Tragický příběh Leathermana: Prý ztratil snoubenku, přestal mluvit a jen se toulal

Tajemný Leatherman: Neuměl mluvit a každý rok se vydal na túru dlouhou 587 kilometrů
Zdroj: Wikimedia Commons/Ɱ, Public domain

Skutečný příběh záhadného tuláka z Westchester County, kterému se přezdívalo Leatherman, je doposud zahalen tajemstvím. Možná se nikdy nedozvíme, kdo to byl doopravdy. Co o Leathermanovi říkají legendy?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 05. 2023 16:00

V době občanské války (1861-65) se po americkém venkově často potulovali neškodní tuláci. Obvykle hledali práci na farmách, kde kromě výplaty dostávali jídlo a nocleh. V tomto období se v oblasti východního Connecticutu, Westchesteru a Putnam County v New Yorku objevil muž, na kterého se již nikdy nezapomnělo. Charakteristický byl svým podomácku vyrobeným koženým oblečením a nesrozumitelným mumláním. O práci mu nešlo, posunky žádal jen jídlo. Do míst, kde ho rádi hostili, se vždy vracel.

Trasa dlouhá 587 kilometrů

Díky mnoha výzkumům a lidem, jenž udržovali pověst o Leathermanovi ústním podáním z generace na generaci, se podařilo ustálit následující. Podivně oděná a introvertní osoba, u níž nikdo nevěděl, co si myslí, dokázala při svých toulkách pokrýt obrovské území.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Ben Bosco (@ponchobosco)

Svou 587 kilometrů dlouhou trasu započal na severu Danbury, pak se vydal směrem k Waterbury a Connecticutu. Poté se stočil na západ k New Haven, Bridgeportu a Norwalku. Cestu zakončil v New Yorku. Zajímavé je, že byl při svém putování vždy na minutu přesný. Ženy v městech, které míjel, si prý podle něj mohly seřídit hodiny.

Kromě jídla zajímala muže také kůže, byl jí vlastně docela posedlý. Svůj "kostým" měl sešitý z různých odřezků, které mu lidé na jeho cestách věnovali.

Preferoval život v jeskyních

Leatherman se sice mezi lidmi pohyboval, ale jen po nezbytně nutnou dobu. Jinak preferoval samotářský život. Nejraději měl jeskyně. Ta jeho byla udržovaná, čistá a nacházelo se v ní lůžko vyrobené z listí a borovicových větví. Nechyběla ani zásoba dříví na otop. Ač žil v lesích, nikdy nelovil, všechno jídlo si bral od lidí.

Dle dochovaných záznamů měl obydlené až tři jeskyně. První, Bull's Hill, se nacházela v Bedford Hills, Helickerova jeskyně byla zase v Armonku, a třetí, Leatherman's Cave, je v rezervaci Ward Pound Ridge poblíž Honey Hollow Road.

Další věcí, kterou záhadný muž miloval, byl tabák. Když někde uviděl nedopalek, ihned ho zvedl ze země. Čerstvý tabák mu zase dávali lidé, okolo kterých procházel. Bohužel se mu jeho potěšení vymklo z rukou. Dostal rakovinu rtu, která mu vyžrala polovinu tváře, což bylo zřejmě příčinou jeho předčasné smrti. Avšak nebyl živ jen kouřením. Na posezení měl sníst celý bochník chleba nebo krabici sušenek. Holdoval také kávě, kterou si často připravoval i on sám.

Proč se Leatherman celé roky toulal?

Několik rodin se na jeho každoroční příchod tak těšilo, že od nich vždy dostal jídla jako o posvícení. Zřejmě si lidi získal díky své jemné povaze. Vzhled byl v jeho případě zcela klamným ukazatelem. Rozčílil se jen několikrát, když pohrozil holí dětem, jenž na něho házely kameny.

Proč se ale tak rád toulal a miloval kůži? V novinách The Waterbury Daily American se objevil článek, podle kterého má být tulákem jistý Francouz Jules Bourglay z Lyonu. Když byl mladší, čekala ho slibná kariéra v továrně na zpracování kůže a svatba s dcerou továrníka. Jednou ale měl nechtíc převrhnout lucernu a způsobit v podniku devastující požár. Jiná verze hovoří o fatální chybě v účetnictví. Kvůli tomu se zřekl práce i snoubenky a odjel do Ameriky, kde se stal Leathermanem, což měl být jistý druh pokání. Příběh to byl hezký, leč vymyšlený. Noviny jej po nějaké době stáhly...

Pravá identita Leathermana?

Po tulákově smrti v roce 1889 se mezi jeho věcmi našla francouzská modlitební knížka. Mohl tak pocházet z Francie nebo Kanady a mít možná i indiánské předky. Jeho brašna, kterou s sebou všude vláčel, zase obsahovala nástroje používané k práci s kůží. Možná tak nakonec onen článek v novinách nebyl až tak úplně od věci.

Leatherman je pohřbený na hřbitově Sparta v New Yorku. Na náhrobku je uveden jen prostý nápis "The Leatherman".

Zdroje informací:

Wikipedia.org: The Leatherman

Leathermansloop.org: The Legend of The Leatherman

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články