Odvážná Deborah Sampson: Chtěla bojovat za nezávislost, a tak se z ní stal muž

Hrdinka války za nezávislost: V přestrojení za muže se dostala mezi elitní vojáky, zranění si raději léčila sama
Zdroj: Wikimedia Commons/Engraving by George Graham. From a drawing by William Beastall, which was based on a painting by Joseph Stone., Public domain

Když pomyslíme na hrdiny americké války za nezávislost, automaticky se nám vybaví třeba George Washington. Za svobodu však bojovaly i ženy. Jednou z takových hrdinek byla Deborah Sampson, nejdříve se však musela naučit být mužem.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 08. 2022 11:00

Příběh Deborah Sampson zůstával dlouho neúplný. Vědělo se pouze to, že na bitevním poli schytala dvě koule z muškety. Až nedávno objevený deník, který je starý 200 let, vnáší konečně světlo do míst, jež doposud zela prázdnotou.

Ze služebné vojákem

Deborah Sampson se narodila 17. prosince 1760 v Plymptonu v Massachusetts do rodiny, jejíž kořeny sahaly až ke slavné lodi Mayflower a jednomu z původních guvernérů kolonie Plymouth. Otce si moc neužila, jen několik dní po porodu rodinu opustil. Její matka tak neměla jinou možnost, než Deborah poslat do blízké rodiny, kde o něco později začala pracovat jako služebná. Díky tomu se jí alespoň dostalo formálního vzděláni.

V osmnácti letech byla ze služby propuštěna. Začala se živit tím, co se zrovna namanulo. Vyzkoušela si profesi učitelky i švadleny. S probíhající válkou za nezávislost však stále častěji myslela na zcela jiné povolání, které bylo pro ženu na první pohled nevhodné.

Armáda George Washingtona

Deborah měla jediné přání - narukovat. Jak to ale provést, když je žena? Ostříhala si vlasy, sehnala mužské oblečení a v květnu 1782, když jí bylo jednadvacet let, se nechala odvést jako Robert Shurtliff. Její lest vyšla, připojila se ke Čtvrtému massachusettskému regimentu generála George Webba.

Do karet jí hrálo i to, že byla nadprůměrně vysoká a spíše mužské postavy. To jí zajistilo místo v lehké pěchotě pluku, kde bylo jen 50 až 60 elitních vojáků, jenž byli silnější a vyšší než ostatní. Během první bitvy schytala Deborah dvě koule z muškety, a to přímo do stehen. Jelikož se bála, že by lékaři přišli na její tajemství, vytáhla si první kouli pomocí kapesního nože a jehly. Druhá koule však vyndat nešla, rána se kvůli tomu nikdy zcela nezahojila. Přesto se zúčastnila ještě několika dalších bitev. Zlom nastal v roce 1783, kdy onemocněla ve Filadelfii.

Odhalené tajemství Deborah Sampson

Ve Filadelfii tehdy zuřila mezi vojáky zhoubná horečka, která postihla i Deborah. Než se nadála, skončila v péči lékařů. Ošetřoval ji Barnabas Binney, jenž její tajemství sice odhalil, ale zároveň si ho nechal pro sebe. Jakmile se však dokázala znovu postavit na nohy, Binney ji nahlásil.

I když se obávala trestu, v říjnu roku 1783 byla propuštěna z armády se sctí. Pravděpodobně kvůli mimořádné službě. O něco později se Deborah provdala za farmáře Benjamina Gannetta, bohužel se dlouho potýkali s nedostatkem financí. Situace se zlepšila, až když získala pravidelnou penzi. Deborah Sampson zemřela na žlutou zimnici 29. dubna 1827, dožila se 66 let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Deborah Sampson

Allthatsinteresting.com: How Deborah Sampson Posed As A Man To Fight In The Revolutionary War  

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články