Kat Jan Mydlář: Popravy mu vynesly nemalé jmění. Stal se z něj vážený obyvatel Prahy

Kat Jan Mydlář: Popravy mu vynesly nemalé jmění. Stal se z něj vážený obyvatel Prahy
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Vystudoval medicínu, ale nakonec životy nezachraňoval, ale ukončoval. Řeč je o staroměstském katu Janu Mydlářovi, který si svým řemeslem vydělal pěkné jmění. To mu zajistilo postavení váženého obyvatele Prahy. Co ho ale vedlo k rozhodnutí vykonávat toto povolání? A proč neskončil na okraji společnosti jako ostatní kati?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 11. 2020 13:00

Jan Mydlář byl nejznámějším katem v českých dějinách. Založil dynastii Mydlářů, kteří pokračovali v jeho odkazu. Jeho osud je však nutné brát s určitým nadhledem. Nejrelevantnější informace totiž vycházejí z románu Josefa Svátka Paměti katovské rodiny Mydlářů v Praze. 

Popravčím kvůli nešťastné lásce 

K řemeslu popravčího přivedla Mydláře nešťastná láska. Coby syn městského písaře aspiroval na nadějného lékaře, jenomže když poznal Dorotku, vše se rázem změnilo. Během studií na Karlově univerzitě byl do dívky bláznivě zamilovaný. Časem se k němu ale doneslo, že se jeho vyvolená vdala za bohatého mlynáře. Manželství však nefungovalo, a tak svého chotě otrávila. Za tento čin dostala rozsudek smrti. 

Mydlář se rozhodl, že svou milou stůj co stůj zachrání. Aby se ale mohl dostat do vězení, kde ji před popravou drželi, nezbývalo mu nic jiného než se stát pomocníkem kata, kterému svůj plán na záchranu Dorotky dopodrobna vylíčil. Setkal se však s nepochopením. Popravčí jeho snahy zhatil a žena smrti neušla. 

Výhody studia 

Přestože Mydlář nedokončil studium medicíny, získané znalosti se mu v jeho novém povolání velmi hodily. Zda ale tento obor skutečně studoval, není jisté. Pravdou ale je, že právě kati ošetřovali různé zlomeniny. Je třeba však podotknout, že ve většině případů šlo o zvířata. Povolání popravčího mu ale vyneslo mnohem více peněz, než jaké by dostal jako lékař. 

Jako zaměstnanec města měl pevný plat a bonusy za mučení. Mohl si tak dovolit vlastnit až tři domy. Největší slávu získal popravou 27 českých pánů, k jejímuž provedení měl údajně použít pouhé čtyři meče. Janu Jesseniovi měl prý zaživa vytrhnout jazyk. Co je na tom pravdy se již nikdy nedozvíme, jeho život je plný nejasností. 

Odchod do důchodu 

Výše zmíněná poprava byla pro kata Mydláře labutí písní. Na stínání jednou ranou již nestačil, a tak své řemeslo předal synovi Janovi. V 77 letech se znovu oženil a užíval si úcty, kterou mu jeho kariéra přinesla. Zemřel v březnu roku 1664. 

Zdroje informací: 

Wikipedia.cz: Jan Mydlář 

Karel Štorkán: Kat Jan Mydlář 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články