Bessie Blount Griffin, žena, kterou nutili psát pravou rukou, ona se to naučila ústy i nohama

Bessie Blount Griffin, žena, kterou nutili psát pravou rukou, ona se to naučila ústy i nohama
Zdroj: Profimedia

Fyzioterapeutka, vynálezkyně, spisovatelka a forenzní analytička Bessie Blount Griffin započala své vzdělávání v jedné třídě za dob tvrdé segregace. V dospělosti však dosáhla skutečné velikosti. Ve velké míře se totiž proslavila na poli amputací. Svými vynálezy a metodami dokázala vrátit zpět do života spoustu mužů.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 07. 2023 16:00

Bessie se narodila 24. listopadu 1914 v černošské komunitě Hickory ve Virginii. Když nastoupila do jednotřídky, musela se vypořádat, v té době považovaným hendikepem, že píše levou rukou. Na to ji neustále upozorňovala její učitelka, která ji poklepáním na klouby ruky vždy upozornila, že píše nesprávnou rukou. Mladá Bessie se tak natruc naučila psát oběma rukama, ústy i nohama.

Chtěla se stát fyzioterapeutkou

Poblíž školy v Hickory nebyly k dispozici žádné instituty poskytující vyšší vzdělání pro černošské studenty, pro Bessie tak skončila školní docházka v šesté třídě. Rozhodně se ale nemínila vzdát svého snu - stát se fyzioterapeutkou. Díky dobrému prospěchu se jí dostalo nevídané pocty. Byla přijata na Union Junior College a Panzer College of Physical Education and Hygiene.

Tam získala potřebné znalosti a praxi pro pomoc veteránům, kteří museli podstoupit amputaci. Bessie se jim snažila ukázat, jak vykonávat každodenní úkoly a jak se naučit psát pomocí úst nebo prstů na nohou. Ráda každému říkala, že je zmrzačený ve své mysli. A právě práce s invalidy ji přivedla k jejímu prvnímu vynálezu.

Život bez pečovatele

Bessie se stala licencovanou fyzioterapeutkou a začala pracovat v nemocnici Bronx Hospitoval v New Yorku, kde se snažila lidi s amputací rukou naučit znovu psát. Kromě toho přišla s návrhem na elektrické krmící zařízení, kdy stačilo, aby daný člověk stiskl ústy trubičku, kterou mu bylo následně podáváno jídlo. Na prototypu pracovala ve vlastní kuchyni. Ve vařící vodě tavila plasty, které pak tvarovala pilníky, kladivy i sekáčky na led.

V roce 1951 si nechala patentovat krční výztuhu, na níž bylo možné položit třeba šálek s čajem. Invalida ho tak měl přímo u úst. Spolek veteránů s tím ale nechtěl mít nic společného. Vynálezkyně tak patent darovala francouzské vládě, která ho využila na pomoc potřebným. Dalším vynálezem bylo jednorázové umyvadlo na zvratky, které kromě tekutin zachytilo i tělesný odpad. Prototyp vyrobila ze směsi mouky, vody a novin. Umyvadla dodnes používají v Belgii. Spolek veteránů opět neměl zájem.

Bessie Griffin a grafologie

V šedesátých letech se Bessie začala zajímat o grafologii. Dokonce si její služby vyžádalo policejní oddělení v New Jersey a Virginii. Z rukopisu dokázala vytvořit profil zločince. Nakonec skončila ve slavném Scotland Yardu. Tuto práci vykonávala do svých osmdesáti let. Ale ani v důchodu neusnula na vavřínech. Kupříkladu pomáhala s potvrzováním pravosti dokumentů před občanskou válkou.

Jednou dokonce z rukopisu svého dvanáctiletého vnuka Nicholase zjistila, že má jedno oko slabší než to druhé. Zemřela v roce 2009 ve svém domě v Newfieldu v New Jersey. Bylo jí 95 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Bessie Blount Griffin

Allthatsinteresting.com: The Inspirational Story Of Bessie Blount Griffin, The Trailblazing Wartime Physical Therapist And Forensic Scientist

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články