9 bizarních postav historie: Slavný filozof Diogenes žijící v sudu a lakomá milionářka

9 bizarních postav historie: Slavný filozof Diogenes žijící v sudu a lakomá milionářka
Zdroj: Wikimedia Commons/John William Waterhouse, Public domain
Hetty Green byla milionářka, přesto by si nechala pro groš vrtat koleno. Když si její syn zlomil nohu, chtěla ho nechat ošetřit na bezplatné klinice. Navíc trpěla paranoiou, že jí někdo sleduje.
Lord Byron byl tak trochu rebel. Když mu na koleji zakázali psy, pořídil si medvěda.Henry Paget se dožil pouhých třiceti let. Uměl si to ale užít. Jeho roucho zdobily drahokamy a safíry. Stejně vyzdobené měl i své auto, z jehož výfuku vycházel parfém. 
Lékař Carl Tanzler se nedokázal smířit se smrtí své pacientky, do které se zamiloval. Rozhodl se žít s její mrtvolou. 
+ 3 fotky+ 4 fotky

Historie zná spoustu bizarních postav. Diogenes žil v sudu a pojídal zbytky, které našel na ulici. Přesto patří mezi nejuznávanější řecké filozofy. Lord Byron žil s medvědem a milionářka Hetty Green poslala svého zraněného syna na kliniku pro chudé. Pojďme se podívat na devítku největších exotů všech dob.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 05. 2022 11:00

“Jinakost” může mít různé podoby. Patří do ní třeba akt vzpoury spojený s veřejným vyprazdňováním. Nesmíme zapomínat ani na neukojitelné pudy, jako kupříkladu hlad, kvůli němuž měl jeden muž pozřít malé dítě. A co teprve marnivost. Určitě není zcela běžné, aby vám z výfuku auta místo zplodin unikal parfém.

Diogenes a jeho sud

O raném životě řeckého filozofa Diogena ze Sinópé bychom nenašli moc informací. Jedno je však jisté. Patřil mezi nejpodivnější historické postavy. V dospělosti raději zvolil dráhu žebráka. Vzdal se veškerého majetku a ponechal si pouze nezbytně nutné ošacení, jenž skrylo jeho nahotu. Nezapomněl snad jen na dřevěné misky na jídlo a pití.

Povahově byl velmi problematický. Neustále se hádal s Platónem, masturboval na veřejnosti a ulevoval si, kde se dalo. Rád také sbíral zbytky jídla ze země, takže ho neustále pronásledovala smečka hladových psů. A podle legendy žil v sudu. Přesto získal pověst jednoho z nejmoudřejších řeckých filozofů.

Neukojitelný hlad

Jeden francouzský rolník, známý pod jménem Tarrare, měl prý tak velký hlad, že dokázal sníst cokoli. Měl neobvykle velká ústa, ze kterých se šířil hnilobný zápach. Aby ukojil své potřeby, dokázal spořádat mrtvá zvířata i kameny. Během francouzské revoluce se, coby voják, živil pojídáním mrtvých koček. Nemluvě o tom, že mu musela polní kuchyně vařit čtyřnásobně větší dávky.

Jeho neobvyklé chuti k jídlu nakonec využil generál Alexandre de Beauharnais, který mu uložil, aby spolkl dřevěnou krabičku s vojenským tajemstvím. Po překročení pruských linií byl ale zajat. Když jej vysadili u francouzských hranic, měl začít v místní nemocnici pít krev a okusovat mrtvé vojáky. Údajně spořádal i celé batole. Tarrare zemřel ve věku sedmadvaceti let. Jeho pitva měla odhalit zmutovaný trávicí systém a střeva plná hnisu.

Další neobvyklé historické postavy najdete v galerii...

Zdroj informací: 

Allthatsinteresting.com: The 10 weirdest people in history, from the toxic lady to the hopeless romantic gravedigger

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články