Tragický život Nellie May Madison: K vraždě manžela ji dohnal psychický teror, bití a nevěra. Nikoho to ale nezajímalo

Smutná vražedkyně: Nellie Madison neunesla týrání, zneužívání a nevěry
Zdroj: Wikimedia Commons/California Department of Corrections and Rehabilitation, Public domain

Ve třicátých letech 20. století plnila titulní strany amerických novin Nellie May Madison. Tisk se ji snažil všemožně očernit kvůli vraždě manžela, za níž byla odsouzena k trestu smrti. Nebyla první ani poslední žena v podobné situaci. Její případ však byl natolik neobvyklý, že rozhýbal společnost k akci.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 04. 2023 16:00

Dětství v Montaně, irští rančeři, vzpurné dospívání a osudový vztah s Ericem Madisonem. Nelliin život byl jako jízda na horské dráze. Plný neuvěřitelných zvratů a okamžiků, a to od začátku až do samotného konce.

Tvrdý život na ranči

Nellie se narodila 5. dubna 1895 v Red Rock v Montaně. Její rodiče byli Irové, kteří se v osmdesátých letech 19. století přestěhovali do Spojených států, aby zde začali nový život. Díky vládním dotacím mohli založit ovčí ranč. Přestože byla Nellie nejmladší ze tří sourozenců, musela se odmala hodně otáčet. Obecné vědomosti získala od kněze, který z ní vychoval zarytou katoličku. Co se týče života na ranči - musela se naučit postarat sama o sebe, kvůli práci nebyl na rozmazlování čas. Přiložit ruku k dílu, jezdit na koni a střílet z pušky, to všechno se považovalo za zcela samozřejmou věc.

Od třinácti let se však její chování změnilo. S příchodem puberty se u ní projevila vzpurnější stránka osobnosti, která ji nutila dělat poměrně riskantní věci, včetně jejího prvního manželství. Ano, poprvé se provdala ve třinácti za kovboje Ralpha Brotherse, který byl téměř dvakrát tak starý. Když se o tom dozvěděli její rodiče, svazek okamžitě anulovali a přivedli ji zpět domů. Po svatbě totiž utekla ke svému milému do Ogdenu. Na chvíli se uklidnila. Ale opravdu jen na chvíli...

Pět manželů

V roce 1912 se Nellie přestěhovala do Boise v Idahu. Začala studovat na obchodní škole v naději, že získá úspěšnou budoucnost. Seznámila se tam rovněž se svým druhým manželem Clarencem Kennedym. Byl to hasič. Žili spolu jen dva roky. Když Nellie oslavila dvacetiny, měla za sebou již dva rozvody. Zanedlouho se provdala za mechanika Wilberta Traska. Ale ani to dlouho netrvalo.

Se čtvrtým manželem, právníkem Williamem Brownem, vydržela pět let, což bylo poměrně dlouho. Poté se přestěhovala do Palm Springs, kde začala dělat manažerku v hotelu Desert Inn. Vše klapalo jak má, až do roku 1933, kdy se seznámila s Ericem Madisonem. Byl to okouzlující muž s velkými ambicemi a sny. Měl na sobě luxusní oblečení a řídil sportovní kupé. Po bouřlivém románku nastal čas uzavřít další sňatek.

Agresivní manžel

Eric Madison byl ve skutečnosti krutý intrikář, který využíval všechny možné metody na to, aby dosáhl svých cílů. I když se pěkně oblékal a měl drahé auto, pro svou nesnesitelnou povahu, však nikde nevydržel dlouho. K Nellie nic necítil, jen si hrál s jejími emocemi. Se sňatkem souhlasil pouze proto, že jako věno měla dostat tisíc dolarů.

Jakmile peníze získali, odešel mladý manželský pár pracovat do filmových studií Warner Bros. Eric musel odejít už po dvou týdnech, vyhodil ho sám šéf Jack Warner. Opět totiž ukázal svou agresivní povahu. Nellie nyní byla donucena pracovat za dva, což se později začalo projevovat v častých hádkách. Eric si nenašel další zaměstnání a jen se válel doma na gauči.

Přistižen při činu

V březnu roku 1934 se Nellin život dramaticky změnil. Jednoho večera přistihla svého manžela v posteli s jinou ženou. Bylo jí teprve šestnáct let a později vyšlo najevo, že nebyla jediná. Eric se ani nesnažil omluvit. Jen Nellie surově zbil. A v záchvatu vzteku jí také prozradil, že si ji vzal pouze pro těch tisíc dolarů.

Nevěřila svým vlastním uším. A ani nevěděla, co dělat dál. Bití bylo od té doby na denním pořádku. Eric ji také donutil, aby podepsala přiznání, že to ona si vzala jeho jen kvůli penězům. Rozhodla se, že si pořídí pistoli a donutí Erica, aby přiznání zničil a nechal ji jít. V noci 24. března došlo k další hádce. Eric ležel na posteli, Nellie stála u jejích nohou. Náhle vytáhla zbraň s úmyslem mu pohrozit. On zase sáhl pod postel a hodil jejím směrem několik nožů. Dostala strach a vypálila na něho pět kulek. Byl na místě mrtvý.

Policie ji vypátrala na jejich horské chatě, kde se ukrývala ve skříni. Nellie věděla, že ji čekají velmi těžké časy. Byla obviněna z vraždy, aniž by začal soud a byly předloženy jakékoli důkazy. Okresní prokurátor v Los Angeles žádal trest smrti. I samotný soudce dychtil po tvrdém trestu. Nemohla se prakticky bránit, protože nikoho nezajímalo, proč to udělala.

Naděje pro Nellie Madison

Situace se začala měnit až poté, co se v případu začala angažovat novinářka Aggie Underwood. Ta začala pomalu měnit veřejný obraz Nellie, podle kterého byla chladnokrevná vražedkyně. Stala se totiž obětí tehdejší doby, kdy byly ženy vražedkyně považovány za bezcitné femme fatale, tudíž neměly možnost se účinně hájit.

Po mnoha peripetiích byl trest smrti zrušen. Zůstalo doživotí, které se 27. března 1943 proměnilo v propuštění na svobodu. Odstěhovala se do San Bernadina, kde se seznámila se svým posledním manželem, malířem pokojů Johnem Wagnerem. Zůstal s ní až do její smrti v roce 1953. Na svobodě si tak užila jen deset let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Nellie May Madison

Historybyday.com: The Extraordinary Case Of Nellie May Madison

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články