ta postava líbí, jestli ji vidělo už dříve a také jestli se jí nebojí. Můžete zkusit pokračovat v představách a ukazovat ducha v legračním oblečení, pokud vyvolává obavy.

Dětská fantazie je obrovská a doba plná strašidelných příběhů tomu také napomáhá. Přestože je to velmi obvyklé, je třeba, aby vám dítě důvěřovalo a vědělo, že si z něj nebudete dělat legraci. Tohle budování důvěry se vám v budoucnu vyplatí.

Zdroje informací:

washingtonpost.com

medium.com/mental-gecko

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články