Dlouhověký Li Čching-Juen: Měl se dožít 256 let, stihnout 24 svateb a zplodit 180 dětí

Dlouhověký Li Čching-Juen: Dožít se měl 256 let, odborníci to však považují za podvod
Zdroj: Wikimedia Commons/Palacio de la ciudad de Chongqing, Public domain

Nejstarším známým člověkem byla Jeanne Calment, jenž se dožila neuvěřitelných 122 let. Porazit ji měl jen Číňan Li Čching-Juen, který prý zesnul ve věku 256 let. Je vůbec něco takového možné?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 11. 2022 11:00

Li zpočátku tvrdil, že se narodil v roce 1736. Úřední záznamy však uvádějí rok 1677, což znamená, že v roce 1933, kdy zemřel, mu muselo být až 256 let. Byla to pouhá lež, nebo se skutečně dožil tak extrémně vysokého věku?

Raná léta Li Čching-Juena

Údajně narodil v provincii S’-čchuan. První století života měl strávit jako bylinkář, který většinu dní pobýval v lesích a horách, kde sbíral léčivé rostliny. Když se jeho věk přehoupl přes stovku, věnoval se pouze prodeji. Ženatý měl být celkem čtyřiadvacetkrát. Z těchto manželství se mu mělo narodit až 180 dětí.

V roce 1927 se s ním setkal čínský generál Yang Sen, který o něm poté napsal ve své knize The Immortal. Prý má dobrý zrak a svižný krok, dlouhé nehty a brunátnou pleť. V téže době se o muži doslechl válečník Wu Peifu, který si usmyslil, že je Liovo tajemství dlouhověkosti ukryto v horách provincie S’-čchuan. A chtěl ho najít.

Tajemství dlouhověkosti

Li mu později vysvětlil, že vše tkví ve správné stravě. Po celá desetiletí se živil hlavně bylinkami a rýžovým vínem. Důležitý ale také byl “vnitřní klid.” Jeho doporučení znělo: Zachovejte tiché srdce, seďte jako želva, choďte čile jako holub a spěte jako pes." Ale jak onoho vnitřního klidu dosáhnout? Jedině správnou meditací, které se Li věnoval denně po dobu 120 let.

Skutečný věk Li Čching-Juena

Kolem roku 1928 měl profesor Wu Chung-chien najít dokumenty, které potvrzovaly, že se Li narodil v roce 1677. Součástí toho byla i dvě blahopřání, které mu vláda poslala k jeho 150. a 200. narozeninám. Odborník na genetiku z Bostonské univerzity Thomas Perls na to ale má jiný názor. V roce 2020 řekl, že z demografického hlediska by to bylo nereálné.

Je možné, že Li převzal identitu nějakého zesnulého předka, což by vysvětloval letopočet uvedený ve vládních záznamech? Šlo o dobře promyšlený podvod? Zatímco Číňané tvrdili, že na ten věk vypadá, Američané, říkali, že mu není více než šedesát let. Dozvíme se někdy pravdu?

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Li Čching-Juen

Allthatsinteresting.com: The Life Of Li Ching-Yuen, The Chinese Man Who Claimed To Be The Oldest Person In World History

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články