Kat z Norimberského procesu: John C. Woods prodlužoval nacistům agónii zpackanými popravami

Kat nacistů: John Woods proslul zpackanými popravami v Norimberském procesu
Zdroj: Profimedia

John C. Woods byl skutečnou noční můrou nacistů během procesu v Norimberku. Kdo se mu dostal pod ruce, mohl si být jistý jednou věcí - jeho poprava rozhodně nebude rychlá a bezbolestná.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 05. 2023 16:00

Mezi Woodsovy “oběti” patřil i polní maršál Wilhelm Keitel, který se na šibenici údajně zmítal dlouhých 28 minut. Tehdy si asi jeho nadřízení mysleli, že je prostě ve svém řemesle nešikovný, opak byl však pravdou. Jak poznamenal plukovník a vojenský historik French MacLean, když nacisté posílali lidi do koncentračních táborů, taky nemysleli na to, aby jejich utrpení snížili na minimum.

Vojenská kariéra budoucího kata

John Clarence Woods se narodil 5. června 1911 ve Wichitě v Kansasu. Po rozvodu rodičů se jeho výchovy ujala babička. Střední školu nikdy nedokončil. V prosinci roku 1929 se připojil k námořnictvu. Po několika měsících však službu přerušil. Následné vyšetření psychiatrickou komisí zjistilo, že není intelektuálně zaostalý, má však problémy s autoritami.

„Často si kouše nehty. Má nezhoubný nádor měkkého patra, který si však odmítá nechat odstranit. Velící důstojník tvrdí, že není schopen reagovat na pokyny. Jde o vrozené problémy, se kterými nelze aktivně vykonávat vojenskou službu, nelze tak tvrdit, že mu je způsobila armáda. Není nebezpečný sobě ani ostatním,” stojí ve vyšetření Johna C. Woodse.

Po návratu do Kansasu se začal všemožně protloukat. Živil se hlavně manuálními pracemi. S příchodem druhé světové války znovu narukoval. Zúčastnil se vylodění v Normandii. To už jej od práce kata dělilo jen několik krůčků. Rozhodl se totiž dělat raději tohle, než aby se zúčastnil bojů, ve kterých mohl přijít o život.

Kat John Woods

Koncem roku 1944 začala americká armáda hledat poddůstojníka, který by převzal popravování dezertérů a dalších provinilců. John byl samozřejmě jedním z uchazečů o tuto pozici. Na dotaz o svých zkušenostech odpověděl tvrzením, že pracoval jako asistent popravčího ve státech Texas a Oklahoma. Kupodivu mu to vyšlo. A tak se v říjnu téhož roku stal členem 2913. disciplinárního výcvikového střediska, kde připravil o život nejméně 34 amerických vojáků.

K Němcům se poprvé dostal 29. června 1945. Za zabití poručíka Lestera E. Reusse oběsil tři vojáky. Na začátku listopadu jeho oprátku okusilo pět Němců, jenž byli zapojeni do masakru letců ze srpna 1945. K Norimberskému procesu se dostal, když si jej na popravě policisty Justuse Gerstenberga všiml poručík Stanley Tilles.

Popravy nacistů

Americká armáda sice dodnes popírá, že šlo o zpackané popravy, avšak důkazy a výpovědi očitých svědků hovoří jinak. Kupříkladu polní maršál Keitel se prý na oprátce zmítal dlouhých 28 minut. Smrt totiž nenastala v důsledku zlomeného vazu, ale pomalého dušení. Některé provazy navíc nebyly dobře utažené, odsouzení si po “zhoupnutí” rozbili hlavy o plošinu šibenice.

Po popravě posledního nacisty Woods pronesl: „Deset mužů za 103 minut? To je vskutku dobře odvedená práce. O něco později se v novinách objevil jeho další výrok: „Nebyl jsem u toho nervózní. Nemohl jsem si to ani dovolit. Někdo to prostě dělat musí.” Během své kariéry usmrtil celkem 92 mužů. Po válce se přesunul na Marshallovy ostrovy, kde sloužil u 7. ženijní brigády. John C. Woods zemřel v roce 1950. Během opravy osvětlení jej zabil elektrický proud.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: John C. Woods 

Allthatsinteresting.com: U. S. Army Hangman John C. Woods Intentionally Botched Nazi Executions To Ensure Their Agonizing Deaths

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články