Svatý Jakub: Na jeho počest se pořádá Svatojakubská pouť. Jejím poznávacím znakem je lastura hřebenatky

Svatý Jakub: Na jeho počest se pořádá Svatojakubská pouť. Jejím poznávacím znakem je lastura hřebenatky
Zdroj: Wikimedia Commons, Francisco de Zurbarán , Public domain

Svatý Jakub patří bezesporu mezi nejoblíbenější křesťanské světce. Kromě toho, že jeho křestní jméno patří mezi nejčastější v Česku, se s ním pojí hlavně tradice a pranostiky týkající se úrody a žní.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 07. 2023 11:00

Apoštol Jakub zvaný Starší, Větší či Zebedeův je nejčastěji zobrazován s knihou nebo svitkem evangelia. Později vystupuje v roli poutníka. Na Pyrenejském poloostrově se můžeme setkat s verzí rytíře maurobijce čili bijce Maurů.

Nejbližší Ježíšův učedník

Apoštol Jakub patřil se svým bratrem Janem mezi nejvěrnější Ježíšovy učedníky. Jako první z apoštolů podstoupil mučednickou smrt. Ještě předtím ale prý stihl vykonat zázrak. Během cesty na popraviště potkal muže trpícího dnou, která mu znemožňovala jakýkoli pohyb. Jakub ho měl ve jménu Krista uzdravit.

Nicméně pomoc u něho nemusí hledat jen nemocní. Je patronem poutníků, pastevců, kovářů, bojovníků, horníků, dělníků i lékárníků. Také má zajišťovat dobré počasí a léčit revmatismus. To ale ještě není ten pravý důvod, proč patří mezi nejoblíbenější svaté.

Den volna

Mezi svátky Jakuba a Anny byly žně na svém vrcholu, proto se k těmto světcům pojí mnoho pranostik spojených s úrodou. A jelikož je Jakub, jak již víme, patronem pastevců, měli oni a čeládka starající se o dobytek v tento den volno. A to přijde v parném létu jistě vhod. Není tak divu, že se na jeho den těšila spousta lidí.

Pokud byl někdo z čeledi pobožný, mohl se vydat alespoň na část Svatojakubské pouti, která je u nás v současnosti velkým fenoménem. Na vytýčení tras se podílí občanský spolek Ultreia o.s., Cesta hvězdy a Klub českých turistů. Vykročit lze severojižním směrem přes Prahu, z ní pak na jih k Českému Krumlovu a na západ a jihozápad na Železnou a Všeruby.

Některé úseky cesty jsou označeny svatojakubskými mušlemi. Proč? Dle legendy zářily ostatky světce tak silně, až se pod jedním rytířem splašil kůň, jenž i se svým pánem skočil do moře. Když muže vylovili z vody, měl brnění poseté hřebenatkami. Od té doby je lastura hřebenatky odznakem věřících na svatojakubské cestě. Poutníci ji navíc kdysi používali jako nádobu na pití. Dvě lastury pak znamenaly lásku k Bohu i k bližnímu.

Pranostiky

  • Z které strany svatý Jakub fouká, v té straně bude drahá mouka.
  • Na svatého Jakuba dopoledne léto, odpoledne zima.
  • Jakub načeše, Anna napeče.
  • Prší-li na svatého Jakuba, spadnou ořechy z ořecha a žaludy z duba.
  • Do svatého Jakuba jedna včelka za groš a po Jakubu všechny.
  • Je-li na svatého Jakuba slunečno, říká se, že kvete sníh.
  • Na svatého Jakuba brambor prvá úroda.
  • Jak teplý svatý Jakub, tak studené Vánoce.
  • Tři dni před Jakubem jasné, urodí se žito krásné.
  • Svatý Jakub si rád zahromuje.
  • Na svatého Jakuba čeká v lese mnohá houba.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Jakub Starší

Českézvyky.cz: Svaté nebe - sv. Jakub, legenda

Pranostik.cz: Jakub

Kudyznudy.cz: Svatojakubská stezka v České republice - přehled všech tras

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články