Válečný kouzelník Jasper Maskelyne: Jeho triky prý dokázaly před Luftwaffe ochránit auta i celá města

Jak napálit nacisty a Rommela aneb Podivuhodný příběh kouzelníka Jaspera Maskelyna
Zdroj: Wikimedia Commons/Jasper Maskelyne, Public domain

Po kapitulaci nacistického Německa se vyrojilo mnoho rádoby válečných hrdinů, kteří se snažili na sebe upozornit neuvěřitelnými historkami, jak přispěli k pádu hitlerovské mašinérie. Do této skupiny patří i iluzionista Jasper Maskelyne, který tvrdil, že pomocí jevištní magie přelstil i ty nejlepší německé generály.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 05. 2023 16:00

Mezi roky 1940 a 1942 se britská armáda snažila v severní Africe obstát proti německým a italským jednotkám. Nejprve se zdálo, že jsou Angličané ze svých nezdarů frustrováni a demoralizováni. Jasper Maskelyne ale tvrdil, že to mělo svůj účel. Mělo jít o zdánlivé předstírání neúspěchu, čili vyvolání klamné iluze, která měla zmást nepřítele. Šlo opravdu o jedno velké divadlo?

Kouzelnická rodina Jaspera Maskelyna

Jeho dědeček John Nevil Maskelyne byl slavným jevištním iluzionistou ve viktoriánské Anglii. Jasperovu otci Nevilovi se dařilo na prknech, která znamenají svět. Dokonce vynalézal - vymyslel placené toalety a nechal si patentovat řadu psacích strojů.

Kouzelnické geny zdědil i Jasper. Na jevišti debutoval v devíti letech. Od té doby se již jen zdokonaloval. V dospělosti si vybudoval image okouzlujícího mladíka s jedinečným charismatem a triky, které mu zajistily mezinárodní úspěch. Pouhý talent však nestačil. Bez obchodního ducha nebyl schopen uchovat rodinný majetek. Zbavit se musel i dědečkova velkého divadla na londýnské ulici Piccadilly.

Jasper Maskelyne válčí s nacisty

Koncem třicátých let začal Maskelyne používat své příjmení k prodeji obleků. Když ale v roce 1939 vypukla druhá světová válka, rozhodl se narukovat. Do britské armády se pokusil vstoupit jako důstojník, byl však odmítnut. Nakonec ale uchvátil královské inženýry, kteří měli na starosti vylepšovat maskování vojáků v poli.

A s tím měl, pomocí iluze, přispět svou troškou do mlýna i zkrachovalý mág Jasper. Po příjezdu do severní Afriky, kde operoval nacisty oblíbený Erwin Rommel, vytvořil The Magic Gang, což byla nesourodá skupinka techniků a umělců. Dostali rozkaz zamaskovat celou armádu, zmást nepřátelské letectvo a likvidovat nacisty v poušti.

Kromě toho byl Jasper zaměstnán v experimentální jednotce Camouflage, kde byl zodpovědný za výrobu pomůcek a převleků, které měly Britům pomoci uniknout ze zajetí. A přišel na něco? Kupodivu ano. Třeba na hřeben obsahující pilové listy, s nímž mohl vězeň přeřezat mříže ve vězení. Dále to byly mapy ukryté na hřbetech hracích karet a knihy či kriketové pálky plné různých užitečných nástrojů.

Jak oklamat Luftwaffe

Úkol byl jasný - utajit pohyb mužů, vozidel, tanků a dělostřelectva v poušti, aby je nespatřila zejména Luftwaffe. Jasper, mistr klamu, měl dokonalé řešení. Pomocí jednoduchého dřevěného rámu pokrytého malovaným plátnem bylo možné zakrýt automobil tak, že vypadal jako tank. Dělostřelectvo mohlo být maskováno jako obyčejná zásobovací vozidla. Podvod fungoval skvěle a ujal se v celé Africe.

Jindy zase, dle Jasperových pamětí, zamaskoval malé pobřežní město falešnými budovami, loděmi a světly. Opět kvůli oklamání Luftwaffe. Díky tomu prý uchránil klíčový přístav Alexandrie. Snad nejodvážnějším projektem jsou Dazzle Lights, reflektory obklopené zrcadly, jenž měly dezorientovat nepřátelské piloty. Maskelyne pak tvrdil, že donutil německé bombardéry útočit na jiný cíl, čímž zachránil Suezský průplav a nenahraditelné zásoby ropy z Perského zálivu.

Pravda, nebo lež?

Z oficiálních záznamů lze vyčíst, že žádný The Magic Gang neexistoval. Bombardéry ve skutečnosti zasáhly to, co měly. A ne jednou. A fantastické Dazzle Lights? Pouze prototyp v experimentální fázi. Nic víc. To souhlasí s tím, že kouzelník strávil většinu války jako umělec. Nicméně armádu opustil v hodnosti majora.

Do Afriky se vrátil v roce 1950. Pokračoval tam ve vystupování a vedl autoškolu. Jasper Maskelyne zemřel v roce 1973 v Nairobi. Jeho memoárům se dlouho věřilo, neboť válečné zprávy o "podvodech" byly z velké části tajné. Jeho odkaz pak ještě vyšperkovala kniha Davida Fishera s názvem Válečný kouzelník. Ta samozřejmě zaujala také Hollywood, i když je její filmová verze v nedohlednu. V průběhu let si měli kouzelníka zahrát třeba Tom Cruise nebo Benedict Cumberbatch.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Jasper Maskelyne

Allthatsinteresting.com: Was Illusionist Jasper Maskelyne Te Magic Hero Of World War II Or A Fantastic Fraud?

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články