Radovan Lukavský zemřel před 15 lety: Do rakve si poručil lahev vína, na pohřeb se smělo přijít jen v bílém

Nezdolný Radovan Lukavský: Smrti se nebál, dokonce si určil dress code na pohřeb
Zdroj: Profimedia/Jiří Hadač/CNC

Radovan Lukavský zemřel 10. března 2008. S populárním hercem se život skutečně nemazlil. Musel se vyrovnat se smrtí manželky i syna. Přesto byl schopný vtipkovat ještě na smrtelné posteli.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 03. 2023 16:00

Radovan Lukavský (1. 11. 1919 - 10. 3. 2008) byl český herec, divadelní pedagog a recitátor. Jeho kariéra je plná divadelních, filmových, televizních a rozhlasových rolí. Díky svému nezaměnitelnému hlasovému projevu se zařadil mezi nejznámější české vypravěče a recitátory poezie.

Radovan Lukavský se chtěl stát knězem

Maminka Radovana Lukavského byla hluboce věřící katolička. Od útlého věku ho vodila do kostela. Líbilo se mu tam, takže se rád stal ministrantem. Kromě toho pomáhal na zahradě v nedalekém klášteře anglických panen. Tam se seznámil s jeptiškou, která zřejmě sehrála velkou roli v tom, že se chtěl stát knězem.

Jeho další kroky mířily na Arcibiskupské gymnázium, které vedli jezuité. Po pěti letech však musel institut opustit, rodiče nebyli schopni splatit dluh za internát. Dostudoval na reálném gymnáziu v Českém Brodě. Pak nastoupil na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, kde začal studovat češtinu a francouzštinu. Později přestoupil na konzervatoř. Dokončil ji však až po válce, neboť byl nasazen na nucené práce v Německu.

Rodina Radovana Lukavského

Se svou první a zároveň celoživotní láskou Ludmilou se seznámil právě na konzervatoři. Byla to sestra jeho spolužačky. Z manželství vzešel syn Ondřej, který jim pak dal dvě vnoučata. Vztah Radovana a Ludmily byl téměř idylický. Vždy si stáli po boku, ať už v dobrých, nebo zlých časech.

V době, kdy byla Ludmila podruhé těhotná, jí lékaři diagnostikovali rakovinu. Během ozařování musela podstoupit interrupci. Přesto jí zbývalo maximálně půl roku života. Radovan se v těchto těžkých chvílích obrátil k Bohu a modlil se za její uzdravení. Během jedné bohoslužby měl intenzivní pocit, že se z toho Ludmila dostane. A skutečně. Zemřela až v roce 2005. O dva roky později přišel i o syna Ondřeje, který na chalupě dostal silný srdeční záchvat a skonal mu v náručí...

Poslední chvilky Radovana Lukavského

Herec zemřel o rok později na zápal plic, bylo mu 88 let. Jeho poslední chvilky s ním strávila vnučka Klára. A ani tehdy neztratil smysl pro humor. Když se ho po probuzení z umělého spánku zeptala, zda se nechce položit, řekl, že není žádný položid ale celokatolík. Smrti se nebál. Těšil se na setkání s Ludmilou i Ondřejem. Ošéfoval si i pohřeb. Každý z hostů musel přijít v bílém, černou nechtěl. A do rakve mu měli položit lahev dobrého vína...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Radovan Lukavský

Ženy.iprima.cz: Tajemství Radovana Lukavského: Syn mu zemřel v náručí, on sám před smrtí vtipkoval

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články