Den matek ve světě: Víte, jaké tradice dodržují v Indii, Japonsku nebo Mexiku?

Den matek ve světě: Víte, jaké tradice dodržují v Indii, Japonsku nebo Mexiku?
Zdroj: Unsplash
Ve Švédsku dávají děti svým maminkám malé umělé květiny. Samozřejmostí je také snídaně do postele a večeře v maminčině oblíbené restauraci.V některých zemích bývalé Jugoslávie na to jdou jinak. Děti svou matku nejprve svážou a až jim ukáže, kde má pro ně schované dárky, pustí ji na svobodu.
V Mexiku je zvykem, že děti navštíví své matky v předvečer Dne matek a obdarují je dárky a květinami.Den matek má na Tchaj-wanu obrovský význam. Připadá totiž na stejný den jako Buddhovy narozeniny. Součástí svátku jsou karnevaly, večírky a slavnosti.
+ 1 fotka+ 2 fotky

Den matek připadá na 8. května, neměli bychom zapomenout na naše maminky a obdarovat je květinou, nějakou drobností či hezkou večeří. V každém koutě světa se Den matek slaví jinak. Pojďte se s námi podívat do Indie, Japonska nebo Mexika.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 05. 2022 14:00

Den matek se v Československu začal slavit v roce 1923 na popud Alice Masarykové. Po druhé světové válce jej sice začal vytlačovat Mezinárodní den žen, některé domácnosti mu ale zůstaly věrné. Veřejně se začal tento den znovu připomínat po sametové revoluci.

Den matek v Indii

Slaví se zde během druhého květnového týdne a jeho náplní je děkování matkám za vše, co pro nás během roku udělaly. Ať už nám uvařily, vypraly, půjčily peníze či se postaraly o děti. V Indii platí jedno striktní pravidlo - během oslav nesmí maminka vstoupit do kuchyně. Má právo odpočívat a těšit se na to, jakou hostinu její rodina připraví.

Mezi dárky patří klasicky květiny, ale také ručně vyrobené pohlednice a opět jídlo, na které je kladen obzvláště velký důraz. A kdo je zrovna v práci, nebo příliš daleko od domova, neměl by zapomenout zavolat. Ve skutečnosti je to vlastně nutnost.

Den matek v Japonsku

Nejvíce jsou zaměstnány děti, každé z nich má namalovat svou maminku. Všechny obrázky pak putují na výstavu, kde si je může kdokoli prohlédnout. Následně jsou kresby rozeslány do celého světa. Jde o zvyk, který se v zemi vycházejícího slunce praktikuje již řadu let.

Dospělí synové a dcery zase připravují různé pokrmy, které je naučily vařit právě jejich matky. Nezapomíná se ale také na různé dárky. Mezi ty nejčastější patří karafiáty, šátky, kapesníky a kabelky.

Na další tradice spjaté s Dnem matek se můžete podívat do galerie...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Den matek

Serenataflowers.com: 7 of the weirdest mother’s day traditions around the world

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články