Nevyřešený případ Marie Spannhake: Měla se stát obětí šílence, kterého vzrušovaly otrokyně

Zmizení Marie Spannhake: Prý ji unesl muž, který si chtěl pořídit otrokyni
Zdroj: Pixabay

Zmizení Marie Elizabeth Spannhake patří mezi případy, na které není americká policie hrdá. Mladá žena je dodnes považována za pohřešovanou. K únosu se sice přiznala Janice Hooker, která prý pomáhala svém násilnickému manželovi, ale případu to nepomohlo. Co se vlastně stalo v roce 1976?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 11. 2022 11:00

Marie Elizabeth Spannhake se narodila 20. června 1956. Z Clevelandu se v devatenácti letech přestěhovala za svým snoubencem Johnem Baruthem, který žil v Kalifornii. V novém městě žila zprvu poklidně. Dokonce si našla práci modelky v obchodu s fotoaparáty. Vše se ale změnilo poslední lednový den roku 1976...

Ošklivá hádka

Elizabeth se ten den se svým snoubencem ošklivě pohádala na bleším trhu. Zuřila tak moc, že domů šla raději pěšky. A hlavně bez Johna. Jenomže domů nedorazila. Po dvou dnech její přítel raději uvědomil policii. Dělalo mu starosti, že zmizela bez osobních věcí. Na seznamu podezřelých se ocitl úplně na prvním místě. Přece jenom se pohádali... Detektor lži ale potvrdil jeho alibi.

Jeden rok utíkal za druhým a o Elizabeth stále nikdo nic nevěděl. Až v roce 1984 se na policejní stanici objevily dvě ženy. Janice Hooker a Collen Stan následně začaly vyšetřovatelům vyprávět vskutku děsivý příběh.

„Dívka v boxu”

Janice začala vyprávění tím, že se rozhodla udat svého manžela Camerona. Seznámila se s ním v roce 1973, kdy jí bylo šestnáct, o dva roky později se za něho provdala. Záhy vyplavalo na povrch jeho temné tajemství - toužil po otrokyni. Hledal dívku, která by ho poslouchala na slovo. O čtyři roky později spolu unesli Collen Stan. Sedm dlouhých let ji zavíral na 23 hodin denně do boxu, jenž svým tvarem připomínal rakev. Během jedné hodiny "na svobodě” ji znásilňoval, bičoval, pálil a dával elektrické šoky.

Přestože mu Janice zprvu pomáhala, nakonec to byla právě ona, kdo pomohl zajatkyni k útěku. Pak obě zamířily na policejní stanici. Vyšetřovatelé si vše pečlivě zaznamenali. To však ještě nevěděli, že na ně čeká překvapení. Collen nebyla první Cameronovou obětí. Ještě předtím unesl jinou mladou ženu. Jmenovala se Marie Elizabeth Spannhake.

Co se stalo s Marií Elizabeth Spannhake?

Manželé Hookerovi měli Marii unést 31. ledna 1976. Když se po hádce se snoubencem vracela domů, nabídli jí svezení. Z auta se jí už nepovedlo utéct. Cameron nasadil mladé ženě na hlavu speciální krabici, která ztěžovala pohyb i vidění. Během cesty se Janice snažila Marii uklidnit, že se jí nic nestane.

Když dorazili domů, zavedl ji Cameron do sklepa, kde ji pověsil za zápěstí na hák trčící ze stropu. Marie přitom celou dobu volala o pomoc. Cameron se jí proto snažil amatérsky přeříznout hlasivky. Neschopna mluvy ho pak přesvědčila posunky, aby jí dal kousek papíru a tužku. Na něj mu napsala, že mu dá, co chce, jen ať ji nechá jít. Muž na to odpověděl dvěma střelnými ranami do břicha a uškrcením.

Tělo prý zabalili do deky a pohřbili nedaleko národního parku Lassen. Nikdy se však nenašlo. Mluvila Janice pravdu? Kvůli dobrovolné spolupráci s policií se jí vyhnula veškerá obvinění. Marie se stále počítá mezi pohřešované osoby. Dozvíme se někdy, jak to všechno bylo doopravdy?

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Kidnapping of Collen Stan 

Allthatsinteresting.com: Inside The Horrific Torture And Murder Of 19-Year-Old Marie Elizabeth Spannhake 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články