Legendární projev Jakeše z roku 1989 má výročí. Perly "paní pěstuje bojlery" a "jsou tady Jandové, kteří berou miliony" pobaví i dnes

Legendární projev Jakeše z roku 1989 má výročí. Perly "paní pěstuje bojlery" a "jsou tady Jandové, kteří berou miliony" pobaví i dnes
Zdroj: Wikimedia Commons, che, CC BY-SA 2.5

Miloš Jakeš (vlastním jménem Milouš) se snad měl raději živit stand-upem než politikou. Jeho legendární projev v Červeném Hrádku 17. července 1989 byl vskutku mistrovským komediálním dílem. A zároveň jakýmsi nepřímým důkazem, že se režim pomalu ale jistě začíná hroutit.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 07. 2023 11:00

Projev v Červeném Hrádku přednesl generální tajemník ÚV KSČ na neformálním setkání soudruhů. Nic z toho tak nebylo určeno ke zveřejnění. Přesto byla jeho řeč zaznamenána pracovníky Československé televize. Lidé si pak jeho výtvor mohli poslechnout ve vysílání rádia Svobodná Evropa.

Milá holka Zagorová

Miloš Jakeš se ve svém projevu dotkl mnoha oblastí společenského života, nevyjímaje kulturu. Jednou ročně měl prý dostávat výpis umělců, kteří berou plat nad sto tisíc. A tak přišla na přetřes zpěvačka Hana Zagorová. Je to prý milá holka, ale bere 600 000 každý rok. Pak tady byli "Jandové a jiní", kteří si dovolili brát až dva miliony ročně. A jelikož mají nemalý vliv na dnešní mládež, je potřeba s takovými lidmi pracovat, nikoli je podceňovat.

Nedejbože, aby začali mluvit o Západu. Jim se tam sice daří dobře, ale mají vysokou nezaměstnanost, protože nechají za sebe dřít Turky a Alžířany. Sami nepracují, jen vykořisťují svět. Mnozí sice oponují, že se tam dbá na lidská práva, ale v socialistických zemích to nejde jen tak ric pic. Tady je přestavba složitý a komplexní proces.

Není bojler jako brojler

V otázce povolení živnosti se zmínil o NDR, že tam to funguje dobře. Podporovat by se samozřejmě měli sooukromníci, podnikatelé jsou vydřiduši. Jenomže problém je v tom, že lidé zpohodlněli. Mají rádi "to svý jistý". Tak kupříkladu v Maďarsku se seznámil s jednou bývalou bankovní úřednicí, která chovala s manželem "bojlery". Prý jim pomáhaly i děti, kdyby ale na to měla peníze, raději by toho hned nechala a chlévy by proměnila na garáže s autem. Jakeš jí totiž řekl, že v Československu se pěstují železní koně (auta). Kravíny se ruší a misto nich jsou garáže a auta. Nikomu se totiž nechce dělat.

Takže je nutné lidi probudit. Tak třeba zase ta Amerika. Tam pracují lékaři v moderních klinikách, ale musí sebou hodit. Když jim zavolají v noci, sednou do auta a přijedou. Pokud se zpozdí, dostanou vyhazov. Nikdo s nimi o tom nediskutuje. Jen tady je to takové "piánko" a podle toho to taky vypadá.

Demokracie a socialismus

Tak jak z toho ven? Hlavně tlačit na ekonomiku. Pak nenastane závažná krize a dělníci, rolníci a velká čast inteligence půjde vládě na ruku. Samozřejmě se budou ozývat individua, která mají nyní úplně vše, jen jim chybí politická moc. Takoví lidé se určitě najdou.

Je to ale všechno o perspektivě, která je sice složitá, přesto se k ní dá najít ta správná cesta, jako tomu bylo v minulosti. Hlavně všechno pro lid a demokracii k upevnění socialismu v zemi. Marná sláva, každý z nás musí dát k dispozici "všechny své síly".

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Projev v Červeném Hrádku

Čt24.českátelevize.cz: Vzpomněl na bojlery a spočítal to Zagorové i Jandům. Jakešovu proslulému projevu je třicet let

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články