Scafismus, děsivá poprava, kdy hmyz vleze do připoutaného člověka všemi tělními otvory a sežere ho zaživa

Scafismus, děsivá poprava, kdy hmyz vleze do připoutaného člověka všemi tělními otvory a sežere ho zaživa
Zdroj: Pixabay

Pojem scafismus vychází z řeckého slova "skáphe", což v překladu znamená vydlabaná loď. A nutno dodat, že je to velmi přesné. Jde totiž o jednu z nejděsivějších popravčích metod, které mělo lidstvo kdy vymyslet.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 08. 2023 16:00

Lidé po tisíciletí vymýšleli různé způsoby na to, jak jeden druhému znepříjemnit život. Ať už chtěli z někoho mučením dostat informace, či ho sprovodit ze světa kvůli odlišnému názoru nebo náboženskému přesvědčení. Přeborníkem v mučení byla ale bezesporu Perská říše, která vynalezla již zmíněný scafismus, z něhož vstávají vlasy hrůzou.

Historie scafismu

Nejprve je potřeba poznamenat, že o scafismu lze hovořit pouze v teoretické rovině, hmatatelné důkazy o tom, že by se skutečně používal, neexistují. Na druhou stranu, ostatky umučených by byly po tak dlouhé době již nenávratně zničeny. Ať tak, či onak, první zmínku o scafismu najdeme v dílech řeckého filozofa Plútarcha.

Prý tuto exekuci viděl na vlastní oči. Nařídil ji král Artaxerxés II. Vadilo mu, že voják jménem Mithridatés si pustil pusu na špacír a řekl, že to on zabil králova bratra, který chystal puč. Oficiální verze ale byla taková, že ho měl odstranit samotný Artaxerxés. Chtěl, aby za tuto zradu upovídaný voják pomalu trpěl. A to se vyplnilo, zemřel až za 17 dní.

Nepopsatelná muka

Odsouzený si musel nejprve lehnout do malého člunu a vložit hlavu a končetiny do připravených otvorů. Nato ho přikryli druhým, stejně velkým člunem. Celé to připomínalo skořápku ořechu. Následně ho nutili jíst, pokud odmítl, vypíchli mu oči. Když byl nacpaný k prasknutí, polili ho směsicí mléka a medu.

Jelikož byl vězeň ponechán na slunci, začala sladká směs přitahovat různý hmyz. Jakmile se pak ještě dotyčný pokálel a pozvracel, začala do otvorů lézt roztodivná havěť. Když chudák zemřel, vrchní část člunu se odstranila, a jak poznamenal Plútarchos, v jeho těle se rojila spousta roztodivných tvorů.

Mnohem horší varianta

Hrůzy scafismu popsal mnohem detailněji byzantský kronikář Joannes Zonaras. Ten tvrdil, že danému nebožákovi lili mléko a med přímo do úst, dokud se nepozvracel. Pak mu stejnou směsí potřeli obličej, ruce a nohy a nechali ho na výhni. To samozřejmě kromě much a včel přitáhlo i agresivní vosy, jenž pak odsouzence bodaly nespočetněkrát do obličeje. Průjem z mléka zase přitahoval různé střevní červy.

A aby toho nebylo málo, popravčí měli nalévat sladkou a lepkavou směs rovněž na genitálie a řitní otvor. Tam poté začal hodovat drobný hmyz, jenž infikoval kousance a vpichy po žihadlech bakteriemi. Nakonec se objevily krysy, které se nezdráhaly vlézt přímo do těla trpícího.

Otázkou stále zůstává, zda byl scafismus skutečný. Spousta lidí se domnívá, že ano. Byl však prý určený jen pro zrádce a nemilosrdné vrahy. Pro skeptiky je zase tato poprava jen povídačka. Záleží tak na každém z nás, čemu budeme věřit.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Scafismus

Allthatsinteresting.com: The Horrifying History Of Scaphism, The Excruciating Execution Method Of Ancient Persia

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články