Špionka se slabostí pro diktátory Marita Lorenz: Fidel Castro jí vzal dítě, přesto byla stále zaslepená láskou

Špionka se slabostí pro diktátory Marita Lorenz: Fidel Castro jí vzal dítě, přesto byla stále zaslepená láskou
Zdroj: Wikimedia Commons, Buroso, CC BY-SA 4.0

Ženy coby špionky měly vždy úspěch. Vzpomeňme třeba na slavnou Matu Hari, pro kterou si bohužel osud nepřipravil ten nejlepší konec. Zato takové "Matě Hari z Karibiku" Maritě Lorenz se zdánlivě dařilo mnohem lépe. Byla milenkou dvou diktátorů a agentkou CIA. Jenomže i jí osud připravil krušné chvíle.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 06. 2023 11:00

Ilona Marita Lorenz se narodila v německých Brémách 18. srpna 1939. Její matka Alice Lofland byla broadwayská herečka a tanečnice, která se během natáčení filmu ve Francii provdala za německého kapitána námořnictva Heinricha Lorenze. Měli spolu čtyři děti. Nejmladší Marita se narodila dva týdny před invazí do Polska. Její otec se stal velitelem flotily ponorek, matka se kvůli tomu nesměla vrátit do USA.

Pobyt v koncentračním táboře

Naštvaná, že se nemůže vrátit domů, se Maritina matka rozhodla, že půjde proti nacistům. Po záchraně britského pilota a francouzského vojáka se nechala naverbovat do tajných služeb (pracovala pro obě země). V roce 1944 ale bohužel skončila spolu s pětiletou dcerou v koncentračním táboře Bergen-Belsen, odkud je osvobodili až spojenci.

Po válce se Alice vrátila ke špionáži. A Marita se rozhodla kráčet v jejích šlépějích. V sedmi letech byla totiž brutálně znásilněná americkým vojákem. Stát se špionkou tak pro ni znamenalo mít možnost se určitým způsobem mužům pomstít. Ale ještě předtím se rodina v roce 1950 přestěhovala na Manhattan. Manžel Heinrich začal pracovat jako kapitán zaoceánských lodí. Maritě se podařilo přesvědčit svou rodinu, aby po základní škole mohla plout se svým otcem. Díky tomu se o pět let později dostala na Kubu.

Setkání s Fidelem Castrem

Dle Maritiných slov mělo první setkání s Fidelem vypadat takto: zatímco její otec odpočívá ve své kajutě, k lodi se začal přibližovat člun se 30 ozbrojenými muži. Jeden z nich požádal o vstup na palubu. Když se tehdy devatenáctiletá Marita zeptala na jeho jméno, odpověděl - Fidel Castro. Spolu s ním tam měl být i Che Guevara.

Marita je tedy pozvala dál, pohostila, a když se otec probudil, odebrala se k sobě nalíčit. Byla to prý láska na první pohled. Fidel ji nesmírně přitahoval. A ona jeho. Když ji o něco později navštívil v její kajutě, vyspali se spolu. Po návratu domů ji Fidel znovu kontaktoval s tím, že pro ni nechá poslat letadlo. Chtěl, aby se k němu přestěhovala. Poslechla ho a stala se jednou z jeho milenek. Dokonce měli mít spolu dítě.

V sedmém měsíci těhotenství jí ale mělo údajně být podáno mléko smíchané s drogami. Když se pak probudila v nemocnici, řekli jí, že dítě se narodilo v pořádku. Nechat si ho ale nemohla. To byla druhá potupa v jejím životě. Rozhodla se tak přestěhovat na Floridu, kde se spojila s lidmi, kteří proti kubánskému diktátorovi protestovali. A také vstoupila do CIA, kde se seznámila s agentem a budoucím zlodějem z aféry Watergate, Frankem Fiorinim Sturgisem. Sice nebyli milenci, trávili však spolu hodně času, přestože byl jejich pracovní vztah velmi komplikovaný.

Vražda diktátora

Konečně nadešla chvíle pomsty. Dali jí kapsle s jedem, které měla Castrovi vhodit do jídla. Pokud ten den nepronese projev, budou vědět, že uspěla. Jenomže když se v roce 1960 vrátila zpět na Kubu, zjistila, že Fidela stále miluje. Vymluvila se tak, že pilulky strčila "omylem" do lahvičky s pleťovou vodou, čímž je znehodnotila. Navíc mu vše vyklopila. Ten jí za upřímnost poděkoval dalším sexem.

Generál Diaz a JFK

O rok později se v Miami Beach sešla s nedávno sesazeným venezuelským diktátorem Marcosem Perézem Jiménezem, který jí byl představen jako generál Diaz. Ten plně nahradil Fidela. Teď milovala jeho. A proto zpronevěřila peníze, které jí CIA dala pro protikomunistickou skupinu, do níž sama patřila. Bylo jim hned jasné, že za to může Diaz. Jakmile se jim tak narodila dcera Monika, byl generál deportován zpět do Venezuely.

Že její život připomínal telenovelu? To není ještě vše. O něco později ji měli seznámit s Lee Oswaldem, vrahem amerického prezidenta Kennedyho. Prý ale nevěděla, co se chystá. Jen měla tušení, že se jí to nebude líbit. Zvláště poté, co se tam objevil i agent Sturgis. Jeho požadavky na misi zněly všelijak, jen ne legálně. Vymámila z něho tak zpáteční letenku do Miami. Během letu se dozvěděla, že je Kennedy mrtvý.

Dodnes se ale neví, zda tomu tak skutečně bylo. Pletky s diktátory byly pravdivé, ale že by se takto přímo dotkla amerických dějin, není jisté. Sturgis o ní navíc řekl, že byla dokonalou lhářkou a pro peníze by řekla a udělala cokoli. Marita Lorenz zemřela 31. srpna 2019 v německém Oberhausenu. Bylo jí osmdesát let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Marita Lorenz

Historicmysteries.com: Marita Lorenz: The Spy Who Fell In Love with Castro

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články