Düsseldorfský netvor: Peter Kürten skončil pod gilotinou kvůli dívce z Čech

Düsseldorfský netvor: Peter Kürten skončil pod gilotinou kvůli dívce z Čech
Zdroj: Wikimedia Commons/Bundesarchiv, CC BY-SA 3.0 de

Peter Kürten alias Düsseldorfský netvor či vampýr byl pro občany města noční můrou. A to si všichni původně mysleli, že se z vězení vrátí jako nový člověk. Jenomže on za mřížemi nepřemýšlel nad svými činy, ale nad brutálními vraždami, kterými by ukojil své zvrácené choutky.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 01. 2021 13:00

Peter Kürten se narodil 26. května 1883 v Kolíně nad Rýnem. Patřil k nejhorším sériovým vrahům v historii Německa. Byť působil důvěryhodně, mezi jeho „záliby” patřila pedofilie, zoofilie a nekrofilie. K vraždění používal nejraději nůžky. Za své činy byl odsouzen k trestu smrti, o hlavu přišel pod gilotinou.

Jaký otec, takový syn

Jestliže někdy Kürten vzpomínal na dětství, musely se mu vybavit sardinky. Všech třináct dětí živořilo v jedné místnosti s otcem alkoholikem, který jeden den před všemi znásilňoval jejich matku a druhý zase své dcery. Zatímco jeho sourozenci z toho měli doživotní trauma, Kürten se smál. Líbilo se mu to. A ještě více se rozzářil, když se seznámil se svým sousedem, postarším mužem, který chytal zatoulané psy a následně je mučil. Ten ho totiž naučil „nepostradatelnou” věc. Ukázal mu, jak přivést psa k vyvrcholení.

Petera to samozřejmě nebavilo dělat do nekonečna. V devíti letech zatlačil pod vor dva chlapce a nechal je utopit se. Po neúspěšných sexuálních hrátkách se svými sestrami skončil v patnácti letech ve vězení za krádeže a žhářství. První prokazatelnou vraždu, která už nemohla být brána jen jako nehoda, provedl 25. května 1913 v Kolíně nad Rýnem. Vloupal se do hospody, kde v patře spala desetiletá dívka. Během znásilňování ji škrtil a poté bodl nůžkami do krční tepny. Její rodiče spali v přízemí a o ničem nevěděli. Jen policie měla jasno. Na zemi byl kapesník s iniciály P. K. Vrahem tak nemohl být nikdo jiný než strýc dívky Peter Klein...

Zdání klame

Když se v roce 1921 dostal Kürten na svobodu, zdálo se, že šel do sebe. Oženil se, začal se dobře oblékat, nastoupil do zaměstnání, a dokonce se stal odborářem. Po všech stránkách důvěryhodný muž nevynechal ani nedělní bohoslužby. Po čtyřech letech se odstěhoval do Düsseldorfu, kde si taktéž začal budovat pověst slušného muže. Přetvářka ale dříve nebo později skončí. Pudy jsou silnější.

Ke starým zvykům se vrátil v únoru roku 1929. Jednou v noci začal sledovat asi padesátiletou ženu, kterou přepadl na odlehlém místě. Zasadil jí celkem pětadvacet bodných ran, samozřejmě svými oblíbenými nůžkami. Život nebohé ženě naštěstí zachránil náhodný kolemjdoucí. O pár dnů později bylo u nedalekého kostela objeveno ohořelé tělo malého děvčátka a krátce nato ještě mrtvola pětačtyřicetiletého mechanika. Obě oběti podlehly mnohočetným bodnutím nůžkami. Policie byla bezradná a Düsseldorf zachvátila panika a strach.

Falešná oběť

Na základě chabého popisu útočníka, který v dubnu zaútočil na mladou ženu, vyšetřovatelé vydedukovali, že jde o maniaka, který se bojí lidí a umí dobře utíkat. Tomuto popisu odpovídal místní epileptik, který se ke všemu ochotně přiznal. A navrch přidal, že rád zapaluje stodoly. Očividně to neměl v hlavě v pořádku. Veřejnost však byla spokojená. Tisk informoval, že je netvor chycen a lidé mohou opět usínat s pocitem bezpečí. A nikoho nezajímalo, že policie neměla proti mladíkovi žádné konkrétní důkazy.

Česká stopa

Po čtyřech měsících udeřil Kürten znovu. Nejdříve zaútočil na ženu, která s ním odmítla mít sex, a zasadil jí 14 ran nožíkem. Útok naštěstí přežila a po zotavení ji policie zaměstnala jako písařku. Díky tomu byla později po ruce, když potřebovali identifikovat vraha. Poslední Kürtenovou obětí byla jednadvacetiletá Češka Marie Budlichová, která přijela do Düsseldorfu za prací. Jakmile vystoupila na nádraží, začal ji obtěžovat jakýsi bezdomovec. Vtom se objevil Kürten a nabídl jí svou pomoc. Nic netušící mladá žena jeho nabídku přijala a během následující procházky se ji Kürten pokusil znásilnit. Nakonec od toho ale upustil. Protože si kvůli šoku nepamatovala, kudy ji vodil, a úpěnlivě prosila o slitování, nechal ji naživu.

Marie se se zážitkem chtěla svěřit kamarádce, jenže v rozrušení popletla její adresu, dopis tak skončil v oddělení nedoručitelných zásilek. Když jej poštovní úředník otevřel, ihned zalarmoval policii. Té se podařilo Marii Budlichovou najít. Nakonec se ukázalo, že si přece jen něco pamatovala, neboť je zavedla přímo ke Kürtenově domu. Jeho manželka pak na policii vypověděla, že se jí její muž ke všemu přiznal. Ještě téhož dne byl zadržen a obviněn z jedenácti vražd. Pod ostřím gilotiny se ocitl 2. července 1931 a jeho poslední slova zněla: „Chci slyšet šplouchnutí vlastní krve.”

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Peter Kürten

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články