Dramatická záchrana Jessicy McClure: Z úzké studny se dostala až po 56 hodinách

Pád do studny: 18měsíční Jessica McClure strávila pod zemí 56 hodin
Zdroj: Wikimedia Commons/Susan Biddle, Public domain

Datum 14. říjen 1987 se nesmazatelně zapsalo do dějin státu Texas i celé Ameriky. Ten den spadla osmnáctiměsíční Jessica McClure do studny na dvorku své tety. Její dramatickou záchranu sledoval celý svět.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 05. 2023 16:00

Hasiči se snažili Jessicu vytáhnout ze studny dlouhé dva dny. Její příběh neskončil ani poté, co se dostala do bezpečí. Byla nesmírně populární, dokonce o ní vzniklo několik písní. Dívce již nikdo neřekl jinak než "Baby Jessica".

Osudná nehoda

Jessica se narodila 26. března 1986 v texaském Midlandu, který v té době vzkvétal díky ropě. Její rodiče Reba a Lewis byli ještě puberťáci. V té době neměli moc peněz, takže se ji snažili vychovávat s pomocí svých rodin. Stejně jako život většiny dětí, i ten Jessičin probíhal poklidně. Tedy až do 14. října následujícího roku.

Tento den zrovna trávila u své tety Jamie Moore, jenž ve svém domě provozovala školku. Tehdy tam byla přítomná i Reba, která zjistila, že když malé dítě spustíte z očí byť jen na malou chvíli, může to skončit tragédií. Jen o pár minut později byl slyšet na dvorku křik. Je ale záhadou, jak se malá Jessica do studny dostala. Jamie totiž na ni nechala položit velký kámen, aby předešla právě takovýmto situacím.

Její matce to ale v tu chvíli bylo jedno. Chtěla svou dceru dostat ven živou. Studna měla šířku dvacet centimetrů a hloubku 6,7 metru. Byla to velmi těsná šachta a Jessica v ní zapadla opravdu hluboko.

Dramatická záchrana malé Jessicy

Hasiči si po příjezdu uvědomili, že tohle rozhodně nebude procházka růžovým sadem. Největší vrásky jim přidělávala atypická velikost a tvar šachty. Nakonec se musel vyvrtat tunel, kterým se dalo dostat k potrubí, v němž holčička uvízla. Jenomže to trvalo déle, než předpokládali. První tunel, který vedl dolů, byl hotov za šest hodin. Druhý, vedoucí kolmo, však zabral neuvěřitelných 39 hodin. Práce ale neskončila. Zbývalo ještě několik hodin příprav.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Darryl Resch (@digging_thru_history)

Dívku vysvobodil zdravotník Robert O'Donnel. Později řekl, že jakmile uslyšel písníčku z Medvídka Pú, kterou si Jessica prozpěvovala, zažil pocit silné euforie. Po 56 hodinách se konečně dostala ze svého nedobrovolného vězení. Postup záchranářů sledoval celý svět. Miliony cizích lidí se modlily za to, aby se jí nic nestalo.

Následky nehody

Jessica bohužel nevyvázla zcela bez újmy. Na jednom prstu u nohy měla přerušený krevní oběh a kvůli gangréně jí musel být amputován. Také se pořezala na hlavě a v následujících letech musela podstoupit několik plastických operací.

Z onoho dne si nic nepamatuje. Její rodiče se později rozešli a muž, jenž ji zachránil, spáchal sebevraždu. Trpěl posttraumatickou stresovou poruchou. Jessica žila jako zcela normální dívka. Odmaturovala a v roce 2006 se provdala za Daniela Moralese. Narodily se jim dvě děti - chlapeček a holčička. V roce 2011 jí zpřístupnili svěřenecký fond ve výši 800 000 dolarů. Tato částka se skládala z darů, které jí lidé posílali. V současnosti by měla stále žít v Midlandu.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Jessica McClure Morales

Historybyday.com: The Heart-Stopping Rescue of Baby Jessica McClure

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články