Veronika (32): Manžel je závislý na mobilu. Chodí s ním na WC a teď tomu nasadil korunu

Veronika (32): Manžel je závislý na mobilu. Chodí s ním na WC a teď tomu nasadil korunu
Zdroj: Freepik

Veronika by si moc přála, aby měl manžel rád svoji rodinu stejně jako svůj mobil. Je schopný od rána do večera hrát hry a surfovat po internetu. Když mu něco řekne, je za tu špatnou. Má tato situace řešení?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 23. 12. 2021 13:00

Někdy bych si přála žít v době, kdy mobilní telefony ještě neexistovaly. Doby, kdy si člověk doma vystačil s pevnou linkou. Můj manžel Richard (35) je totiž na svém mobilu dle mého soudu závislý. Když mu to řeknu, už stojí na zadních. Nevidí, že je mu telefon přednější než my.

Manžel má pořád v ruce telefon

Každý z nás má dnes chytrý telefon. Někdo ho má jen jako pracovní pomůcku, někdo s ním chodí i na toaletu. Richard je ten druhý případ. Nedá bez mobilu ani ránu. První, co ráno udělá, když vstane, je, že vezme do ruky telefon a sjíždí sociální sítě. U toho vykouří dvě cigarety a okolní svět nevnímá.

On ale s telefonem i snídá, koupe se s ním. Když si ho začal brát i na toaletu, došlo mi, že máme problém. Usedne na WC a je tam klidně i dvacet minut. Je jedno, že potřebu už vykonal. Zkrátka se tam zasekne na nějaké hře nebo videu. ,,Co tam tak dlouho děláš?“ zeptám se, když vyjde. ,,Hraju fotbal,“ odvětí a přijde mu to v pořádku.

Kdykoliv na něj mluvím, má vraženou hlavu do telefonu. Už i přesně poznám, kdy mě vnímá a kdy je mimo. ,,Mohl bys mě chvíli poslouchat? Potřebuji s tebou něco probrat,“ supím nad ním, zatímco on dohrává další zápas. ,,Počkej chvíli, teď to mám rozehrané,“ odbude mě. Já vlastně pořád jen čekám. Čekám, až dokouká video, až dohraje hru, až až až….

Ani dcery ho od něj nedokážou zvednout

Poslední měsíce i špatně spí. Podle mě je to proto, že dlouho do noci kouká do telefonu nebo tabletu. Když nemůže spát, první, co bere do ruky, je právě mobil. Nejprve jsem si myslela, že si s někým píše a podezírala ho z nevěry. Když jsem se mu ale dívala přes rameno, tak hrál hry nebo byl na sociálních sítích.

Abych měla stoprocentní jistotu, že v tom není ženská, musela bych mu mobil celý projet. Což je nemožné, protože on ho nikdy nenechá někde jen tak položený. Má ho pořád u sebe. My dva si už vlastně ani nepovídáme. Sotva se vrátí z práce, už usedá na pohovku a vytahuje mobil. ,,Už jsi viděla tohle video?“ zeptá se místo toho, aby se zajímal, jaký jsem měla den.

Teď si toho začaly všímat i dcery. Naše šestiletá dvojčata Jana a Maruška se často snaží přilákat tátovu pozornost. ,,Tati, dívej, co jsme se učily ve škole,“ začnou. ,,Počkejte, holky, tatínek musí něco dodělat,“ říká a dál ťuká do telefonu. Za dalších dvacet minut to holky zkouší znovu. ,,Tak tati, pojď se podívat,“ dožadují se ho.

Teď chce koupit mobil i dcerám

Když za mnou přišly s tím, že si jich táta nevšímá, nechtěla jsem ho podrazit. ,,Taťka musí něco dodělat do práce, vydržte,“ hájila jsem ho. ,,Mohl by ses těm dětem věnovat? Mobil snad počká,“ strčila jsem do něj. Bylo krásně vidět, jak je otrávený.

Sečteno podtrženo, Richard je na mobilu závislý. Nedokáže se už normálně bavit. Má svůj svět a přes to nejede vlak. Když jsem mu to řekla, byla jsem za stíhačku, která ho dusí. Teď přišel s nápadem, že holkám také pořídí telefony. Jedině přes moji mrtvolu. Už to vidím. To už se mnou doma nebude mluvit nikdo.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články