Františka (35): Pátý potrat mě stáhl na dno. Po tolika selháních se nedokážu ani podívat na sebe do zrcadla

Františka (35): Pátý potrat mě stáhl na dno. Po tolika selháních se nedokážu ani podívat na sebe do zrcadla
Zdroj: Unsplash

Jaká je nejhorší chvíle v životě člověka? Pro někoho to může být smrt blízké osoby, pro dalšího ztráta práce nebo nepovedené manželství. Paní Františka v tom má jasno. Když prodělala pátý potrat, spadla na samé dno.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 09. 03. 2023 13:00

Jsem matkou té nejkrásnější holčičky na světě. Andělka letos oslaví šesté narozeniny a já za její existenci nemůžu být vděčnější. Když jsme se s manželem po jejím narození snažili znovu o miminko, nepovedlo se nám to ani jednou.

Těšila jsem se na miminko

Nikdy jsem si nepřála velkou rodinu. K dětem jsem vždy měla chladný vztah a nedokázala jsem si představit, že bych někdy nějaké měla. To se změnilo, když jsem před osmi lety poznala Zbyňka (40). Zamilovala jsem se do něj na první pohled, přála jsem si ho vzít a mít s ním děti.

To první se mi splnilo, s tím druhým neustále bojujeme. Asi půl roku po Andělčině narození jsem Zbyňkovi řekla, že bych si přála další dítě. Nebyl proti. Dokonce byl nadšený. Doufal, že by se nám tentokrát mohl narodit kluk. Ihned jsme se začali snažit o miminko. Když se po dvou měsících ukázalo, že jsem znovu těhotná, nemohla jsem uvěřit svému štěstí.

Prodělala jsem několik potratů

Jiným párům to trvá třeba přes rok, nám se zadařilo hned na začátku. Radovala jsem se a už jsem si představovala, jak bude vypadat náš život s dalším miminkem. Neměla jsem být tak optimistická. Neuběhl ani měsíc a půl a já potratila. Gynekolog mi na prohlídce řekl, že se to stává a nemám ztrácet naději.

Byla jsem smutná, ale utěšovala jsem se, že po druhé to vyjde. Nevyšlo. Opakoval se stejný scénář. Po dvou měsících jsem znovu potratila. Když jsem otěhotněla po třetí a po čtvrté, a ani jednou se mi nepodařilo miminko donosit, řekla jsem si, že toho mám tak akorát dost. A se snahou otěhotnět končím.

Zkusili jsme to ještě jednou

Zbyněk moje rozhodnutí chápal, ale bylo na něm vidět, že by tomu ještě jednu šanci dal. Byl naštěstí natolik rozumný, že o dalším pokusu začal mluvit teprve před půl rokem. „Chtěl bych to zkusit ještě jednou,“ začal mě prosit a přemlouvat. Chvíli jsem váhala, jestli znovu jít do takového rizika. Je to všechno velmi emočně náročné, ale představa, že by se to nakonec povedlo, byla silnější.

Pátý pokus bohužel dopadl stejně jako ty předešlé. Přivedlo mě to na samotné dno. Nechápu, co je se mnou špatně. Jak je možné, že Andělku jsem odnosila bez potíží, ale teď se mi to nedaří? Myslím si, že jsem zklamala jako žena, manželka i matka. Nedokážu se na sebe ani podívat do zrcadla.

Pokud máte vy nebo někdo ve vašem okolí problém s depresemi, pomoc lze najít na Modré lince a Lince první psychické pomoci.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články