Jak dětem zlepšit vztah k ovoci a zelenině? Vědci zjistili, že pomáhá delší společné jídlo s rodinou

Jak dětem zlepšit vztah k ovoci a zelenině? Vědci zjistili, že pomáhá delší společné jídlo s rodinou
Zdroj: Freepik

Nová studie ukazuje, že pokud si rodiny vychutnávají jídlo společně a nikam nespěchají, vede to k lepším stravovacím návykům dětí. Ve zkratce lze říct, že když mají rodiny víc času na jídlo, děti jedí víc ovoce a zeleniny.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 11. 04. 2023 16:30

V mnoha rodinách se u jídla neodkládají telefony nebo se něco sleduje v televizi. I když to děti možná přivítají, ve skutečnosti jim to moc neprospívá. Potvrzuje to studie, která byla nedávno zveřejněna v periodiku JAMA Network Open.

Proč je důležité jídlo s rodinou

Uprostřed všeho shonu, který přináší dnešní doba, je společné rodinné jídlo jakousi oázou klidu. Pokud opravdu všichni odloží telefony a časopisy a soustředí se na to, co mají na talíři a své spolustolovníky, může to být příjemně strávený čas.

A nejde jen o vychutnávání si jídla nebo duševní odpočinek. Důležité je také nikam nespěchat. Výzkumníci sledovali 50 rodin, s dětmi ve věku 6 až 11 let, které spolu jedly pravidelně. Důležitá byla společná večeře, respektive dvě společné večeře. Jednu měly rodiny konzumovat ve svém obvyklém tempu, druhou zase protáhly a byla o polovinu delší. Výsledky studie naznačují, že jednoduchý zásah do délky společného jídla, stačí už pouhých 10 minut navíc, může zlepšit kvalitu stravovacích návyků dětí.

Spotřeba chleba a uzenin se mezi běžnou a delší večeří významně nelišila. Rychlost konzumace byla v delším variantu významně nižší. Důležité ale je, že děti jedly výrazně víc kousků ovoce a zeleniny, když společné jídlo trvalo déle. A také pily víc vody.

Jak přimět dětí jíst víc zeleniny a ovoce

Pokud se snažíte zlepšit jídelníček svých dětí, možná těch deset minut navíc strávených u společného jídla pomůže. Vidí vás delší dobu, že jíte i ovoce a zeleninu, takže po tom sáhnou taky. Řečeno jazykem vědy, rodinná jídla jsou vzdělávacím prostředím, které utváří výběr jídla a preference dětí. Je to ideální prostředí pro úsilí o zlepšení nutričního zdraví dětí.

To je nejen cílem každého rodiče, ale také různých výživových doporučení. Ovoce a zelenina tvoří součást zdravé stravy, která pomáhá snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění, obezity, cukrovky a některých druhů rakoviny. Tato strava by měla obsahovat různé druhy ovoce a zeleniny, celozrnné výrobky, beztučné a nízkotučné mléčné výrobky, bílkovinné potraviny a oleje. A pokud tomu pomůže už i deset minut navíc strávených společně, proč ne...

Zdroje informací:

Cbsnews.com: Study shows longer family meals led to better eating habits for children

Researchgate.net: Effect of Longer Family Meals on Children's Fruit and Vegetable Intake: A Randomized Clinical Trial

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články