Lovec duchů Hans Holzer: Už ve školce dostal poznámku, že svými historkami děsí děti

První americký lovec duchů: Hans Holzer inspiroval horor Amityville i Krotitele duchů
Zdroj: Wikimedia Commons/Hans Holzer, Public domain

Hans Holzer je považován za prvního amerického lovce duchů. O toto téma se zajímal již ve školce a později studoval, aby do zkoumání paranormálních jevů mohl zapojit i vědu. Jaký byl život muže, který se stal inspirací třeba pro sérii filmů Krotitelé duchů?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 09. 2022 11:00

Hans Holzer byl parapsycholog, jenž se celý život věnoval studiu záhadných úkazů a paranormálních jevů. Své poznatky se snažil předat i studentům. Ze všeho nejraději ale cestoval po světě a snažil se přijít na kloub zdánlivě nevysvětlitelným věcem.

Raná léta lovce duchů

Hans Holzer se narodil ve Vídni 26. ledna 1920 a o paranormální jevy se začal zajímat již ve školce. Jednou to prý zašlo tak daleko, že ho učitelka poslala domů s poznámkou, že svými historkami o strašidlech a vílách, které pochytil od strýce, děsí ostatní děti. V pubertě začal brát paranormálno vážněji, než jen jako zdroj zajímavých příběhů. Mohla za to kniha Occultism in This Modern Age od profesora Oesterreicha, který působil na německé univerzitě v Tübingenu.

Ve třicátých letech se Hans Holzer na krátký čas zapsal na studium historie, archeologie a numismatiky. V roce 1938 ale kvůli svému židovskému původu prchl před nacisty i s celou rodinou do New Yorku. Tam začal studovat japonštinu na Kolumbijské univerzitě. Získal také titul v oboru komparativního náboženství a doktorát z parapsychologie na London College of Applied Science. Po ukončení studia začal vyučovat na New York Institute of Technology.

Prokletý dům v Amityville

Vzpomínáte na hororovou sérii Amityville? Holzer do onoho prokletého domu vstoupil v roce 1977, aby vyšetřil, zda se v něm skutečně odehrávají nadpřirozené věci. Duchové byli, dle jeho definice, přežívající emocionální vzpomínkou na osobu, která tragicky zemřela a neví, že je mrtvá. Takové duše nejsou ochotny rozloučit se s fyzickým světem a jsou připoutány na místo, k němuž mají citovou vazbu.

Do domu v Amityville si přibral i médium Ethel Johnson-Meyer. Pomáhala mu spojit se s dušemi, jenž zůstaly takzvaně pozadu. Rodina, která se přestěhovala do domu, v němž Ronald DeFeo Jr. zavraždil své rodiče a čtyři sourozence, se po čase musela potýkat s podivnými hlasy, pachem a slizem vytékajícím ze zdí a koberců.

Holzer a Ethel měli navázat kontakt s indiánským náčelníkem Shinnecockem. Sdělil jim, že dům byl postaven na posvátném pohřebišti. DeFea posedl, aby pomstil křivdu, která se mrtvým stala. Historici však Holzerovy závěry zpochybňují. Prý tam žádné pohřebiště nikdy nebylo.

Dědictví lovce duchů Hanse Holzera

Ačkoli je v současnosti Holzerovo jméno nejčastěji skloňováno v souvislosti s lovci duchů, on sám nesnášel termín “nadpřirozeno”. Prý to naznačovalo, že se věnuje něčemu mimo vědu. Ale i tak se jeho práce stala hlavní inspirací třeba pro slavnou sérii filmů Krotitelé duchů. Jeho odkaz žije také skrze dceru Alexandru, která má paranormální show The Holzer Files.

Když se ho v roce 2005 zeptali, jak by si přál, aby na něho lidé vzpomínali, odpověděl:Jako na muže, který odhalil pravdu. Nestojím o okázalý pohřeb, nevěřím na ně. Čím dříve tělo spálíte, tím lépe. Je to jen skořápka. Lidstvo se má ještě co učit.” Hans Holzer zemřel 29. dubna 2009 ve věku 89 let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Hans Holzer

Allthatsinteresting.com: The Paranormal Life of Hans Holzer, America’s First Ghost Hunter

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články