Bylinkář celebrit: Doktor Sebi prý uměl vyléčit každou nemoc. Byl to důvod jeho záhadné smrti?

Bylinkář celebrit: Doktor Sebi prý uměl vyléčit každou nemoc. Byl to důvod jeho záhadné smrti?
Zdroj: Pixabay

Doktor Sebi, vlastním jménem Alfredo Bowman, byl zajímavý chlapík, jehož speciální veganská dieta a buněčná výživa dokázala pobláznit nejednu “slavnou” hlavu. Mezi jeho klienty patřil i Michael Jackson. No, kdo by nevěřil muži, který tvrdil, že umí vyléčit i AIDS?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 10. 2021 11:00

Dr. Sebi pocházel z Hondurasu a vyznával zdravý životní styl a alternativní medicínu. Byl také zřejmě přesvědčen o tom, že může provozovat lékařskou ordinaci bez licence. Naštěstí mu strážníci po zatčení vysvětlili, jak to v New Yorku chodí. A ač se u něj léčili mnozí slavní, jako třeba John Travolta, Eddie Murphy a Steven Seagal, musel se Sebi vrátit do vlasti. Byl totiž obviněn z praní špinavých peněz.

Kdo byl doktor Sebi?

O bylinkářství se měl Sebi poprvé dozvědět od své babičky. Následnému studiu se pak věnoval jako samouk. To ho přivedlo až do Ameriky, kde se usadil v Kalifornii. Zajímavé je, že i když se už nějaký ten pátek věnoval alternativním léčebným metodám, nebyl si schopný pomoci od cukrovky, obezity či poruchy erekce. A nedokázali to ani lékaři, ke kterým pravidelně chodil.

Rozhodl se proto odcestovat do Mexika za bylinkářem Alfredem Cortezem, jenž mu údajně jeho neduhy úspěšně vyléčil. Cortezovy postupy Sebiho nadchly natolik, že se ihned vrátil do Hondurasu, kde zformuloval svou buněčnou výživu. Jinými slovy - úspěšný byznys plán stojící na doplňcích stravy, které se vyráběly v jeho výzkumném ústavu USHA, ale prodávány byly výhradně ve Spojených státech. A právě díky tomu si získal obdiv celebrit.

Celebrity a pseudověda

Sebi údajně sklízel jeden úspěch za druhým. Prý dokonce zbavil Michaela Jacksona závislosti na lécích proti bolesti, za což mu jeho bratr vyplatil tučnou odměnu ve výši deseti tisíc dolarů. To ale samozvanému lékaři nestačilo. Krále popu žaloval rovnou o celý milion. Léčil ho prý šest měsíců, což vyšlo na 400 000 dolarů a dalších 600 000 tvořil ušlý zisk. Kromě Jacksona v té době nikoho dalšího neléčil.

Soud mu ale nakonec nedal za pravdu. Nešlo totiž prokázat, zda Jacksona skutečně zbavil závislosti. Odborníci navíc jeho teorii buněčné výživy rozcupovali na kusy. A to nebylo vše. Vyvráceno bylo i tvrzení, že dokáže vyléčit AIDS. Určitě na to nestačily pouze bylinné doplňky.

Byl Sebi obětí spiknutí?

V květnu roku 2016 byl Sebi, spolu se svým spolupracovníkem Gamboaou, obviněn z praní špinavých peněz. Oba byli ihned převezeni do honduraské věznice. O měsíc později ale bylinkář onemocněl a musel být transportován do nemocnice. Tam počátkem srpna zemřel na komplikace spojené se zápalem plic.

Byla to ale pravda? Mnoho Sebiho oddaných stoupenců z řad známých tváří věří v konspirační teorii, že ho umlčeli ostatní lékaři. Jeho bylinné doplňky jsou prý tak převratné, že kdyby je začali používat všichni, měly by bílé pláště takzvaně po kšeftu. Ale to není jediná kontroverze spojená s jeho smrtí. Před dvěma roky měl o Sebim natočit dokument raper Nipsey Hussle. Před dokončením jej ale zastřelili. Sebiho odkaz nicméně žije dál. Ve wellness centru v Atlantě pokračuje v bylinkaření jeho dcera Kellie.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Alfredo Bowman

Allthatsinteresting.com: Meet Dr. Sebi, the controversial ‘herbalist’ who claimed he could cure any disease

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články