Svatá Anna současná i v historii: Dnes ji slavíme jednou v roce, dříve babičce Ježíše patřilo každé úterý. V tento den se narodila i zemřela

Svatá Anna současná i v historii: Dnes ji slavíme jednou v roce, dříve babičce Ježíše patřilo každé úterý. V tento den se narodila i zemřela
Zdroj: Wikimedia Commons, Lucas Cranach the Elder, Public domain

Svatá Anna, jejíž svátek připadá vždy na 26. července, je v našich končinách velmi oblíbená. Měla být matkou Panny Marie, a tudíž babičkou Ježíše Krista. Kromě svátku jí tak lidé kdysi věnovali i každé úterý. Jak ji vnímáme dnes?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 07. 2023 11:00

Svatá Anna a svatý Jáchym byli údajní rodiče Panny Marie. V Novém zákoně bychom o nich žádnou zmínku nenašli, jejich jména jsou však uvedena v apokryfním evangeliu svatého Jakuba. Slovem apokryf se označuje text, který nepatří do biblického kánonu, avšak díky své povaze náboženského textu se kanonickému v určitých ohledech blíží.

Zázračné početí

Jáchymovi s Annou se dlouho nepodařilo počít dítě. Jelikož byli Židé, považovala se neplodnost za Boží trest. Jáchym, jakožto starší kněz, proto jednoho dne zašel za veleknězem a zeptal se ho na možnost provést oběť. Velekněz ho ale odmítl. A tak se hluboce dotčený Jáchym odebral do pouště, kde se 40 dní postil a modlil k Bohu. Poté se jemu i jeho manželce prý zjevil archanděl Gabriel, jenž jim sdělil, že se jim narodí dcera, kterou pojmenují Marie. To se vyplnilo. Ve třech letech pak byla předána do péče jeruzalemského chrámu.

Z Anny se postupem času stala velmi populární světice, zejména díky kultu uctívání spojeného s Marií. Díky tomu se jí u nás zasvětilo asi sto kostelů a vznikla spousta poutních míst s údajně léčivou vodou. Stala se z ní také patronka matek, manželství , porodů a rovněž i horníků, mlynářů a cihlářů. Lidé se k ní modlili, když prosili o déšť anebo ochranu před bouřkou.

Významné úterý

Kromě oficiálního svátku patřilo u nás Anně ještě každé úterý. Tento den nebyl vybrán náhodou. Právě v úterý se měla světice narodit a později také zemřít. K úctění památky se rozsvěcela svíčka a pronášela se modlitba. Bylo také vhodné se v tento den zasnoubit či vzít. A pokud měla nějaká žena doma její obraz, mohla si před ním kleknout a prosit o to, aby se jí narodilo dítě nebo uzdravilo, jestliže je trápil nějaký neduh.

Pranostiky

  • Svatá Anna chladno zrána.
  • Svatá Anna zavádí žence do pšenice.
  • Svatá Anna chléb podává.
  • Svatá Markyta hodila srp do žita, svatá Anna, ta ho vzala a sama žala.
  • Po svaté Anně léto neustane.
  • Prší-li o svaté Anně, bude sladká řepa.
  • Bude-li na svatou Annu bouřka, bude v zimě hodně závějí.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Svatá Anna

Českézvyky.cz: Sv. Anně bývalo zasvěceno i úterý, legendy a pověsti

Pranostik.cz: Anna

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články