Odvážná lovkyně nacistů: Osmnáctiletá Simone Segouin střílela ze samopalu a kladla miny

Mladá lovkyně nacistů: Simone Segouin se stala legendou druhé světové války
Zdroj: Wikimedia Commons/Claxton Ray, Public domain

Druhou světovou válku nelze rozdělit na dvě strany, přičemž na jedné byly profesionální armády a na druhé civilisté, kteří žili v neustálém strachu ze smrti nebo deportace do koncentračního tábora. Příběh osmnáctileté Francouzky Simone Segouin je důkazem toho, že proti nacistickému zlu bojovali i zcela obyčejní lidé.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 01. 2023 16:00

Simone bylo čtrnáct, když Německo napadlo její vlast a ona musela opustit školu. Přesto se jí dostalo vzdělání, jen v trošku jiné podobě. Jako členka odboje se naučila ovládat kulomet, vykolejit vlaky, chytat nacisty a osvobozovat zajatce.

Mladá odbojářka

Simone Segouin vychoval z velké části otec, veterán z první světové války. Když Adolf Hitler v roce 1933 převzal moc, bylo dívce teprve osm let. Vážnost situace moc nevnímala, spolu se svými vrstevníky chodila do školy, což jí vždy zabralo téměř celý den.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený World War 2 Pictures (@w.w.2_history)

V sedmnácti se seznámila s poručíkem Rolandem Boursierem, který rekrutoval statečné mladé lidi do odboje proti nacistickém vůdci. Byl členem komunistické skupiny "Svobodní střelci a Partyzáni". Stal se tam vysoce postaveným náčelníkem, jenomže když musel zastřelit zrádného Francouze, nezbylo mu nic jiného, než se uchýlit na venkov. Tam potkal Simone. Jakmile zjistil, že by ráda zastřelila "skopčáka", naučil ji zacházet se samopalem a poskytl jí krycí jméno Nicole Minet.

Nicole Minet bojuje proti nacistům

Simone měla díky novému krycímu jménu výhodu. Kdyby ji chtěli Němci zkontrolovat, zjistili by dle dokladů, že pochází z Dunkerku, který byl právě vybombardován. Tato skutečnost hodně ztěžovala ověření jejích dokumentů. Prakticky jí nehrozilo zajetí či ohrožení vlastní rodiny. Boj proti nacistům mohl začít.

Jejím prvním úkolem bylo ukrást kolo německému správci a přelakovat ho. Kolo bylo zřejmě jediný možný dopravní prostředek. Všechna auta zabrali okupanti. Díky tomu, že byla pojízdná, mohla doručovat zprávy mezi úkryty v městě. Farma, kde bydlela se sourozenci a otcem, se navíc stala centrem pro diskutování o různých operacích.

Konec války se blíží

Záhy se všude rozneslo, že je velmi spolehlivá. Svěřili jí třeba hlídku, když kladli miny na koleje jedné z hlavních železničních tras z Paříže. Příležitost zabít Němce dostala 14. července 1944, kdy se dvěma kamarády utábořila v příkopě u okraje silnice. Najednou spatřili po cestě kráčet dva nacistické vojáky. Zahájili palbu a následně jim zabavili doklady a zbraně. Nejraději ale vzpomínala na konec války, kdy zadrželi 25 vojáků. Tehdy věděla, že se blíží porážka zla...

Po válce se Simone začala věnovat zdravotnictví. Pracovala jako sestra. Také se provdala a měla šest dětí. Ocenění za svou službu se dočkala až v devadesáti letech. Sama ráda prohlašovala, že v odboji byly i jiné ženy. Málokdo však byl odvážný jako ona. Díky tomu se z ní stal symbol odporu po celém světě.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Simone Segouin

Allthatsinteresting.com: The True Story Of Simone Segouin, The French Teenager Who Fearlessly Hunted Nazis During World War II

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články