Vraždící milenci bez špetky soucitu: Nejmladší obětí Charlese a Caril se stala její dvouletá sestra

Vraždící milenci bez špetky soucitu: Nejmladší obětí Charlese a Caril se stala její dvouletá sestra
Zdroj: Profimedia.cz

„Mladá láska, to je ráj,“ zpívala řídící Hubičková v trilogii Slunce, seno. V případě devatenáctiletého Charlese Starkweathera a jeho o pět let mladší přítelkyně Caril Ann Fugate to bylo spíše peklo. Peklo ve znamení brokovnice, nože a jedenácti mrtvol, mezi kterými byla i dvouletá holčička Betty Jean.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 01. 2021 14:00

Charles Raymond Starkweather se narodil 24. listopadu 1938 v Nebrasce. Byl to americký sériový vrah, který v letech 1957–1958 zabil jedenáct lidí. Nejprve vraždil sám, o něco později mu začala dělat společnost jeho přítelkyně Caril Ann Fugate. Za své činy byl odsouzen k trestu smrti na elektrickém křesle, Caril byla po 17 letech vězení propuštěna.

Terč šikany

Charles Starkweather se narodil do velmi nuzných poměrů. Otec byl tesař, ale kvůli artritidě se svému řemeslu mohl věnovat jen velmi sporadicky. Zajištění rodiny tak spočívalo na bedrech matky Helen, která pracovala do úmoru jako servírka. Vzhledem k tomu, z jakých sociálních poměrů pocházel, se stal Charles snadným terčem šikany. Na sebevědomí mu nepřidala ani vada řeči či křivé nohy.

Během přestávek se tak raději stranil okolí a někde v klidu si četl komiksy. Snil o tom, že se taky stane akčním hrdinou a všem, kteří jej ponižují, to pěkně nandá. Když o pár let později zesílil, začal na svém plánu skutečně pracovat. Jeho alfou a omegou se stala tělocvična, v níž skutečně vynikal. Tam mohl dát průchod svému nahromaděnému vzteku. Neměnil se však jenom fyzicky, ale i po psychické stránce. „Mohl to být jeden z nejlaskavějších lidí na světě,” řekl jeho kamarád Bon von Busch. „Bohužel měl i temnou stránku. Když viděl na ulici muže, který byl oblečený lépe než on, neváhal ho za to zmlátit.” A nejen jeho. Svými pěstmi si posvítil i na spolužáky, kteří ho šikanovali.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený FAMIGERADOS 💀 (@blogfamigerados)

Po smrti jsme si všichni rovni

Se svou budoucí přítelkyní Caril Ann Fugate se seznámil díky její sestře, se kterou chodil předtím. Třináctiletá Caril mu natolik padla do oka, že si poblíž její školy našel zaměstnání ve společnosti Western Union. Mohl si tak upravit pracovní dobu dle dívčina rozvrhu a každý den ji navštěvovat. Šlo o oboustrannou lásku. Nemohla mu odolat, vždyť se česal a oblékal jako James Dean, který byl jeho velký vzor. Charlesovi kolegové si museli oddechnout, když každý den na několik hodin zmizel. Jeho nadřízený o něm řekl, že nikdy neviděl hloupějšího člověka. Vše se mu muselo minimálně třikrát opakovat.

Taková situace byla samozřejmě neúnosná a Starkweather záhy firmu opustil a stal se popelářem za minimální mzdu. To byl ale problém. Ještě předtím se mu totiž podařilo nabourat otcův ford, když se snažil svou vyvolenou naučit řídit. V otci bouchly saze a vyhnal mladého muže z domu. Charles se z toho všeho patrně pomátl. Stal se z něj nihilista s přesvědčením, že lidé jsou si rovni pouze tehdy, když jsou mrtví.

Neštítil se zabít ani malé dítě

První vraždy se Starkweather dopustil v listopadu 1957. Blížily se Vánoce a on měl v plánu koupit své přítelkyni něco hezkého. Kam ale jít, když máte jednu kapsu prázdnou a druhou vysypanou? Přece na benzínku. Tam mu padl do oka plyšák. A jelikož neměl na zaplacení, dožadoval se po obsluze, aby mu umožnili hračku koupit na splátky. Robert Colvert, který měl zrovna tu noc službu, rázně odmítl. Charlese to samozřejmě rozčílilo. Ještě dvakrát se na benzínku vrátil, aby si koupil nějaké drobnosti, potřetí se objevil se šátkem na tváři a brokovnicí v ruce. Robert musel z pokladny vydat sto dolarů a pak nasednout do auta. Když dojeli na opuštěné místo, střelil jej Charles do hlavy.

V lednu 1958 se zbláznil nadobro. Napadlo ho, že se zastaví u rodičů své dívky Caril. Její nevlastní otec Marion Bartlett ho neměl moc v lásce a brzy došlo k hádce. To ale neměl dělat, rychle skončil s dírou v hlavě. Neunikla ani Carilina matka Velda se svou dvouapůlletou dcerkou Betty Jean. Ženu zastřelil, dítě bodl do krku a umlátil pažbou zbraně. I když pak Caril u výslechu svatosvatě tvrdila, že u toho nebyla, Charles tvrdil pravý opak. Ani tato děsivá událost jim však nestačila. Na řadu přišel ještě rodinný přítel, dvojice teenagerů a rodina bohatého průmyslníka.

Trest smrti a doživotí

Po vraždě zámožného podnikatele začala dvojici hořet půda pod nohama. Nejprve chtěli utéct v luxusním autě, které vzali z domu onoho milionáře, ale to by bylo příliš výrazné. Do oka jim padl nenápadný vůz Merla Collinsona, který byl zrovna opodál. Charles ho jednoduše zastřelil a chtěl nastoupit, ale výstřel z brokovnice upoutal zástupce šerifa, který se rozhodl konat. Caril byla chycena hned, jejího šíleného partnera dopadla policie asi po hodině pronásledování.

On se přiznal ke všem 11 vraždám a 25. června 1959 byl odsouzen k popravě na elektrickém křesle. Ona byla odsouzena na doživotí, jako nejmladší žena v historii USA usvědčena z vraždy prvního stupně, tedy s přímým úmyslem zabít. V roce 1976 ji však propustili na svobodu za velmi dobré chování. Nějakou dobu žila v Michiganu, kde se zaměstnala jako pomocná síla ve zdravotnictví. V roce 2007 se vdala za Fredericka Claira, který pracoval jako pozorovatel počasí pro Národní meteorologickou službu. Caril loni požádala o smazání záznamu o tom, že byla odsouzena za vraždy, ale její žádost byla pochopitelně zamítnuta.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Charles Starkweather

Wikipedia.org: Caril Ann Fugate

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články