První britský časopis pro dámy vyšel v roce 1693: Redakce Ladies Mercury byla záhadou, ve skutečnosti měl ženám radit muž

První britský časopis pro ženy: V Ladies Mercury prý pannám, manželkám a vdovám tajně radil muž
Zdroj: Wikimedia Commons/Rijksmuseum, Public domain

Rok 1693 byl pro anglické ženy jistě výjimečný, 27. února totiž začal vycházet Ladies Mercury. Jde o historicky první britský časopis určený výhradně pro dámy. I když na svých stránkách informoval o tom, že jej formují ženy, za vším prý stál jistý podnikavý muž.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 02. 2023 11:00

Ředitelem vydavatelství byl John Dunton, který nejprve spustil projekt s názvem The Athenian Mercury, což byl titul odpovídající na čtenářské dotazy všeho druhu. Šlo třeba o to, jestli byli nějací muži i před Adamem. Nebo jak člověk pozná, že je opravdu vzhůru. Bylo to velké periodikum, jediné svého druhu, jenž mělo potenciál oslovit širokou čtenářskou obec, a to jak v Anglii, tak i ve Skotsku.

Dámské úterky

Athenian Mercury se nebál žádné oblasti. Zabýval se vědou, náboženstvím i soukromým životem. Sexualitu nevyjímaje. Svým způsobem to bylo veřejné fórum, kam čtenáři zasílali své dotazy. Odpovědi si pak mohli přečíst v dalším tištěném vydání.

Největší počet dotazovatelů pocházel z řad něžného pohlaví. Ženy se zajímaly o domácnost, námluvy i manželství. Redakce se proto rozhodla věnovat těmto tématům každé úterý. Postupem času se ale "dámské" úterky přetvořily na Ladies Mercury.

Záhadná redakce

Obecně se předpokládá, že ženám na jejích zvídavé otázky odpovídal sám Dunton, ten ale tvrdil, že je to nesmysl. Vedení časopisu Ladies Mercury měl svěřit jakési tajemné Ladies Society. Ta prý přislíbila odpovědět na všechny dotazy týkající se lásky, manželství, chování ve společnosti a oblékání. Na citlivá témata z intimního života panen, manželek a vdov se odpovídalo s citem i humorem.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Joy FM Official (@joyfmtr)

Přes velký zájem měl The Ladies Mercury vlastně, v přeneseném významu, jepičí život. Vycházel pouze čtyři týdny (každé číslo se skládalo z oboustranného listu). Tisk byl po čtyřech číslech prý zastaven proto, aby se neodtáhla pozornost od původního fóra Athenian Mercury. Takže konkurenční boj?

Čtení pro ženy

Nástupcem The Ladies Mercury se v roce 1744 stal měsíčník The Female Tatler, který připravovala Eliza Haywood, jenž je v současnosti považována za jednu ze zakladatelek anglických románů v osmnáctém století. Za svou velmi plodnou kariéru vytvořila více než sedmdesát děl, včetně beletrie, dramatu, překladů a poezie. A její The Female Tatler se do historie zapsal jako první časopis pro ženy, který psaly ženy.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: The Ladies' Mercury, Eliza Haywood

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články