Tragický život Barbary Hutton: Pro dědičku impéria Woolworth bylo bohatství prokletím, nepoznala pravou lásku a přišla o jediného syna

Smutný život bohaté dědičky: Barbara Hutton trpěla kvůli svému vzhledu, muži ji jen oškubávali
Zdroj: Wikimedia Commons/Los Angeles Times, CC BY-SA 4.0

Barbara Hutton, dědička obchodního impéria Woolworth, patřila mezi nejbohatší ženy na světě. Jmění jí ale nezajistilo "čich" na dobré partnery. Provdala se totiž za nechvalně proslulého podvodníka a několik šlechticů, kteří jí do života přinesli jen samé trápení.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 06. 2023 16:00

Když sloupkař Dean Southern Jennings napsal vtipný komentář o jejích nevydařených manželstvích, musel se za to zpovídat přímo jí. Kontaktovala ho se slovy, proč o ní píše takovým neuctivým způsobem. Vadilo jí totiž, že nikdo se ještě nepokusil odtajnit její skutečnou tvář.

Osamělý život Barbary Hutton

Navzdory velkému majetku a pohodlnému životu se Barbara poměrně často cítila osamělá. Dalo by se říci, že zdědila vše, kromě lásky. Nikdy se jí nepodařilo najít toho pravého. A možná také nikdy netoužila ani po tak velkém bohatství. Přirovnala se k tonoucí osobě. Měla pocit, že zodpovědnost, která se s tím pojí, ji pomalu stahuje ke dnu.

Řídit zděděný podnik vyžaduje dost extrovertní povahu. Jenomže Barbara byla introvertka. Jednou ukradla svému otci loď a vydala se sama na moře, kde se cítila být šťastná. Všeobjímající klid byl balzámem na její duši. Brzy ji však našla pobřežní hlídka, která jí pak přidělila bodyguarda. Toho svedla, aby rozzlobila svého otce. Další život Barbary Hutton se pak nesl ve znamení bolesti, ztráty a tragédie.

Neradostné mládí bohaté dědičky

Barbara měla těžký život už od začátku, ve čtyřech letech objevila tělo své mrtvé matky. Předtím byla šťastná, pak se ale stáhla do sebe. Otec ji sice rozmazloval, zároveň s ní po matčině smrti nechtěl žít. Musela se přestěhovat k prarodičům. Dědeček byl nevyzpytatelný a paranoidní, babička zase dementní a zamlklá.

V osmnácti letech pro ni otec uspořádal debutantský večírek, aby ji uvedl do vyšší společnosti. Mělo to však opačný efekt. Zrovna zuřila hospodářská krize, takže si za velkolepou párty vyslechla pěknou řádku nadávek.

Život s podvodníkem

Barbara byla velmi osamělá, takže si přála najít osobu, které by na ní záleželo. Její slabosti využil známý podvodník Alexis Mdivani. On a jeho rodina o sobě prohlašovali, že jsou ruskou šlechtou, ve skutečnosti byli chudí a na mizině. Stejně mu nedělalo potíže přesvědčit Barbaru. Krátce poté si však přestali rozumět. Pouhý týden po svatbě začal Barbaře vytýkat nedostatky v jejím vzhledu. Také ji týral. Rozvedli se v roce 1935. To už ale stačil utratit značnou sumu z jejího dědictví a trvale poškodit její sebevědomí.

Kromě podvodníků se o ni začal zajímat také tisk, sledoval ji na každém kroku. Na paškál si ji vzala fejetonistka Cholly Knockerbocker, jenž o ní šířila opravdu nepěkné věci. Kvůli tomu ji začali napadat i lidé na ulici. V tu ránu se cítila jako nejnenáviděnější žena v Americe...

Proroctví komorníka

V devíti letech řekl Barbaře rodinný komorník, že každý muž se o ni bude zajímat jen kvůli jejím penězům. Prý je ošklivá a trpí nadváhou. Když se s tím svěřila otci, jen suše odvětil, že to bude zřejmě pravda.

Po první noci s Alexisem nastoupila na drastickou dietu, takže ve velmi krátké době ztratila třetinu své hmotnosti. To nakonec od sňatku odradilo hraběte Kurta Haugwitz-Hardenberg-Reventlowa, který se měl stát jejím druhým manželem. Kdykoli totiž zjistila, že přibrala byť jen půl kila, propukla v usedavý pláč. Hraběti tak začalo být trapné před ní vůbec něco jíst.

V roce 1942 se provdala potřetí, vzala si hollywoodského herce Caryho Granta. Konečně se zdálo, že jí může dát to, co vždy chtěla - skutečnou lásku. Jenomže nezvládl fakt, že se o ni denně zajímá tisk. Měl rád své soukromí.

Smrt jediného syna Barbary Hutton

Po narození syna Lanceho (měla ho s hrabětem) se u ní rozvinula nespecifikovaná nemoc. Většinu času byla v bezvědomí, a když se probrala, nikoho okolo sebe nepoznávala. Po rozvodu s Grantem se k tomu všemu přidala úzkost. Tehdy se bála i vyjít ven. Problémy se rozhodla řešit barbituráty. Spalo se jí dobře, ale bohužel usínala také ve dne, třeba při sexu se šestým manželem, baronem von Crammem.

Ke všemu neštěstí, které ji v životě potkalo, přibyla ještě smrt jediného syna Lanceho. Jednou se vydal s přáteli v malém letadle nad Skalisté hory, chtěl se podívat na půdu, o kterou měl zájem. Náhle udeřila bouře a letadlo ztroskotalo. Nikdo nepřežil. Barbara zprvu odmítala tělo svého syna Lanceho pohřbít, pak to dovolila jeho ženě Cheryl. Neustále se však obviňovala z toho, že kdyby byla lepší matkou, Lance by ještě žil. V jiných případech zase se svým synem hovořila, jako by stál vedle ní...

Na sklonku života již nebyla schopná vstát z postele. O rodinnou firmu se nestarala, jen se každé ráno nechala nalíčit a udělat si vlasy. Barbara Hutton zemřela ve věku 66 let na infarkt. Pohřeb proběhl v utajení, aby ho nenarušili reportéři.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Barbara Hutton

Grunge.com: The Tragic Life Of Barbara Hutton

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články