Zapomenutý případ kanibalismu v Třebíči: Židé byli uzeni, krájeni a prodáváni překupníkům se psím masem

Pohled na město Třebíč z Hrádku kolem roku 1906.
Zdroj: Wikimedia Commons, František Dvorský: Třebický okres, Brno 1906, Volné dílo

V roce 1919 se odehrál jeden z nejhorších případů kanibalismu u nás. Vše začalo zmizením dvou bratrů a skončilo hrůzným odhalením obchodu s lidským masem, které bylo vydáváno za psí. Temná story se odehrála ve strašidelném Kohnově mlýně v Třebíči - v ošklivé stavbě, kde žila chudina.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 12. 2020 13:00

Když v roce 1919 zmizeli dva bratři, Matouš a Bartoloměj Poličtí, byla celá Třebíč na nohou. Do pátrání se zapojila i široká veřejnost. Po měsíci usilovné práce bylo hledání oficiálně ukončeno. Rodina zmizelých mužů se však nehodlala smířit s tím, že by odešli bez rozloučení.

V alkoholu je pravda

Uplynulo dlouhých šest let a nikdo již nevěřil tomu, že by se zmizení bratrů Polických někdy vyřešilo. Jak se říká, sejde z očí, sejde z mysli. Jeden ze synů zmizelého se však stále nedokázal s celou situací vyrovnat. Byl celou dobu zamlklý a někdy zašel do hospody, aby alkoholem utišil svůj žal.

Jednoho dne se u jeho stolu objevil, dle dobového popisu, odpudivý a hloupý dělník Dvořáček, který žil v Kohnově mlýně. V notně podnapilém stavu mu sdělil, že prý přesně ví, kde je jeho otec. Stačí se zeptat nějakého Fejty. Mladík to samozřejmě nepřešel a vše ohlásil na příslušné úřady. To, co vyšetřovatelé zjistili, by je ani ve snu nenapadlo.

Ratejna

Během války ubytovala radnice v Kohnově mlýně chudinu. Tito lidé žili v místnostech, kterým se říkalo ratejna. Žilo v nich i několik rodin pohromadě. Každý si svůj prostor ohradil nábytkem či prostou šňůrou na prádlo. Uprostřed místnosti byla k dispozici velká kamna.

V takové ubytovně žili i zmizelí bratři Poličtí. O pár metrů prostoru se s nimi dělili také haličští Židé, kteří utekli před válkou z Polska a Ukrajiny. Nikdo je neměl moc v oblibě, ale byla povinnost je ubytovat. Mezi první zatčené patřili manželé Dvořáčkovi a Josef Fejta, již v ratejně taktéž pobývali.

Prodejci se psím masem

Motivem byly peníze. Všude vládla bída a hlad a lidský život nikoho nezajímal. Nejdříve se obvinění přiznali k vraždě pohřešovaných bratrů. Opili je čajem s rumem a následně usmrtili údery do hlavy. O něco později vyšly najevo i vraždy osmi polských Židů.

Jednoho člověka kupříkladu udeřili sekyrou do hlavy a poté nožem píchli do krku, aby vykrvácel. Tělo rozřezali a naložili do škopků se solí. Menší kousky masa vyudili a snažili se prodat překupníkům jako psí maso, které bylo tehdy na černém trhu žádané. Soud nakonec viníkům vyměřil tresty za zabití bratrů Polických. Za Židy a kanibalismus tresty překvapivě nepadly. Byla za tím politika?

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: kanibalismus

Židovskélisty.info: Zapomenutá bestiální vražda haličských Židů

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články