Muž se dvěma tvářemi: Přivedlo šlechtice Edwarda Mordrakea do hrobu ďábelské dvojče?

Muž se dvěma tvářemi: Přivedlo šlechtice Edwarda Mordrakea do hrobu ďábelské dvojče?
Zdroj: Wikimedia Commons/Mercurio86, CC BY-SA 4.0

Příběh o muži se dvěma tvářemi Edwardu Mordrakeovi měl původně pocházet z knihy lékařských zvláštností. Postupem času se ale zjistilo, že byl zkopírován z fiktivního článku, který vyšel v Sunday Post v prosinci roku 1895. Jak vlastně vznikl jeden z největších podvodů, kterému tehdy uvěřila celá Amerika?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 09. 2021 13:00

Edward Mordrake měl být mladý, pohledný a velmi nadaný anglický šlechtic, který však musel čelit kletbě v podobě druhé tváře, jež se nacházela na zadní straně jeho hlavy. Objevit jej měla Královská vědecká společnost, která prý studovala také mořskou pannu a děsivého „lidského” kraba.

Ďábelské dvojče Edwarda Mordrakea

O druhé tváři Edwarda Mordrakea se říkalo, že „je krásná jako sen a odporná jako ďábel.” Jinými slovy šlo o zlé dvojče, které se ušklíbalo a smálo pokaždé, kdy Edward plakal. Neustále mu také šeptalo věci, o nichž se prý „hovoří jen v pekle.” Není tak divu, že se ze šlechtice stal velmi rychle uzlíček nervů.

Edwarda Mordrake se měl dožít pouhých třiadvaceti let. Před sebevraždou však údajně zanechal vzkaz s přáním, aby mu byla druhá tvář před uložením do hrobu odstraněna. Bál se, že by mu nedala pokoj ani po smrti. Takto silný, a zároveň dojemný příběh zasáhl celou Ameriku. Lidé bažili po dalších a dalších informacích o jeho životě, a to i včetně renomovaných lékařů, kteří o pravdivosti celé kauzy ani jednou nezapochybovali. Jenže pravda byla taková, že šlo o jeden velký podvod...

Pravda o Edwardu Mordrakeovi

Po pravdě se pídil i Alex Boese, autor webu The Museum of Hoaxes. Zjistil, že novinový článek sepsal Charles Lotin Hildreth, jenž se proslavil psaním básní a sci-fi příběhů. To samozřejmě automaticky neznamená, že šlo o fikci, neboť i takový autor se mohl inspirovat skutečným příběhem. Nesrovnalostí je však v tomto případě mnohem více. Kupříkladu to, že v 19. století neexistovala žádná Královská vědecká společnost. Pro Američany byl ale tento název dostatečně věrohodný, neměli tak důvod tomu nevěřit.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Sandara BCN-MADRID (@sanbcnmadrid)

Boese také pátral po dalších článcích od Hildretha. Bylo mu divné, že se ve vědecké publikaci objevil pouze ten o muži se dvěma tvářemi. Mořskou pannu a hlavu se šesti chlupatýma nohama, čili další z výplodů autorovy bujné fantazie, nikde nenašel. Kdyby Královská vědecká společnost skutečné existovala (Hildreth jim připisoval objevy i těchto stvoření), určitě by se tím pochlubila i na anglické půdě. Vše tak ukazuje na to, že šlo o ne zcela seriózní žurnalistiku, což ale nebylo v té době nic výjimečného. V novinách obyčejně vycházely smyšlené příběhy, jež byly prezentovány jako realita.

Odkaz Edwarda Mordrakea žije dál

Celá kauza okolo Edwarda Mordrakea spadá do městských legend, které dokáží přežívat i několik desetiletí. A proto se jeho postava objevila i v kultovní americké antologii American Horror Story s podtitulem Freakshow (Přehlídka zrůd). Před třemi roky zase médii prolétla zpráva, že se našla Edwardova lebka. Ve skutečnosti šlo pouze o umělecké dílo, které odráželo umělcovu představu o tom, jak mohl tento muž vypadat, kdyby doopravdy existoval.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Edward Mordrake

Allthatsinteresting.com: Did Edward Mordrake’s Devil Twin Force Him To Suicide? The Truth Behind The Legend

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články