Noční můra alkoholiků: Opilcův plášť byl mnohem horší trest než pořádná kocovina. Z některých udělal abstinenty

Noční můra alkoholiků: Opilcův plášť byl mnohem horší trest než pořádná kocovina. Z některých udělal abstinenty
Zdroj: Wikimedia Commons/Charles Green, Public domain

Opilcova rána bývají krutá, trápí ho bolest hlavy, podrážděný žaludek, nevolnost a někdy i sebelítost. V moderní společnosti je trestem za nadměrné pití obvykle pouze kocovina. V Anglii k tomu v 16. století člověk mohl očekávat i nevítaný bonus v podobě takzvaného opilcova pláště. O co šlo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 05. 2023 16:00

Tato forma trestu byla vlastně zcela jednoduchá. Člověk musel na sobě nosit prázdný sud s otvory na končetiny a hlavu. Posměšky sousedů a okolí pak na sebe nenechaly dlouho čekat.

Opilství na anglický způsob

Opilcův plášť se někdy označoval i jako newcastleský. Zřejmě proto, že tento trest byl poprvé použit v severovýchodní Anglii. Informace o užití tohoto zařízení jsou velmi útržkovité, a je známo, že bylo zavedené i v jiných evropských zemích. Spojitost s Newcastlem tak zřejmě vychází z jeho nepříliš lichotivé pověsti.

Newcastle byl jedním z prvních anglických měst, kde se vařilo pivo. Proto tam vznikla takzvaná newcastleská pohostinnost, což je známá fráze z 18. století. Doslova to znamenalo vzít někoho ven na pivo (nebo jiný alkoholický nápoj), dokud prakticky neupadne do bezvědomí. Nutno ale dodat, že se nepilo jen tak z rozmaru. Lidé pracovali v dolech a loděnicích, takže potřebovali upustit páru. Fyzicky náročná práce je dokázala totálně zničit.

Parlament zasahuje proti opilství

Politiky vyděsilo ničím neregulované opilství občanů natolik, že začali hledat způsob, jak ho účinně omezit. Prvním krokem bylo v roce 1551 přijetí zákona Ale Houses Act, jenž z opilství učinil oficiální přestupek. Navíc byla zavedena řada přísných opatření vedoucích k potrestání hříšníků, kteří se opilství dopouštěli opakovaně.

Nejprve musel dotyčný zaplatit pokutu ve výši pěti šilinků. Pokud mu to nestačilo a opil se znovu, čekal na něho dřevěný plášť. Tento nápad zřejmě pochází z hlavy krále Jakuba I. Panovník měl zvláštní zálibu ve vymýšlení trestů ušitých na míru konkrétnímu zločinu či přestupku. Nejvíce populárním se plášť stal za vlády Olivera Cromwella, který nesnášel hry, tanec, a hlavně alkohol. Tento nápad se ujal i v Německu, tam mu říkali Schandmantel, čili "kabát hanby", v Dánsku to byl zase "španělský plášť".

Ponížení za opilství

Ani v Americe si tento vynález nenechali ujít. Takzvaný Barrel-Shirt byl používán k potrestání vojáků během občanské války. Došlo však k jedné změně. V sudu byl většinou jen otvor na hlavu a na nohy. Tuto upravenou verzi použil jeden poručík, jenž za opilství potrestal dva členy své roty. Pak museli pochodovat po městě celé čtyři hodiny.

A prý to fungovalo. Někteří delikventi se poté údajně nedotkli ani kapky kořalky. Vlastně šlo o humánní a bezbolestný výchovný trest. Odsouzený musel pouze snést ponížení a výsměch okolí. Jenomže to fungovalo jen nějakou dobu. Opilcův plášť zmizel v propadlišti dějin a lidé vesele pijí dál.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Drunkard's Cloak

Allthatsinteresting.com: The History Of The Drunkard's Cloak, A Punishment For Public Intoxication That Was Far Worse Than a Hangover

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články