Příběhy o vlčích dětech vychovaných zvířaty: O chlapce v Irsku prý pečovalo stádo ovcí, živil se jen trávou a senem

Příběhy vlčích dětí: V Texasu prý žila dívka se dvěma štěňaty, v Irsku vychovali ztraceného chlapce ovce
Zdroj: Unsplash

Příběhy o takzvaných vlčích dětech, které doslova vychovala matka příroda, jsou nedílnou součástí folklóru mnoha zemí. Pojďme se podívat na dva chlapce a jednu dívku, kteří byli vychování zvířaty.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 08. 2022 11:00

Vlčí dítě nemá žádné zkušenosti s lidskou péčí, chováním ve společnosti a řečí. Jeho začlenění mezi běžné lidi je velmi obtížné a někdy i zcela nemožné. Jak už samotný název napovídá, nejčastěji se tyto děti objevují mezi vlky. Náhradní rodinou se však mohou stát i ovce.

Vlčí dítě Jean de Liège

Jako první se v roce 1644 o tomto chlapci zmínil Sir Kenelm Digby, zakladatel Královské společnosti. Údajně přímo hovořil s lidmi, kteří měli Jeana vidět na vlastní oči. Během války v Belgii se spolu s ostatními vesničany vydával do lesa, kde přečkal ty nejhorší boje. Jednoho dne se ale vrátili domů bez něho. Jean de Liège strávil v divočině dlouhých šestnáct let.

Za tu dobu se mu měly velmi zbystřit smysly. Na neuvěřitelnou vzdálenost měl dokázat vycítit zralé ovoce a chutné kořínky. Když ho jako jednadvacetiletého mladého muže zajali, nebyl schopen mluvit a byl po celém těle zarostlý hustými chlupy. To však bylo nemožné. Nadměrný růst ochlupení, zvaný hypertrichóza, se vyskytuje v mnohem mladším věku. Šlo tedy o pouhou legendu?

Ovčí kluk z Irska

Nizozemský lékař a starosta Amsterodamu Nicolaes Tulp popsal v roce 1672 jakéhosi chlapce z Irska, jehož měly vychovat ovce. „Byl hbitý, opálený, s pevnými svaly a poněkud hrubé a strach neznající povahy. Mluvit neuměl, pouze bečel. Holdoval trávě a senu, přičemž si mezi nimi uměl vybrat to nejlepší," popsal podivného hocha Tulp. Je něco takového skutečně možné? Opravdu by ovce mezi sebe přijaly lidské mládě?

Vlčí dívka od Ďáblovy řeky

Podle jedné legendy se ve Spojených státech měla na počátku 19. století po březích Ďáblovy řeky v jihozápadním Texasu potulovat vlčí dívka. Její matka zemřela při porodu, otec John Dent zase skonal během bouřky, když jel pro pomoc. Dítě se nikdy nenašlo, takže místní usoudili, že ho sežrali vlci.

Jeden chlapec prý v roce 1845 spatřil v San Felipe Springs několik vlků se stvořením s dlouhými vlasy, které vypadalo jako nahá dívka. Smečka zaútočila na stádo koz. Začal hon a dívka měla být zahnána do kouta v kaňonu. Vlci byli zastřeleni, dívka svázána a odvezena do nedaleké osady. Její teskné vytí však večer přivolalo další vlky. V nastalém zmatku se jí pak podařilo utéct. O sedm let později ji údajně spatřili průzkumníci u Ďáblovy řeky. Byla tam se dvěma štěňaty. Poté se po ní slehla zem. Skutečně taková dívka žila?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Vlčí dítě 

Mysteriousuniverse.org: Wolf-Girl, Sheep-Boy and Other Wild Mysteries

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články