Největší důlní neštěstí od 2. světové války. V Dole Dukla se otrávilo přes sto horníků a rodiny se o tom skoro nedozvěděly

Největší důlní neštěstí od 2. světové války. V Dole Dukla se otrávilo přes sto horníků a rodiny se o tom skoro nedozvěděly
Zdroj: Wikimedia Commons, unknown author, Public domain

Neštěstí, k němuž došlo na dole Dukla 7. července 1961 v Havířově - Dolní Suché, lze označit za nejhorší důlní katastofu od konce druhé světové války. Během odpolední směny zde zahynulo 108 horníků. Co se stalo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 07. 2023 11:00

Důl Dukla byl vystavěn v roce 1907. V padesátých letech minulého století prošla šachta značnou modernizací. Díky tomu fungovala až do roku 2008, kdy byla odstřelena těžební věž. Po likvidaci Dukly nezbyl v Havířově již žádný další důl.

Zcela obyčejný den

Toho dne pracovalo v Dole Dukla 338 osob. Ani jednu z nich nenapadlo, že za několik hodin dojde k jedné z nejhorších tragédií v oblasti hornictví. Ba naopak. Vše ukazovalo na to, že půjde o další, zcela obyčejný den. Okolo půl čtvrté odpoledne si však pár mužů všimlo neobvyklého zápachu. Jako by se něco pálilo. Požár měla způsobit náhoda.

Jeden z horníků na ranní směně nechtíc spustil pohon pásového dopravníku. Ten obsahoval hořlavou gumu. Jelikož jel na prázdno, po nějaké době se zadřel a vzplál. Jenomže se nacházel ve sloji 11, která se zrovna dokončovala, většinou tak byla zcela opuštěná. Kouře si tak zpočátku nikdo nevšiml.

Sloje číslo osm - peklo na Zemi

Vysoký počet obětí během požáru v Dole Dukla byl způsobený také tím, že si nikdo neuvědomil, že mezi sloji 11 a 8 bylo zřízeno větrné spojení. Chyběly však bezpečnostní dveře, které by zastavily šíření kouře. A tak právě ve sloji osm zemřelo nejvíce lidí. Do výtahu se tehdy dostalo jen pět lidí. Na zbylé muže čekal krutý osud.

Existovalo totiž jen jedno řešení, jak zastavit rychle se šířící požár. Zastavil se přívod vzduchu, vody a elektřiny. A pak přišlo na řadu to nejhorší. Zasažené chodby se musely okamžitě zazdít. Tím byl vynesen ortel smrti nad 108 havíři. Záchranáři se k jejich tělům dostali až po devíti dnech.

Jen krátké oznámení

Neštěstí na Dole Dukla se tehdejšímu režimu moc nehodilo do krámu. Lidé se o tom mohli dočíst jen díky krátké zprávě v Rudém právu. Dukla měla být vzorovou šachtou, kde se takové věci oficálně nedějí. Se smrtí manželů, otců a synů se tak musely rodiny vypořádat samy.

O rok později proběhl soudní proces, který připomínal frašku. Nejvyšší trest činil 4 roky nepodmíněně. Nicméně důsledkem tragédie bylo postupné zavádění nehořlavých pásů do dolů.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Důl Dukla

Deník.cz: Z dolu Dukla se před 60 lety stalo peklo. Stačilo málo a někteří mohli přežít

Zoom.iprima.cz: Důl Dukla v roce 1961 pohřbil 108 horníků. Přičin neštěstí byla celá řada

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články