Elizabeth Bentleyová: Americká špionka dlouho netušila, že pracuje pro Sověty. Podvedl ji vlastní manžel

Elizabeth Bentleyovou zapojil manžel do práce pro sovětskou špionážní síť. Ona si ale myslela, že pracuje pro Američany
Zdroj: Commons wikimedia, Public domain

Lidé narození 1. ledna mohou mít po celý život pocit výjimečnosti. Vždyť přišli na svět spolu s novým rokem. V roce 1908 se to podařilo také Elizabeth Terril Bentleyové, která spatřila světlo světa v Connecticutu. Nikdo tehdy nemohl tušit, že povede napínavý a nebezpečný život špionky.

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 01. 01. 2021 08:00

Kdo byla Elizabeth Bentleyová?

Mladá Američanka Elizabeth se narodila do silně věřící obchodnické rodiny v New Milfordu, ale dlouho tam nepobyla. V sedmi letech se spolu s rodiči přestěhovala do státu New York.

Mladá dívka se pilně vzdělávala, absolvovala dvě americké a jednu italskou univerzitu, plynně hovořila několika světovými jazyky. A také to byla již v té době dívka, kterou zajímala politika, a to natolik, že se při svých studiích v Itálii na čas připojila k fašistům, ale později se postavila na stranu komunistů v Americké lize proti válce a fašismu. Tato myšlenka ji naplňovala natolik, že se rozhodla v roce 1935 vstoupit do Komunistické strany Spojených států.

Vzdělaná, zamilovaná dívka

Elizabeth měla velkou výhodu ve znalosti jazyků, které mohla využít pro činnost, k níž se rozhodla. Přijala práci v Italské informační knihovně v New Yorku, což byl propagandistický úřad fašistické Itálie v USA, a komunistům slíbila dodávat informace o jejich činnosti. Začala tak její spolupráce s NKVD, i když o tom zatím nevěděla. Domnívala se, že pracuje pro Američany, její nejbližší spolupracovník Jacob Golos se ale nakonec ukázal být agentem Sovětského svazu. I když se z nich brzy stali milenci, o jeho spolupráci se Sověty se Elizabeth dozvěděla až po dvou letech a zapojila se do jeho činnosti pod krycím jménem Umnica, tedy „rozumná dívka”.

Byla opravdu tak naivní?

Po smrti jejího manžela v roce 1943 se v ruské špionážní síti v USA začaly dít změny, s nimiž Elizabeth nesouhlasila. Propadala se do depresí a stávala se závislou na alkoholu, což zavinilo i ztrátu zaměstnání, kde měla dříve velmi dobré postavení.

Elizabeth přeběhla na druhou stranu a začala spolupracovat s FBI. Představila se jako poměrně naivní žena, kterou k předchozí činnosti svedl hlavně její zesnulý manžel. Získala nejvyšší možnou ochranu a utajení, ale původní plány na postavení „dvojitého agenta” se nevydařily, protože se o jejím zběhnutí Sověti i přes veškerá opatření dozvěděli a na čas dokonce přerušili značnou část své činnosti v USA.

Veřejné výpovědi a smrt

Později Elizabeth vystupovala jako veřejný svědek a vypovídala před členy Kongresu. Hovořila o jednotlivých lidech, o jejich činech a kontaktech, ale jen málo z nich se podařilo usvědčit. Přesto Elizabeth Bentleyová až do konce svého života příležitostně spolupracovala s FBI jako placená informátorka. Vydělávala si ale hlavně prací sekretářky a podobnými činnostmi. Zemřela ve svých 55 letech na rakovinu, a i když měli po Elizabethině zběhnutí o zajímavou agentku velký zájem novináři, po smrti jí věnovali jen malý odstavec…

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články