Skutečná Baba Jaga: Nelítostná Španělka děti unášela, mordovala a vyráběla z nich kosmetiku

Skutečná Baba Jaga: Nelítostná Španělka děti unášela, mordovala a vyráběla z nich kosmetiku
Zdroj: Unsplash

Myslíte si, že Baba Jaga existuje jen v pohádkách? Omyl. Španělka Enriqueta Martí mordovala malé děti a z jejich ostatků připravovala drahé balzámy, léky i kosmetiku pro bohaté lidi.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 05. 2022 11:00

Enriqueta Martí se narodila v roce 1868 ve Španělsku. V pubertě se přestěhovala do Barcelony, kde se začala zajímat o bylinkářství. Zprvu pracovala jako služka, poté se začala starat o děti. Žádná z těchto dvou profesí jí ale nepřinesla kýžený výdělek. Nakonec se ujala nejstaršího řemesla na světě.

Velké srdce Enriquety Martí

Když bylo Enriquetě 27 let, zamilovala se do barcelonského malíře Juana Pujala. Měla však jeden problém. Její srdce bylo pro jednoho muže příliš “velké”. Věrnost jí byla cizí a nehodlala s tím přestat ani po svatbě. Nejvíce ji zajímali bohatí mládenci. A aby toho nebylo málo, přivydělávala si i v nevěstincích. Jakmile se to Juan dozvěděl, pohrozil své prostopášné ženě rozvodem. Celkem pětkrát si to rozmyslel. Pošesté to již dotáhl do konce.

Enriquetě to bylo očividně jedno. Dál se prodávala a hromadila peníze. To však její touhu po majetku nedokázalo ukojit. A pak na to konečně kápla. Za co lidé nejvíce platí? Za ukojení neobvyklých sexuálních potřeb. Rozhodla se živit kuplířstvím. Obcházela sirotčince a pod záminkou, že dá dětem lepší život, je vodila ke zvrhlým klientům. Kdo se pokusil utéct, skončil mrtvý. Ale to ještě není všechno...

Mrtvola měla cenu zlata

Každé dítě, které již nebylo schopno ukájet choutky kuplířčiných klientů, přišlo o život. Mrtvoly pro ni měly cenu zlata. Z tuku, vlasů, kostí a kůže vyráběla speciální prášek, který používala na různé masti, jež sloužily coby omlazující kosmetika, nebo lék na tuberkulózu či pohlavní choroby. Jakmile se mezi lidmi rozneslo, že vyrábí ”zázračné” medikamenty, byli u ní zákazníci ochotni nechat celé jmění.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Devil's Trap Podcast (@devilstrappodcast)

Nejvíce byl žádaný krém proti stárnutí pleti, který vyráběla z tuku kojenců. Vše ale jednou praskne. Obyvatelé Barcelony si začali všímat, že mizí stále více dětí. Policie zahájila vyšetřování, neměla však žádné stopy. Zatím Baba Jaga, jak jí začali přezdívat kolegové podnikatelé, unesla svou poslední oběť - Teresitu. Byla již tak otrlá, že ji ukradla přímo rodičům. Soused Baby Jagy si všiml, že Teresitu drží u sebe doma, jen jí oholila hlavu. Poté, co to ohlásil na policii, zazvonilo u ženiných dveří několik strážníků. Určitě ale ani jeden z nich netušil, co tam na ně čeká.

Dům hrůzy španělské vražedkyně

Kromě unesené Teresity našli policisté v domě ještě jednu dívku. A pak už jen dózy s částmi lidských těl a zakrvácenou vanu. Následovalo okamžité zatčení. Enriqueta ale byla u soudu obviněna pouze z únosu a padělání dokumentů. Prokurátor totiž měl strach, že by se mu mohli mstít její vlivní přátelé.

A jak tedy skončila? Prý byla odsouzená k jedenácti měsícům za mřížemi. A tam ji měly zavraždit spoluvězenkyně. Dobový tisk zase hlásal, že zemřela na rakovinu dělohy. Ať už tomu bylo jakkoli, Baba Jaga byla nejhorší barcelonskou vražedkyní.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Enriqueta Martí

Kronikidziejow.pl: Czy Baba Jaga istniała naprawdę? Enriqueta Marti i Ripolles – morderczyni dzieci z Barcelony

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články