7 bizarních historických událostí, u kterých lze jen těžko uvěřit, že se doopravdy staly

7 bizarních historických událostí, u kterých lze jen těžko uvěřit, že se doopravdy staly
Zdroj: Wikimedia Commons/Burkhard Mücke, CC BY-SA 4.0
Gladiátoři byli ve starověku celebrity. Bohaté dámy zajímal jejich pot. Přidávaly si jej do krémů na obličej. Obyvatele Salemu v Massachusetts si udělali ostudu na čarodějnických procesech. Salemští z New Jersey zase chtěli žalovat rajčata za to, že jsou prý jedovatá. Lord Byron měl na univerzitě neobvyklého mazlíčka - medvěda.Caligula zase miloval svého koně natolik, že mu poskytl palác i se služebnictvem. Navíc z něj chtěl udělat senátora.+ 3 fotky+ 4 fotky

Studováním historie se můžeme naučit mnohé. Třeba i to, že se během staletí děly skutečně podivné a bizarní věci, jejichž existenci těžko pochopit a uvěřit. Nad jakými událostmi zůstává rozum stát dodnes?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 06. 2021 14:00

Vyhlášení války kočkám, soud s rajčaty, kůň senátorem, člověk jako chodící budík, medvěd coby domácí mazlíček univerzitního studenta, ústní voda, která je zcela zadarmo a můžeme si ji vyrobit jakékoli množství, nebo gladiátoři jako celebrity a součást kosmetických krémů.

Hloupost světem vládne

Ve třináctém století se papež Řehoř IX. rozhodl vyhlásit válku černým kočkám. Označil je za ďáblovy společnice a nařídil jejich systematické vyhlazování po celé Evropě. To zřejmě umožnilo růst populace krys, jež se pak za to lidem odvděčily dýmějovým morem.

Salemští zase v roce 1820 řešili co s rajčaty. Považovali je za prudce jedovaté. Dokonce za to chtěli údajně dát rajčata k soudu. Jeden z farmářů, který zároveň vykonával povolání soudce, se rozhodl lidem předvést, že se mýlí. Přímo před nimi spořádal celý košík rajčat. O deset let později se začal kečup používat jako lék na průjem a problémy s trávením. Obyvatelé Salemu v New Jersey si tak utrhli pěknou ostudu a hloupostí se vyrovnali svým protějškům ze stejnojmenného města z Massachusetts, kteří se zase „proslavili" čarodějnickými procesy.

Caligulův kůň senátorem

Římský císař Caligula miloval svého koně Incitatuse natolik, že mu pořídil palác se sluhy. A dokonce jej chtěl udělat senátorem. Vzhledem k tomu, co všechno Caligula za svého panování provedl, je tato bizarnost možná ještě celkem v pořádku.

Anglický básník George Gordon Byron, známý spíše jako lord Byron, byl rovněž milovníkem zvířat. Kromě psů měl také lišky a dvě opice. Během studií na univerzitě však neměl dovoleno, aby mu na kampusu dělal společnost psí kamarád. A tak si tam přivedl krotkého medvěda. Toho mu totiž žádná regule nezakazovala...

Jak se vstávalo v minulosti?

Než se staly budíky základním vybavením domácnosti, existovali takzvaní klepači, kteří měli za úkol probudit lidi včas do práce. V některých oblastech byla tato služba populární až do 70. let dvacátého století. Klepači ke své práci používali mnoho nástrojů. Mohli na okna klepat holemi, malými kladívky anebo vlastními prsty. Někdy zase jenom něčím chrastili, či se strefovali do oken hráškem.

Moč jako ústní voda

Staří Římané používali jako ústní vodu svou vlastní moč. Obsahuje totiž amoniak, jeden z nejlepších přírodních prvků na čištění. V 16. století se zase moč používala v textilním odvětví. Byla dobrým pomocníkem během barvení látek.

A ještě z jednoho tělesného výměšku byla cenná komodita. Z některých gladiátorů se kdysi staly poměrně velké celebrity. Děti si dokonce hrály s „akčními figurkami” gladiátorů vyrobenými z hlíny. Nejvíce žádaným byl ale pot mužů zocelených arénou. Ženy si jej přidávaly do krémů na obličej...

Zdroje informací:

Buzzfeed.com: 17 truly odd historical facts that i had a hard time believing were real

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články