Odvážný čin těhotné Mary Turner: Vydala se pomstít vraždu svého muže, rozlícený dav usmrtil ji i její nenarozené miminko

Odvážný čin těhotné Mary Turner: Vydala se pomstít vraždu svého muže, rozlícený dav usmrtil ji i její nenarozené miminko
Zdroj: Wikimedia Commons, Michael Rivera, CC BY-SA 4.0

Mezi lety 1877 až 1950 mělo být v Americe zavražděno lynčem až 4075 černochů. Jeden z nejděsivějších případů se však udál v roce 1918, kdy byla brutálně zavražděna žena jménem Mary Turner, která byla v osmém měsíci těhotenství. K čemu tehdy došlo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 08. 2023 16:00

Dav se proti Mary Turner obrátil poté, co byl zavražděn farmář jménem Hampton Smith. Vědělo se o něm, že byl vůči otrokům velmi krutý. Jeden z nich, Sidney Johnson, ho měl tak kvůli tomu sprovodit ze světa. Maryin manžel Hayes byl obviněn z toho, že byl vrahovým komplicem. Za to ho čekala smrt. Mary si to však nehodlala nechat líbit a požadovala, ať jsou jeho vrazi po zásluze, a hlavně dle zákona, potrestáni. A tím na sebe strhla nežádoucí pozornost lůzy.

Smrt Hamptona Smitha

Farmář Hampton Smith byl zastřelen 16. května 1918 v Brooks County, jenž se nachází ve státě Georgia. Za svého života měl zneužít a zbít spoustu svých otroků. Když se ale nad otroctvím začal snášet soumrak, nabízel Smith černochům, kteří to potřebovali, zaplacení správních poplatků. Jeho rádoby dobrý skutek si pak měli odpracovat na jeho statku. Této praktice se říkalo peonáž a v Georgii byla praktikována až do roku 1942.

A toho začali mít jeho dělníci dost. Jak již bylo uvedeno výše, jeho vrahem měl být Sidney Johnson, který musel zaplatit pokutu za hraní kostek. Šílený dav se však nevrhl jen na něho, ale i na údajného komplice, Maryina manžela Hayese. Tato nespravedlnost donutila Mary k výhrůžce, že proti manželovým vrahům podnikne právní kroky. Ostatní obyvatelé Brooks County si to nenechali líbit a rozhodli se, že si to s ní také, jednou provždy, vyřídí.

Lynč Mary Turner

Nebezpečný dav se ke dveřím Maryina domu vydal 19. května. Nejprve se jí podařilo utéct před "lekcí", kterou jí chtěli tito lidé udělit. Brzy však nebyla kvůli pokročilému těhotenství schopna běhu, a tak byla dopadena. Dav ji nejprve zavlekl na Folsom Bridge, jenž odděloval Brooks County od sousedního Lowndes County. Tam ji pověsili na strom za kotníky, hlavou dolů.

Následně ji polili hořlavinou a zapálili. Zatímco se svíjela v agónii, dav jásal. Pak jí měl někdo v záchvatu žuřivosti rozříznout břicho. Jakmile dítě spadlo na zem, rozšlápli mu lebku. Nakonec začali do ženina hořícího těla pálit ze svých zbraní. Bylo tak za okamžik děravé jako řešeto. Pohřbena byla spolu s dítětem nedaleko místa lynče.

Nezemřela nadarmo

Ač nebyli vrahové Mary Turner nikdy potrestáni, její smrt vyvolala ve společnosti velké pobouření. Incident podnítil aktivisty k tomu, aby na jejím příkladu ukázali ve svých brožurách proti lynčování, kdo byl v této kauze, a ve spoustě dalších, skutečným viníkem a kriminálním živlem. Její krutá poprava také podnítila sepsání zákona proti lynčování z roku 1922, který však vešel v platnost až v roce 2018 (do té doby to byl pouze takzvaný "bill", čili návrh).

Přestože tuto smutnou událost v dalších letech zastínil hlavně lynč Emmetta Tilla, je její smrt nesmazatelnou, a hlavně ostudnou skvrnou, na stránkách kroniky píšící dějiny Georgie, k níž se nedokáží lidé postavit čelem ani dnes. Poté, co byla v roce 2010 vztyčena její pamětní deska, někdo ji rozstřílel kulkami. Od té doby tam stojí jednoduchý ocelový kříž s nápisem "Mary Turner 1918".

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Mary Turner

Allthatsinteresting.com: The Horrific Murder Of Mary Turner, The Black Woman Who Was Lynched When She Was Eight Months Pregnant

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články