Divoký kluk Peter: Stal se královským mazlíčkem a bavil hosty Jiřího I.

Divoký kluk Peter: Stal se královským mazlíčkem a bavil hosty Jiřího I.
Zdroj: Wikimedia Commons/William Kent, Public domain

V roce 1725 potkala skupinka lovců na severu Německa chlapce, u něhož bylo na první pohled znát, že jej vychovala divoká příroda. Jeho skutečný věk nikdo neznal, ale odhadoval se na zhruba dvanáct let. V lese musel pobývat již delší dobu. Zřejmě se živil různými rostlinami a ořechy.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 10. 2021 11:00

Peter, jak chlapce pojmenovali obyvatelé Hamelinu, měl dlouhé vlasy, neostříhané nehty a byl notně opálený od neustálého pohybu na slunci. Komunikoval pouze pomocí různých skřeků. Hygienické návyky neměl žádné a neuvědomoval si ani vlastní nahotu.

Odkojila divokého chlapce medvědice?

Peter nedokázal chodit vzpřímeně, zato uměl šplhat na stromy. Dny však netrávil pouze schovaný v houští, ale čas od času si udělal výlet do nedalekého městečka. Tam prý, dle svědectví velevážených matron, kradl a líbal na tvář nic netušící počestné ženy a dívky. Místní si povídali o tom, že ho musel do lesa někdo odnést již jako nemluvně.

Jeho výchovy se měla ujmout divá zvířena. Kojila ho prý medvědice, prasnice anebo vlčice. Vtip byl ale v tom, že ani jedno z těchto zvířat se v místním lese nevyskytovalo. Nakonec se ho ale ujali lidé a snažili se mu najít rodinu, která by si ho byla ochotná vzít. To sice nevyšlo, ale stěžovat si nemohli. Zájem totiž projevil britský královský dvůr.

Stěhování do Kensingtonského paláce

Příběh o “divokém Peterovi” doputoval až na anglický královský dvůr. Jiří I. byl chlapcem natolik fascinován, že ho chtěl mít za každou cenu u sebe. A tak se Peter za chvíli stěhoval do paláce. Tam plnil úlohu jakéhosi neobvyklého domácího mazlíčka. Král jednoduše potřeboval něco, s čím by se mohl chlubit před svými hosty.

Podle očitých svědků bylo ale s chlapcem zacházeno velmi dobře. Dvořané jej učili jíst rukama a snažili se jej také obléci. Byla mu nabídnutá i postel, on však preferoval spánek na podlaze. Nezapomínalo se ani na vzdělání a společenská pravidla. Tým odborníků jej ale dokázal pouze naučit chodit vzpřímeně a užívat si poslech hudby. V roce 1726 byl Peter pokřtěn.

Smutný konec divokého chlapce Petera

Po smrti krále Jiřího I. se Peter ocitl hned u několika pěstounů. Nakonec skončil u farmáře Jamese Fenna. Tam se mu ale moc nelíbilo, a tak utekl. Jelikož neuměl mluvit, byl četníky poslán do nápravného zařízení. Mysleli si totiž, že je bezdomovec. Farmář se nicméně nehodlal vzdát a zaplatil si v novinách výzvu s informacemi o ztraceném Peterovi. Nakonec se oba zase shledali.

Po Fennově smrti našel divoký chlapec místo u dalšího farmáře. Měli spolu opravdu hezký vztah. Důkazem toho bylo, že se Peter ani jednou nepokusil o útěk. Když jeho nový náhradní otec zemřel, přestal Peter jíst a brzy svého pěstouna následoval. Není úplně jasné, kolika let se dožil, ale bylo to přes 70. Je pohřben na hřbitově u Kostela Sv. Marie v Northchurchi.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Peter the Wild Boy 

Grunge.com: The Truth About A Feral Child Who Was Kept As A Royal Pet 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články