O léčivé vodě: Vychází pohádka s Lindou Rybovou z reality? Česko je poseté magickými prameny

O léčivé vodě: Vychází pohádka s Lindou Rybovou z reality? Česko je poseté magickými prameny
Zdroj: se souhlasem České televize
O léčivé vodě: Princezna Hanka (Darija Pavlovičová) to má velmi těžké. Překonat vážnou nemoc jí pomůže Paní vod a pramenů (Linda Rybová), ale kvůli nečistým lidským úmyslům ji bude muset zachránit také udatný jinoch.Onoho udatného jinocha Jakuba, odvážného dobrodruha, hraje v pohádce O léčivé vodě Jakub Špišák.Kostýmy pro pohádku O léčivé vodě připravil kostýmní výtvarník Ján Kocman. Inspirací mu byl konec 19. století. „Nechtěli jsme jít tradiční cestou. Shodli jsme se totiž na tom, že je už mnoho pohádek, které byly barokové nebo renesanční,“ vysvětlil.„Muži už v podstatě nosili to, co si pak běžně oblékali i ve 20. století – kalhoty, vestu a sako nebo kabát,“ doplnil Kocman.+ 5 fotek+ 6 fotek

Vodě byly odjakživa připisovány magické a uzdravovací účinky. Nejinak je tomu i v pohádce O léčivé vodě. Česko se může pyšnit hned několika prameny, jenž mají mít na svém kontě řadu zázraků. Kde bychom je našli?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 12. 2021 09:00

Děj pohádky O léčivé vodě: Když onemocní Hanka, slituje se nad ní Paní vod a pramenů (Linda Rybová) a daruje jejímu otci králi Jurajovi léčivý pramen. Má však jednu podmínku - pokud se pramen použije k nečestnému konání, zmizí. Po příjezdu králova bratra Filipa a jeho hamižné manželky Henriety je však podmínka naneštěstí porušena... Na pohádku O léčivé vodě z roku 2020 se můžete podívat dnes ve 20:00 na ČT 1.

Zázraky v Neratově

Poutní místo Neratov se může pochlubit více než třemi stovkami uznaných zázraků. Dnes zde najdeme chrám Nanebevzetí Panny Marie, na jehož boku vyvěrá léčivý pramen. Má údajně uzdravovat a plnit přání. Lidé začali toto místo navštěvovat již v druhé polovině 17. století, kdy tam mělo dojít k zázračnému vyléčení jedné ženy z Rokytnice.

Léčivá voda v Rokole

Rokole se nachází nedaleko Nového Města nad Metují. Pověst praví, že zde kdysi zabloudila jedna dívka. Když už nevěděla kudy kam, poprosila o pomoc Pannu Marii. Ta se jí po chvíli zjevila a pak vytryskl pramen léčivé vody. O něco později měla zázračná voda v Rokole uzdravit slepého chlapce. Není divu, že si ji v plastových lahvích odnáší spousta návštěvníků.

Léčivý pramen Židlo

I na druhém konci naší země najdeme léčivé studánky. Kupříkladu vyhlášený pramen v Bělé. Nachází se v malé vesničce na česko-polském příhraničí a vyvěrá z lesa Pavlačka. Jeho účinky jsou prověřeny staletími a pomáhá zejména v léčbě kloubů a očí. Místní říkají pramenu Židlo a osvěží člověka i v parných dnech, kdy teploty překračují třicítku.

České Lurdy

To úplně nejmagičtější, či nejzázračnější místo bychom našli v šumavském pohoří. Nedaleko Srní stojí Hauswaldská kaple, jež byla postavena na místě, kde mělo dojít k řadě zázraků. U přístřešku, který chrání vyvěrající pramen, je prý cítit velmi silná zemská energie. Ta údajně dokáže člověka plně nabít za patnáct minut. Pití vody zase pomáhá na močové cesty a prostatu.

Mrtvá studánka a radioaktivní voda

Ve Lhotce u Litultovic se před více než padesáti lety provedly vrty, jež odhalily přítomnost minerální vody. Kyselka však nebyla vždy přístupná veřejnosti. Vedení místního JZD si totiž na ni brousilo zuby. Chtělo ji stáčet do lahví a prodávat. Rozbory se však zjistilo, že je mírně radioaktivní...

Bizarním opakem všeho dobrého je takzvaná Mrtvá studánka, která se nachází pod Javorovou skálou poblíž Jistebnice. Nemá přítok ani odtok. Hladinu má kalnou a neprůhlednou. Místní věří, že je prokletá. Pití její vody se důrazně nedoporučuje.

Zdroje informací: 

Česká televize: O léčivé vodě

Wikipedia.cz: Šumava 

Moravskoslezskýdeník.cz: Tip na výlet: Léčivé prameny a studánky na Opavsku

Hradec.rozhlas.cz: Zavedeme vás ke dvěma krásným a léčivým pramenům. Oba jsou poutními místy s údajně léčivou vodou 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články