Milostné lapálie Karla Čapka: Jedné dívce říkal střapatče, druhá pro něj byla amazonkou a krvavým kočičím biftekem

Karel Čapek a ženy: Slavný spisovatel se dvořil dvěma mladým studentkám
Zdroj: Wikimedia Commons/re-photo by David Sedlecký, Public domain

Karel Čapek byl světově proslulý spisovatel, dramatik a intelektuál. A i když ho řadu let trápilo zdraví, nezapomínal žít. Chodil do společnosti a koukal po mladých holkách. Obvykle se píše o Karlově manželce Olze, ale jeho srdce chvíli patřilo i jisté studentce...

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 27. 04. 2023 14:00

Zatímco literát Čapek uměl svým vyvoleným napsat květnaté dopisy, které překypovali emocemi a energií, v reálném životě patrně nevěděl, jak má k ženám přistupovat. Důkazem je i žádost o ruku, na kterou Olga čekala dlouhých 15 let. Jejich vztah dokresluje řada dopisů. Bohužel známe jenom polovinu pravdy, neboť její psaní spočívají v Čapkově truhle...

Ženy Karla Čapka

Obě byly výrazně mladší než on a poznal je ve stejném roce. Herečce Olze Scheinpflugové nebylo ani osmnáct, Věra Hrůzová zase studovala na obchodní akademii. Jemu tehdy bylo třicet.

Blanka Kovaříková v knize Herecké balady & romance píše, že Olga zprvu nebrala staršího spisovatele vážně. Olgo, holčičko, střapatče, pro všechno na světě přijďte, a přijďte hodně brzo!" stojí v jedné z jeho žádostí o schůzku. Jenže mu často dala košem a nedostavila se. Byla prý ztřeštěná a mladá.

Kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby spisovatel uspěl u své druhé vyvolené. „Byla vysoká, tmavovlasá, sportovní a Karla zřejmě přitahovala jako erotický symbol. V tomto duchu jí také začal psát dopisy. Věru nazýval amazonkou, sladkým jedem, krvavým kočičím biftekem..." píše Kovaříková. Čapek vedl čilou korespondenci s oběma dívkami asi tři roky. Pak se Věra vdala. A jemu "zbyla" Olga...

Osudová žena Karla Čapka

Zajímavé je porovnat, jak obě dívky vnímal. Zatímco Věra pro něj zřejmě byla erotickým symbolem, o Olgu měl starost. Psal jí o tom, aby si na sebe dávala pozor a teple se oblékala. Opravdu chce tohle číst dospívající dívka plná energie?

Dnes už těžko říct, ale Čapkovy listy naznačují, že mezi nimi bylo něco víc, než by se mohlo zdát. Je totiž možné, že otěhotněla a rozhodla se jít na potrat. „Já nesvoluji, abys něco takového udělala, slyšíš?" píše Čapek v jednom z dopisů. A žádá Olgu, že pokud jí na něm záleží, má zapomenut na to, co chce udělat. „Doufal jsem, že rozumíš tomu, píši-li: buď klidná a spokojena. Znamenalo to, že beru celou věc na sebe a že máš mně naprosto důvěřovat... Těším se na odpovědnost a starost, kterou vezmu na sebe."

Neví se, jestli se devatenáctiletá Olga bála, že si ji Čapek, kterého v té době trápilo zdraví, nakonec nevezme, nebo ji k tomu donutila rodina. Vlastně ani není jisté, jestli byla opravdu těhotná. Matkou se nikdy nestala. A na prsten od Čapka čekala opravdu dlouho. Milovala ho a snad i on ji, ale stejně jejich vztah nebyl nijak idylický. Kovaříková to trefně popisuje jako střídání lásky s přátelstvím a vášně s chladem...

Karel Čapek a Olga

Spisovatel a intelektuál Čapek zřejmě váhal, jak naložit se vztahem k Olze. Od mládí se pral s bolestmi hlavy a páteře, jezdil do lázní a statečně tomu vzdoroval. Jednou to paradoxně využil tomu, že si nechal u lékaře vystavit pro Olgu dopis o svém špatném zdravotním stavu. Chtěl jí tím naznačit, že se nehodí na manželství.

Stejně za ní pořád jezdil, nosil jí knížky a pozorně sledoval její hereckou kariéru. K zásadnímu činu se odhodlal, když Olga v roce 1935 dostala nabídku k sňatku od někoho jiného. A udělal to docela svérázně. Na cestě do Alp se jí zeptal, jestli si ho vezme. Mluvil anglicky, možná doufal, že mu nebude rozumět. Ale mýlil se.

Pořád jsem tě nechával někomu, abys byla šťastná, ale moc jsem toho štěstí neviděl, tak snad bude lepší, když se budeš trápit se mnou," řekl jí. A ono to asi zafungovalo. Karel Čapek si Olgu vzal 26. srpna 1936 a tak trochu v utajení. Dokonce i jeho sourozenci se o tom dozvěděli až z tisku. Společné štěstí jim vydrželo jenom dva roky, pak spisovatel podlehl zápalu plic.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Karel Čapek

Blanka Kovaříková: Herecké balady & romance

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články