Trápení herečky Rity Hayworth: Lásku nenašla ani po pěti manželstvích, nakonec jí dělal společnost Alzheimer a alkohol

Hollywoodskou legendu trápil Alzheimer a alkohol: Rita Hayworth honila své přátele s nožem
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain
"Každý muž, kterého jsem znala, šel do postele s Gildou (jde o narážku na její slavnou roli, pozn. red.)... a probudil se se mnou.""Myslím si, že všechny ženy v sobě mají určitou eleganci, která zmizí, když se svléknou.""Chtěla jsem od života jen to, co všichni. Být milována.""Všichni jsme svázáni se svým osudem a neexistuje způsob, jak se z toho vysvobodit."+ 2 fotky+ 3 fotky

V polovině 20. století znal jméno Rita Hayworth snad úplně každý. Měla nesporný talent a působila jako okouzlující žena. Tisk ji díky tomu nazýval "bohyní lásky". I když se mohlo zdát, že má dokonalý život, ve skutečnosti prožívala spoustu bolesti.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 05. 2023 11:00

Od traumat z dětství až po bouřlivé milostné aféry v Hollywoodu. Život Rity Hayworth byl vše, jen ne jednoduchý. Za dokonalou fasádou se ukrývala žena mnoha tajemství, o kterých se lidé dozvěděli až po její smrti.

Dětství Rity Hayworth

Narodila v Brooklynu jako Margarita Carmen Cansino. Její otec Eduardo i matka Volga pracovali v zábavním průmyslu. Rita tak měla talent v genech, čehož si byli oba rodiče velmi dobře vědomi. Když se naučila chodit, musela začít navštěvovat hodiny tance, přestože ji vůbec nebavily. Byla milou holčičkou, která se však bála svému otci říci ne.

Eduardo se ale nehodlal spokojit jen s tancem. Proto se s celou rodinou přestěhoval do Hollywoodu. Doufal, že získá slávu a bohatství. Začal také vystupovat společně s Ritou. Dlouho jim to ale nevydrželo. Eduardo propadl hazardu, častokrát posílal dceru k řece, aby ulovila večeři. Nutil také Ritu vystupovat v ošuntělých mexických klubech, kde zákony o dětské práci nebyly tak přísné.

Manželství jako skvělá investice

Rita Hayworth se vdala v pouhých 18 letech za dvakrát tak staršího Eddieho Judsona. Ona si ho brala z lásky, on však v jejich manželství viděl především peníze. Tento bývalý prodejce aut hrál velkou roli v rozjezdu její kariéry. Nechoval se k ní jako k živé bytosti, ale spíše jako k bezduchému produktu. Donutil ji obarvit si vlasy a zastřihnout je, aby vypadala méně latinoamericky. Prý ji také povzbuzoval k tomu, aby spala s jinými muži a prosadila se v herecké branži.

Po čase toho měla Rita dost. Už nedokázala vydržet nekonečnou Eddieho manipulaci. Opustila ho, i když věděla, že zůstane bez peněz. Období strádání ale vystřídalo období štěstí v podobě seznámení s Orsonem Wellesem. Ti dva byli pro sebe jako stvořeni. Vzali se během přestávky na oběd při natáčení filmu Dívka z titulní strany (1944). Rita byla tak šťastná, že uvažovala i o úplném odchodu z Hollywoodu.

Začala totiž nenávidět herectví. Každý, s kým se seznámila, nemiloval ji, ale její postavu Gildy ze stejnojmenného filmu z roku 1946. To ji také velmi trápilo. A když zjistila, že se Gilda objevila i jako obrázek na atomové bombě, byla vzteky bez sebe.

Další manželství Rity Hayworth

Svého nového manžela se snažila potěšit za každou cenu. Když však čekala jejich dceru Rebeccu, našel si Orson milenku. V roce 1948 se rozvedli. Aby přišla na jiné myšlenky, odletěla herečka do Francie, kde pronesla projev na charitativní akci. Tam si jí všiml diplomat Aly Khan. Jejich vztah se stal obřím skandálem, Khan byl totiž ženatý. Kvůli Ritě se nakonec rozvedl. Jejich svatbu sledovala v roce 1949 spousta fanoušků, neboť Khan nebyl pouze diplomat, ale také princ, syn sultána Aga Khana III.

Rita se po sňatku musela naučit všem protokolům a bezpečnostním opatřením. To jí nevadilo. Nedokázala se však vyrovnat s jinou věcí. Poté, co ji princ dobyl, se začal zajímat o jiné ženy. Raději utekla i se svými dcerami do New Yorku. V Americe se musela potupně vrátit do továrny na sny, aby se nějak uživila.

Po rozvodu s Khanem začala chodit se zpěvákem Dickem Haymesem. Ani to nebyla trefa do černého. Byl zadlužený až po uši a hrozila mu deportace (pocházel z Argentiny). Ritu jen využil, aby ho sponzorovala a sňatkem zachránila před úředníky z imigračního. Sesypala se z toho. Výsledek? Čtvrtý rozvod a dvě děti na krku. Kvůli finančním problémům sáhla po alkoholu.

Poslední kapka pro Ritu Hayworth

Pátým manželem hollywoodské legendy se stal producent James Hill. Vzali se v roce 1958. On chtěl, aby dál hrála, ona zase chtěla od všeho utéct a mít konečně klid. Po pátém rozvodu se jí začalo zhoršovat zdraví. Lidé si mysleli, že za to může alkohol, ve skutečnosti ji začal trápit Alzheimer. Přála si odejít do důchodu, k tomu ale potřebovala ještě něco vydělat. V roce 1972 se tak ukázala ve westernu Hněv Boží. Ač si nebyla schopna zapamatovat repliky a zrod filmu provázely potíže, byl nakonec úspěšný. A patrně za to tvůrci vděčili pouze jejímu jménu.

Rozhodla se, že si zahraje ještě v jednom, svém posledním filmu Tales That Witness Madness (1973). Natáčení ovšem nedokončila, krátce po začátku ji musela nahradit Kim Novak. Pak Rita přišla o své bratry, což v ní vyvolalo další vlnu pití. Začala rychle stárnout a byla agresivní. Na londýnském letišti Heathrow musela kupříkladu vystoupit z letadla kvůli výbuchu vzteku. Jindy zase vyháněla ze svého domu přátele a v ruce držela řeznický nůž.

Nakonec ji svěřili do péče dceři Yazmin, kterou měla s Khanem. S první dcerou Rebeccou si už moc nerozuměla. Rita Hayworth zemřela v roce 1987 ve věku 68 let. Upadla do kómatu, z něhož se již neprobrala.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Rita Hayworth

Historybyday.com: A Love Goddess - The Tragic Life Of Rita Hayworth

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články