Odvážný Witold Pilecki: Do Osvětimi se nechal zavřít dobrovolně, po útěku nikdo nevěřil jeho hrůzným hlášením

Neuvěřitelný příběh Witolda Pileckého: Osvětim přežil, zabili ho komunisti
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain
Tyto děti byly v Osvětimi určené k lékařským pokusům zvráceného Josefa Mengeleho.Selekce maďarských Židů v létě 1944. Pravděpodobně nikdo z těchto lidí ještě netuší, že skončí v krematoriu, nebo plynové komoře.Podvyživené ženy v Osvětimi.+ 20 fotek+ 21 fotek

Někteří lidé mají tak velkou odvahu, že je lze skutečně označit za hrdiny. Polský voják Witold Pilecki se rozhodl dobrovolně strávit 947 dní za ostnatým drátem v koncentračním táboře Osvětim. Chtěl světu přinést zprávu, k jakým zvěrstvům tam dochází. Když 26. dubna 1943 utekl, netušil, že to nejhorší má možná ještě jen před sebou...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 04. 2023 16:00

Witold Pilecki byl spoluzakladatel Tajné polské armády, odbojové organizace, která operovala na okupovaném území. Do Osvětimi se nechal zavřít dobrovolně, kromě referování o podmínkách měl v plánu naverbovat vězně k diverzním akcím. Nacistům dokázal utéct, Sovětům ale bohužel ne.

Svědek zvěrstev v Osvětimi

Witold Pilecki se nechal schválně zajmout ráno 19. září 1940. Spolu s ním Němci sebrali ještě další dva tisíce Poláků. Jak později uvedl, šokovala ho mentalita těchto lidí. Agresorům se vydali zcela na milost a nemilost. Byli poslušní jako ovce. Po příjezdu do Osvětimi byl, spolu s dalšími, nahnán do koupelny, kde musel odevzdat veškeré oblečení, jenž se dávalo do očíslovaných pytlů. Poté ho oholili a osprchovali. Zničehonic ho někdo praštil do tváře olověnou tyčí. Ihned začal krvácet a přišel o dva zuby. Odteď byl jen pouhým číslem 4859.

V počátcích Osvětimi tvořili Poláci většinu obyvatel koncentračního tábora. Často byli velice brutálnímí způsoby zabíjeni na veřejnosti. Pileckému se to naštěstí vyhnulo. Byl přidělen k těžké práci. Každý den vykládal z trakařů těžké kameny. Je docela možné, že se z nich stavěly plynové komory anebo krematorium. Pilecki si brzy spočítal, že příděly jídla, které dostávala většina vězňů, udrží člověka naživu maximálně měsíc. Pokud někdo vydržel déle, znamenalo to, že jídlo ukradl. A krádež se trestala smrtí. Právě tehdy mu došlo, že se dobrovolně vydal do pekla na Zemi.

I když každý den zíral do tváře smrti, podařilo se mu zorganizovat síť spoluvězňů. Ta se starala o jídlo, pracovní úkoly a zajištění korespondence s Pileckého velícím důstojníkem. Právě popsání oněch hrůz mělo započít povstání v táboře, které by svými zdroji podpořila Tajná polská armáda. Jenomže mu nikdo nevěřil. Takové hrůzy se tam přece nemohly dít. Jistě přeháněl...

Útěk z Osvětimi

Po třech letech toho měl Pilecki tak akorát dost a rozhodl se, že z Osvětimi uteče 26. dubna 1943. Pod rouškou noci vyklouzl z kuchyně, jejíž dveře byly v té chvíli nehlídané. Netušil, jak dlouho běžel. Věděl jen, že s dvěma dalšími vězni přemohl strážné, přerušil telefonní spojení a uprchl s dokumenty, které vojákům sebral.

Když se vrátil do Varšavy, zjistil, že jeho důstojníka zatkli. Nové vedení nemělo na Osvětimi žádný zájem. Došlo mu, že se obětoval zcela zbytečně. Nehodlal se však vzdát. V srpnu roku 1944 se účastnil povstání ve Varšavě. Bohužel se musel vzdát, a tak opět skončil v táboře. Nyní ho osvobodili Američané. Poté odešel do Itálie, kde ho přidělili k polské výzvědné jednotce.

Smrt Witolda Pileckého

Po propuštění začal Pilecki sepisovat doposud nejobsáhlejší zprávu ze svého pobytu v Osvětimi. V té době byl také vyslán do Varšavy. Měl se nejprve ukrýt, pak doručit dokumenty, které poukazovaly na zfalšované výsledky lidového referenda z roku 1946. Tehdy se určovalo, která politická strana by se měla ujmout vlády. Sověti upravili výsledky tak, aby se dostali k moci.

O rok později ho komunistické tajné úřady zatkly, a to za vyzrazení státního tajemství a nařízení zabíjet sovětské vojáky. Kapituloval po brutálním výslechu, vytrhli mu nehty a zlomili nos a žebra. U soudu ale zachoval klid a jen řekl, že plnil svou povinnost. Jako poslední ho viděl živého otec Jan Stepien, armádní kaplan, který byl uvězněn spolu s ním. „Ústa měl ovázaná bílým obvazem. Dva strážní ho drželi za ramena. Sotva se nohama dotýkal země. Zdálo se, že omdlel," popsal kaplan jeho poslední chvíle.

Později komunisté přiznali, že šlo o vykonstruovaný případ. Odvážný Witold Pilecki po sobě zanechal manželku Marii a dvě děti. V roce 1990 byl polským ministrem spravedlnosti zproštěn všech obvinění a bylo mu posmrtně uděleno nejvyšší vyznamenání, medaile Bílého orla.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Witold Pilecki

Allthatsinteresting.com: Meet The Polish Resistance Leader Who Voluntarily Entered Auschwitz To First Expose Its Horrors To The World

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články