Černá vdova se sekáčkem: Belle Gunness lákala movité muže, skončili v ohradě pro prasata

Černá vdova Belle Gunness: Prý má na svědomí až 42 vražd. Jednoho dne podpálila svůj dům a zmizela
Zdroj: Wikimedia Commons/George Grantham Bain Collection, Public domain

Belle Gunness se na první pohled mohla jevit jako osamělá vdova žijící na americkém Středozápadě. Ve skutečnosti však byla sériovou vražedkyní, která má možná na svědomí až 42 vražd.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 10. 2022 11:00

Belle Gunness byla Američanka s norskými kořeny. Měla dobře vymyšlený systém. Poté, co zavraždila své dva manžely, zveřejnila v novinách inzerát, že hledá muže, jež by investovali do její farmy. Nabídek dostala více než dost. Kromě toho k sobě lákala i nezkušené a po lásce dychtící mladíky.

První vražda černé vdovy

Belle Gunness se narodila jako Brynhild Paulsdatter Storset 11. listopadu 1859 v norském Selbu. V roce 1881 se rozhodla emigrovat do Chicaga. Tam se setkala se svou první obětí, Madsem Ditlevem Antonem Sorensonem, za něhož se provdala v roce 1884. Jejich společný život byl poznamenán tragédií. Otevřeli si obchod s cukrovinkami, který brzy vyhořel.

Zemřely jim také dvě ze čtyř dětí a vlastní dům zase zachvátil požár. Na konci července roku 1900 udeřila smůla znovu, Sorenson náhle umřel na krvácení do mozku. Kupodivu to bylo během posledního dne platnosti jeho staré pojistky a prvního první dne platnosti nové. Belle tak inkasovala částku za obě pojistky. Nikomu to nepřipadalo divné. Belle tvrdila, že její muž se vrátil domů s migrénou, tak mu na to dala chinin. O pár hodin později ho našla mrtvého...

Po Madsově smrti se přestěhovala na farmu v La Porte v Indianě. V roce 1902 se provdala za Petera Gunnesse. A opět došlo k tragédii. Peterova malá dcera z předchozího vztahu náhle zemřela. Záhy ji následoval i Peter. Prý mu z poličky spadl na hlavu mlýnek na maso. Belle si osušila slzy a šla opět vybrat peníze z pojistky.

Další oběti černé vdovy

Možná Belle Gunness potřebovala peníze, možná měla jen chuť vraždit. Tak či onak, dvakrát ovdovělá žena začala v novinách zveřejňovat inzeráty, aby si našla nového partnera. Jeden z nich byl následujícího znění: „Půvabná vdova, vlastnící velkou farmu v jedné z nejkrásnějších čtvrtí La Porte v Indianě, touží po seznámení se stejně zajištěným gentlemanem. Osobní návštěva nutností.” 

Ten, kdo na její farmu přijel, se již nikdy nevrátil. Až na Georgea Andersona. Jednoho dne se uprostřed noci probudil a zjistil, že se nad ním Belle naklání a v očích má skutečně děsivý pohled. Raději okamžitě odešel. Mezitím si její sousedé všimli, že tráví příliš času v ohradě s prasaty a nakupuje spoustu kufrů. Téměř každý týden se u jejích dveří objevil nový muž, který pak zmizel beze stopy. Poslední obětí byl Andrew Helgelien. Chtěl s ní prožít celý svůj život. A to se mu svým způsobem splnilo.

Pád Belle Gunness

Vražedkyně asi nikdy nepočítala se zájmem příbuzných. Když se Andrew přestal ozývat svému bratru Aslemu, ten jej začal hledat. Belle se vymlouvala, že asi odjel do Chicaga, nebo možná zpět do rodného Norska. Asle tomu ale nevěřil. A to nebylo vše. Do hry vstoupil žárlivý sedlák Ray Lamphere, který chtěl Bellu jen pro sebe.

Kvůli němu šla ke svému právníkovi sepsat závěť. Tvrdila, že ji svou extrémní žárlivosti ohrožuje na životě. A prý jí vyhrožuje tím, že jí zapálí statek. Jenomže právě ona poté zamířila pro dva galony petroleje. Policie pak našla v ohořelých troskách její děti a tělo bezhlavé ženy. Lamphere byl okamžitě obviněn ze žhářství a vraždy. O požáru se psalo i v novinách, díky tomu se o něm dozvěděl i Asle.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Joakim Tjøstheim (@litteraturviteren)

Rozhodl se přijet na místo činu v naději, že najde i svého bratra. Pak ho napadlo zeptat se jednoho souseda, zda Belle na jaře něco nezakopávala. Jejich další kroky vedly do ohrady pro prasata, kde byly prohlubně zasypané mělkou hlínu. Ke své hrůze nakonec našli pytel s ostatky Andrewa. Byly rozsekány sekáčkem na maso. Následné kopání odhalilo spoustu dalších obětí.

Ale co Belle? Skutečně zemřela během požáru? Stále to nešlo zjistit. Panovaly pochyby o tom, zda bezhlavé tělo patří zrovna jí. Lamphere se mezitím přiznal, že spolu s Belle zavraždil 42 mužů. V roce 1931 byla v Los Angeles zadržena žena, která se Belle velmi podobala, dokonce měla u sebe fotografii dětí, které jako by vypadly z oka těm jejím. Než však došlo na soud, podlehla tuberkulóze. Byla to skutečně ona?

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Belle Gunness

Allthatsinteresting.com: The Story of Belle Gunness, The Meat Cleaver-Wielding Serial Killer of Turn-of-the-Century Indiana

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články